Aurinko-vitamiini
Miljardi ihmistä ympäri maailmaa kärsii D-vitamiinin puutteesta. Luonnollisesti tätä tärkeää vitamiinia saamme vain ottamalla aurinkoa, tai syömällä vitamiinilisiä.
Hiustenlähtö, masennus, väsymys, ihosairaudet ja syöpä kuuluvat D-vitamiinin puutokseen liittyviin terveydellisiin ilmiöihin. Tutkimukset ovat osoittaneet, että D-vitamiinilla on rooli monissa kehon prosesseissa. Se vaikuttaa luihin, lihaksiin, immuunijärjestelmään, verisuoniin ja moneen muuhun kehonosaan. Tämän seurauksena D-vitamiini on ollut hyvin puhuttu aihe tiedemiehien ja lääkäreiden keskuudessa viime vuosina, mutta myös tiedotusvälineet viikoittaisiset aikakauslehdet, televisio-ohjelmat ja sosiaalinen media on ottanut osaa keskusteluun.
Median aktiivisuudesta ja D-vitamiinia ympäröivästä uudesta tietoisuudesta huolimatta, vain harvat saavat tarpeeksi D-vitamiinia. On arvioitu, että maailmassa on miljardi ihmistä, jotka eivät saa riittävästi D-vitamiinia. Robert Kochin instituutin mukaan 60 prosenttia Saksan väestöstä ei saa tarpeeksi D-vitamiinia .[1].
Tässä artikkelissa opit, kuinka testeillä, auringonotolla ja ravintolisillä saat parhaan mahdollisen D-vitamiinimäärän ja mitä kehosi sillä tekee. Selitämme, mitä D-vitamiinin puutos tai yliannostus voi aiheuttaa ja mitä sairauksia D-vitamiinin puutteeseen liittyy.
Mikä D-vitamiini on?
D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, johon asiantuntijat viittaavat myös hormonina, koska sillä on hormonimainen vaikutus eikä se ole lähtöisin pääasiassa ruokavaliosta, kuten muutkin vitamiinit. Sen sijaan kehomme tuottaa itse D-vitamiinia, mutta vaatii auringon UV-säteilyä sen tuottamiseksi. D-vitamiinin kaksi tärkeintä muotoa ovat D2-vitamiini (ergokalsiferoli) ja D3-vitamiini (kolekalsiferoli), jota kutsutaan myös nimellä 25-(OH)-D[2].
What functions does vitamin D have in the body?
Aurinko-vitamiini on mukana monissa kehossa olevissa prosesseissa, mikä johtuu erityisesti sen kahdesta roolista vitamiinina ja hormonina. Tärkeimpiä tehtäviä ovat sen osallistuminenluun metaboliaanjalihaksiemme kehittymiseen ja toimintaan.Lisäksi D-vitamiiniedistää immuunijärjestelmän toimintaajasuojaa verisuonia[2].
Muita D-vitamiinin tehtäviä ovat:
- kalsiumin ja fosfaatin imeytymisen torjunta ohutsuolessa.
- yli 200 geenin säätely.
- sydänlihaksen toiminnan edistäminen.
- verenpainetta alentavana välittäjänä.
- luuston kehittäminen lapsilla.
D-vitamiini lisät
D-vitamiinia ei turhaan kutsutaaurinko-vitamiiniksi- kehomme tarvitsee auringonvaloa sen tuottamiseksi, tarkemmin ottaen UVB-säteilyä. Aluksi muodostuu sen edeltäjä 7-dehydrokolesteroli, joka syntyy kolesterolin avulla maksassa ja suoliston limakalvossa ennen kuin se siirtyy takaisin iholle. Iholla tuotetaan vitamiinin aktiivista muotoa, nimittäinD3-vitamiinia, ja tästä tuleetulee 25-hydroksikolekalsiferoli (25-OH-D)D-vitamiinin varastointimuoto, joka sitten säilytetään lihaksissa ja rasvassa kudoksessa. Munuaisissa 25-OH-D aktivoidaan 1,25- (OH) 2-D: ksi, joka kuljetetaan veren kautta suolistoon, luihin, lihaksiin, immuunijärjestelmälle ja soluille, joissa se vaikuttaa[5].
Miten saamme D-vitamiinia ruokavaliomme kautta?
Ohutsuoli voi imeä jopa 80 prosenttia elintarvikkeista saadusta rasvaliukoisesta D3-vitamiinista[5]. Tästä huolimatta vain suhteellisen pieniä määriä D-vitamiinia imeytyy kehoon kautta; me katamme vain noin10-20 prosenttiapäivittäisistä tarpeistamme ruokavalion kautta.Tämä johtuu osittain siitä, että vainharvat ruoatsisältävät D-vitamiinia, ja nekin sisältävät vain pieniä määriä. D3-vitamiini, joka on keholle tärkeä, löytyy lähes yksinomaan eläinruokista, erityisesti[2, 5]:
- rasvaisista kaloista, kuten sillistä tai silakasta
- margariinista ja voista
- maidosta ja munankeltuaisista
Myössienet ja avokadotasisältävät D-vitamiinia, mutta sellaisessa muodossa, missä keho ei voi imeä sitä kunnolla. Sinun pitäisi itse asiassa kuluttaa suuria määriä näitä elintarvikkeita päästäksesi edes lähelle pienintä suositeltua päivittäistä annostusta. Saksan ravitsemusyhdistyksen suosittelemille800 kansainväliselle yksikölle (IE)yksikölle (20 mikrogrammaa) tarvitset esimerkiksi 2400 grammaa sieniä, neljä kiloa naudanmaksaa, neljä kiloa voita tai 80 munaa[2].
Lyhyesti sanottuna:yksin ruoalla ei ole mahdollista täyttää D-vitamiinin päivittäistä tarvetta. Meidän on tuotettava suurin osa itse ja tämä ei yksinkertaisesti onnistu ilman auringonvaloa.
Kuinka paljon D-vitamiinia tarvitsen?
On tärkeää säilyttää riittävä D-vitamiinilla taso, ja luotettavaa päivittäistä annosta on vaikea määrittää, koska käytämme eri määriä D-vitamiinia eri vuodenaikoina. Paras tapa on mitata D-vitamiinin pitoisuudet veressä. Voit mittauttaa25-(OH)-D-veren pitoisuutesi, aja tämä voidaan antaa esimerkiksinanogrammoina millilitrassa[34].
- Useimmissa julkaisuissa oletetaan, että verta on riittävästi, jos tulos on tasot .30 nanogrammaa /millilitra verta.
- Arvoja, jotka ovatalle11 nanogrammaa/millilitraa kohden, pidetään kriittisinä ja ne voivat edesauttaa häiriöitä, kuten luun pehmenemistä.
- Jotkut tutkijat väittävät, että arvojesi tulisi olla jopa60 nanogrammaa/millilitra, jotta saat kaiken mahdollisen aurinkovitamiinin terveyshyödyn irti.
Miten voin ottaa riittävästi D-vitamiinia?
Se, kuinka paljon meidän täytyy ottaa aurinkoa, jotta saamme riittävästi D-vitamiinia, riippuu monista tekijöistä, kuten ihon tyypistämme, leveysasteestamme, vuorokaudesta ja vuodenajasta. Asiantuntijoiden mukaan kesän aikana yleensä riittää, että kasvot, kädet ja kämmenet altistetaan suoralle auringonvalolle kolme kertaa viikossa kymmenen tai kaksikymmentä minuuttia.
Tässä on esimerkki: Jos haluat tuottaa 400 IU D-vitamiinia, henkilö, jolla on keskivaalea iho (joka ruskettuu hitaasti ja palaa harvoin), on 42. leveysasteella huhti-lokakuussa (esimerkiksi Etelä-Ranskassa), tulisi paljastaa neljäsosa ihostaan (esimerkiksi kädet, kasvot, kaulus) auringolle noin kolmesta kahdeksaan minuuttiin keskipäivällä.
Monilla ei ole mahdollisuutta saada tarpeeksi aurinkoa kesällä, joka tekeesamaan tavoitteeseen pääsyn talvella käytännön mahdottomuuden. Talvella aurinko paistaa harvoin pohjoisilla leveysasteilla ja sen valossa on liian vähän UVB-säteilyä. Riittävä D-vitamiinin tuotanto on sellaisenaan tuskin mahdollista[1].
Siksi tutkijat ja ammattiyhdistykset keskustelevat siitä, kuinka paljon D-vitamiinia meidän pitäisi kuluttaa ravintolisien kautta, jos riittäviä määriä ei voida taata riittämättömän auringon valolle altistumisen vuoksi.
Huomio: älä liioittele auringonoton aikana. Muutama minuutti ilman UV-suojausta ovat hyväksi D-vitamiinin saamiseen, mutta liian suuri suora auringonvalo voi aiheuttaa auringonpolttamia ja lisätä ihosyövän riskiä.
Ovatko D-vitamiinilisät hyödyllisiä?
Saksan ravitsemusyhdistys (DGE)suosittelee, että ilman auringonvaloa, toisin sanoen yleensä lokakuun ja helmikuun välisenä aikana, olisi otettava käyttöön 20 mikrogrammaa päivässä oleva lisäys, joka vastaa 800 kansainvälistä yksikköä (IU)[6].
Jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että DGE-arvo saattaa olla jopa liian alhainen.Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism-raportissa korostettiin, että 19–50-vuotiaat aikuiset tarvitsevat vähintään 600 IU D-vitamiinia päivässä luuston terveyden ja lihasten toiminnan ylläpitämiseksi. Jotta D-vitamiinia olisi koko ajan riittävästi veressäsi, on suositeltavaa ottaaravintolisiä 1500 - 2000 IUpäivässä. Jos puutetta on jo olemassa, tutkijat sanovat, että aikuiset voivat korjata D-vitamiinitasonsa ottamalla jopa 10 000 IU: n määrä päivittäin lyhyeksi, kiinteäksi ajaksi[7].
D-vitamiini ja K-vitamiini
K-vitamiinin uskotaan olevan samanlainen suojaava vaikutus, kuin D-vitamiinilla. Ensisijaisesti se ehkäisee ja hoitaa luu- ja verisuonisairauksia. Luonnossa K1-vitamiinia esiintyy esimerkiksi vihreissä vihanneksissa, kun taas K2-vitamiini muodostuu suoliston bakteereista. Sitä, kuinka paljon K-vitamiinia tarkalleen tarvitsemme ei ole vielä tutkittu[41].
Kerta toisensa jälkeen on kirjoitettu, että D-vitamiinia käytettäessä voi syntyäK-vitamiinin puuteei kuitenkaan ole tieteellisesti todistettu[40]. Lääketieteen asiantuntijat suosittelevat tällä hetkellä D-vitamiinin ja K-vitamiinin yhteistä nauttimista vain täydentävänä hoitona osteoporoosin hoitamiseksi ja luunmurtumien ehkäisemiseksi iäkkäillä ihmisillä[41-43]
D-vitamiinin puutos
D-vitamiinin puutos vaikuttaa arviolta noin miljardiin ihmiseen maailmanlaajuisesti[9, 10]. Eri tutkimukset ovat liittäneet D-vitamiinin puutteen kroonisiin sairauksiin, kuten osteoporoosiin, diabetekseen, syöpään, masennukseen, sydän- ja verisuonitauteihin ja immuunijärjestelmän toimintahäiriöön[14–17].
Mitkä ovat D-vitamiinin puutteen syyt?
D-vitamiinin puute johtuu siitä,ettemme saa tarpeeksi aurinkoa. Vaikka esi-isämme viettivätkin suurimman osan ihmiskunnan historiasta ulkona, nykyään vietämme suurimman osan ajastamme sisätiloissa. Lisäksi me peitämme kehomme vaatteilla ja suojaamme itsemme aurinkovoiteilla. Kaikki tämä vähentää UVB: n vaikutuksia ihoon - vaikka kehomme tarvitsee sitä D-vitamiinin tuottamiseen[19].
Myös tämä on hyvä tietää: käyttämällä aurinkosuojatuotetta, jonka aurinkosuojakerroin on 30, D-vitamiinin synteesiä iholla tippuu yli 95 prosentilla [31].[31].
Myös monet muut tekijät voivat häiritä kehomme endogeenistä D-vitamiinin tuotantoa [2][2]
- Esimerkiksitaudit, jotka heikentävät rasvan ruoansulatusta ja ravinnonottoa, kuten keliakia, sappihapon puutos tai haiman vajaatoiminta.
- Myöstietyt lääkkeet, kuten verenpainelääkkeet, antiöstrogeenit, sytostaatit, epilepsialääkkeet ja kasviperäiset lääkkeet tekevät tätä.
D-vitamiinin puutteen oireet
väsymys, lihasheikkous ja tuki- ja liikuntaelinten kipu, sekä päänsärky[1]osteomalakia (luun pehmeneminen)[19].
Niillä, joilla on vakava krooninen D-vitamiinin puutos,lisääntynyt riski saada[19]:
- osteomalaasi ja osteoporoosi
- riisitauti lapsilla
- luiden kipu ja heikkous (nivelrikko)
- luunmurtumat iäkkäillä yli 65-vuotiailla
Lisäksi tuoreet tutkimustulokset ovat liittäneet D-vitamiinin puutteen useisiin sairauksiin. Sairaudet esiintyvät usein yhdessä puutteen kanssa, ja tutkijat tutkivat edelleen, mitkä yhteydet tarkalleen ovat mukana[20, 21]:
- verenpaine ja sydänsairaudet
- diabetes
- masennus
- vakavia infektioita, kuten tuberkuloosia ja kroonista munuaissairautta
- hiustenlähtö
Kehen D-vitamiinin puutos vaikuttaa?
Yleensä D-vitamiinin puutos esiintyy kaikissa ikäryhmissä ja yhteiskunnallisissa ryhmissä ja niinkin erilaisilla alueilla kuin Euroopassa, Etelä-Amerikassa ja Lähi-idässä. Tietyt riskiryhmät ovat kuitenkin erityisen pahassa vaarassa. Jos kuulut johonkin näistä ryhmistä, on suositeltavaa tarkistaa D-vitamiinitasosi säännöllisesti ja ottaa vitamiinilisiä tarvittaessa.
TheRiskiryhmäänkuuluvat[18]:
- Henkilöt, jotka ovat pääasiassasuljetuissa tiloissatiloissa ja jotka ovat tuskin tai lainkaan ulkona, tai jotka peittävät ruumiinsa ulkona.
- Raskaana olevat naiset, koska he tarvitsevat enemmän vitamiineja
- Ihmiset, joilla ontumma iho, koska ne tuottavat vähemmän D-vitamiinia samasta määrästä UV-säteilyä, kuin ne, joilla on vaaleampi iho.
- Vanhukset, koska heidän D-vitamiinin muodostumisensa heikkenee merkittävästi vanhetessa ja eivätkä he usein ulkoile yhtä paljoa liikkumisen vaikeuden vuoksi.
- Vauvat, koska äidinmaidon D-vitamiinipitoisuus on alhainen ja vauvoja ei saa altistaa suoralle auringonvalolle.
D-vitamiinin puutos vanhuksilla
D-vitamiinin puutos on erityisen yleistä 60 ikävuodesta alkaen. Tämä ei johdu siitä, että vanhukset joutuvat harvoin aurinkoon, vaan siitä, että heidän ruumiinsa tuottaa jopa neljä kertaa vähemmän ihon tuottamaa D-vitamiinia kuin nuoremmilla. Jos olet yli 60-vuotias, on suositeltavaa tarkistaa D-vitamiinitasot säännöllisesti ja ottaa vitamiinilisiä tarvittaessa[22-25].
Tämä on kannattavaa, koska se auttaa erityisesti ikääntyneiden tilanteissa. Tutkimuksissa vahvistettujen myönteisten vaikutusten joukossa ovat[22, 26-29]:
- luunmurtumien ehkäisy
- kardiovaskulaarisen terveyden parantaminen
- syövän riskin vähentäminen, kuten paksusuolen syöpä
- parannukset tasapainossa
- parantunut lihasvoima
Testaa D-vitamiinitasosi
D-vitamiinin tarjonnan kontrollointiin liittyy monia tekijöitä. Jos testiä ei ole, on vaikea sanoa, miten sinun pitäisi optimoida paras saanti. Jotta voisit selvittää, olisiko D-vitamiinin saantiasi täydennettävä ja kuinka,D-vitamiinitestintekeminen kannattaa - varsinkin jos kuulut johonkin riskiryhmään.
Tavallisin D-vitamiinitason mittaustapa on lääkärin tai hoitajan tekemä verikoe. Itse tehtävällä testillä, kuten Cerascreen®D-vitamiini-testillä, voit tarkistaa tasot kotisi mukavuudesta. Voit tehdä tämän ottamalla verinäytteen sormestasi ja lähettämällä sen erikoislaboratorioon. Laboratorio analysoi sitten 25- (OH)-D-pitoisuuden veriseerumissasi. Tämän jälkeen saat tulosraportin, josta löytyy arvosi sekä tietoa siitä miten voit saada ne takaisin raiteilleen ja pitää ne hyvinäravintolisienavulla.
Älä ota D-vitamiinilisää tekemättä verikoetta. Toisin kuin muita vitamiineja, D-vitamiinia ei voi erittyä virtsaan. Jos sinulla on jo riittävästi D-vitamiinia ja otat lisäksi suuria annoksia D-vitamiinilisää pitkällä aikavälillä,yliannostusvoi olla ongelma. Tähän voi liittyä pahoinvointia, oksentelua, sydämen rytmihäiriöitä, dysregulaatiota ja pitkällä aikavälillä painon putoamista, munuaiskivien muodostumista ja elinvaurioita[2,5].
D-vitamiini ja sairaudet
Viime vuosina tiedemiehet ovat käyttäneet paljon aikaa sen tutkimiseen, miten D-vitamiinitasot vaikuttavat terveyteen. Esittelemme nyt useita tutkimuksia, jotka osoittavat D-vitamiinin ja erilaisten sairauksien ja muiden terveysongelmien välisiä yhteyksiä.
D-vitamiini - masennus ja psyyke
Tutkimukset ovat osoittaneet, että D-vitamiinin puutos voi vaikuttaa mielenterveyteen.Masennus, stressi, mielialan vaihtelut ja ahdistuneisuusvoivat muun muassa liittyä D-vitamiinin puutteeseen[74, 75].
Alhaisen D-vitamiinitason ja masennuksensuhdetta on jo tutkittu. Masennusta sairastavilla D-vitamiinitaso on huomattavasti alhaisempi kuin terveillä ihmisillä[51, 52]. Jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että D-vitamiinilisät saattavat parantaa D-vitamiinin puutoksesta kärsivien masennusoireita, mutta tähän mennessä kerätyt todisteet eivät riitä erityisten suositusten tekemiseen[53].
D-vitamiini voi hormonien kaltaisen vaikutuksensa vuoksi tukea myösaivojen toimintaa. Se auttaa aivoja tekemään päätöksiä, käsittelemään tietoja ja tallentamaan ne oikein. Ihmiset, joilla on D-vitamiinin puutos, suoriutuivat huonommin testeissä, joissa tehtiin tehtäviä, jotka vaativat keskittymistä ja valppautta[76].
D-vitamiini ja unen laatu
Vuonna 2017 Iranilaiset tutkijat tutkivat D-vitamiinin vaikutusta unen laatuun. 89 20–50-vuotiaalle osallistujalle, joilla oli unihäiriöitä, annettiin joko D-vitamiinilisää tai lumelääkkettä. Tulos: D-vitamiinia saaneilla osallistujilla oli huomattavasti parempi unen laatu, pidempi uniaika ja lyhyempi nukahtamisaika verrattuna henkilöihin, jotka eivät saaneet D-vitamiinilisää[79]. Eräässä toisessa tutkimuksessa ihmiset, joilla oli matalampi D-vitamiinitaso, kärsivät huonommasta unen laadusta[80].
Hyvä tietää: lakisääteisen sairausvakuutuksen DAKin tutkimuksen mukaan lähes puolet koko Saksan työvoimasta (43 prosenttia) ovat jatkuvasti väsyneitä töissä. Noin kolmasosa (31 prosenttia) sanoi olevansa uupuneita. Vuoteen 2010 verrattuna lähes kaksi kertaa enemmän työntekijöistä käyttää unilääkkeitä nykyään.[78].
D-vitamiini ja hiustenlähtö
Jo jonkin aikaa on tiedetty, että vitamiinit ja kivennäisaineet vaikuttavathiusten kasvuun. Esimerkiksirauta, biotiini jasinkkiovat tärkeitä hiusten juurien terveydelle[54]. Koeputkissa tehdyt tutkimukset viittaavat siihen, että myös D-vitamiini voi olla mukana myös aktiivisessa hiusten kasvussa. D-vitamiini sellaisenaan edistää reseptorien tuotantoa hiusten juurissa, jotka sitten stimuloivat kasvua. Tähän mennessä ei kuitenkaan ole julkaistu merkityksellisiä tai informatiivisia kliinisiä tutkimuksia, jotka voisivat vahvistaa tämän ajatuksen[55].
D-vitamiini ja migreeni
Migreeni on vakava päänsärky, joka toistuu. Asiantuntijat uskovat nyt, että migreenikohtaukset kehittyvät hermojen ja verisuonten tulehduksen seurauksena[49]. Tutkijat tutkivat parhaillaan, voiko D-vitamiinin lisääminen estää migreenin kehitykseen liittyviä tulehduksellisia tekijöitä. Se, että D-vitamiini on tulehdusta ehkäisevä, on vahvistettu muissa tutkimuksissa[60-62].
Tällä hetkellä tällä alalla on kuitenkin vielä suhteellisen vähän tutkimuksia, ja tutkimustulokset ovat edelleen epäjohdonmukaisia. Jotkut ovat osoittaneet D-vitamiinin ja migreenin välisen yhteyden, ja yhdessä tutkimuksessa todettiin, että D-vitamiinin ottaminen voi vähentää päänsärkykohtausten esiintymistiheyttä[63]. Muissa tutkimuksissa D-vitamiinilla ei kuitenkaan todettu vaikutusta migreeniin.
D-vitamiini ja ihosairaudet
D-vitamiini näyttää myös vaikuttavan ihoon. D-vitamiini edistää selvästihaavojen paranemistaja mahdollistaasuojaavan ihonesteenkehittymisen. D-vitamiinin puutos voi siksi todennäköisesti edistää ihosairauksia, kutenekseema(atooppinen ekseema),psoriasisjavitiligo[66].
Tutkimukset ovat osoittaneet lupaavia tuloksiaD-vitamiinilisän ja atooppisen dermatiitin osalta. Ekseemapotilaat ovat hyvin alttiita ihon bakteeri-infektioille – eräässä tutkimuksessa potilaat, joilla oli alhainen D-vitamiinitaso, kärsivät erityisen todennäköisesti tällaisista infektioista[67, 68]. Tutkijat tutkivat myös, miten D-vitamiinilisät voivat vaikuttaa myönteisestipsoriasiksenjavitiligonkulkuun[69, 70].
D-vitamiini ja sydän- ja verisuonitaudit
Tutkimuksen mukaan D-vitamiini voi vahvistaasydämen lihaksia. Lisäksi D-vitamiinilla on tärkeä roolikalsiumin ja fosfaatin sulattamisessa. Auringon vitamiini varmistaa, että kalsium ja fosfaatti pysyvät varastoituneena luihin. Jos D-vitamiinista on puutosta, varsinkaan kalsiumia ei säilytetä kunnolla, vaan se asettuu verisuoniin niin, että ne saattavat kalkkeutua[46].
American Journal of Cardiology -lehdessä vuonna 2012 julkaistu tutkimus paljasti, että D-vitamiinin puutte saattaa kohottaa kuoleman riskiäsydän- ja verisuonitautientapauksissa. D-vitamiinilisät vähensivät tätä riskiä samassa tutkimuksessa. Tutkimuksen tekijät olettivat, että D-vitamiinin puutos on verisuonitautien, sydänlihaksen ongelmien ja korkean verenpaineen[64]riskitekijä.
Nämä tulokset vahvistettiin toisella tutkimuksella, johon osallistui yli 40 000 potilasta. Potilaat, joiden D-vitamiinipitoisuus oli alle 15 nanogrammaa millilitraa kohden, kärsivät todennäköisemmin korkeasta verenpaineesta, kohonneista veren lipiditasoista, sydänvioista ja aivohalvauksista kuin ne, joilla D-vitamiinipitoisuus oli 30 nanogrammaa millilitrassa[65].D-vitamiini ja syöpä
Monet pitävät D-vitamiinia toivona syövän parantamisesta. Tutkimustulokset ovat kuitenkin toistaiseksi osoittautuneet epäselviksi. Yksittäisissä tutkimuksissa havaittiin yhteys esimerkiksi D-vitamiinin ja paksusuolen syövän ja rintasyövän riskin välillä[46, 47].
Nykyiset, laajamittaiset tutkimukset eivät kuitenkaan ole havainneet D-vitamiinin saannin vaikutusta kasvainten kehittymiseen. Monet tiedemiehet sanovat, että tarvitaan enemmän tutkimusta ennen kuin mitään varmaa voidaan todeta. Tätä aihetta käsittelevät tutkimukset ovat parhaillaan käynnissä, ja osa niistä tutkii myös D-vitamiiniannosten vaikutuksia syövän kehitykseen.
Tiede: D-vitamiinin puutos lisää kuolleisuuden riskiä
ESTHER-tutkimus, jossa tutkittiin lähes 9 600 miestä ja naista Saksassa, liittyi D-vitamiinin puutokseen ja lisääntyneeseen kuolleisuuteen. Osallistujilla, joilla D-vitamiinipitoisuus oli alhainen tai erittäin alhainen, oli 1,2-kertainen kuolleisuusriski verrattuna niihin, joilla oli riittävä D-vitamiinitaso. Naisilla tämä vaikutus oli vielä selvempi[48].
D-vitamiini: pähkinänkuoressaMikä on D-vitamiini?D-vitamiini on sekä rasvaliukoinen vitamiini että hormoni samanaikaisesti. Se osallistuu moniin kehon prosesseihin, mukaan lukien luun aineenvaihdunta, lihasten toiminta, immuunijärjestelmä ja verisuonien suojaaminen. Mistä ihmiset saavat D-vitamiinia?Kehomme tuottaa 80-90 prosenttia D-vitamiinista itse - mutta tähän tarvitaan auringon UVB-säteilyä. D-vitamiinitasojen ylläpitämiseksi meidän on altistettava kasvot, käsivarret ja kädet auringolle kolmesti viikossa 10-20 minuutin ajan kesäkuukausina. Loput 10-20 prosenttia saamme ruokavaliosta, esim. rasvaisista kaloista, munista, maitotuotteista ja syötävistä sienistä. Kehen D-vitamiinin puutos vaikuttaa?Noin miljardi ihmistä eri puolilla maailmaa ei saa riittävästi D-vitamiinia. Riskiryhmiin kuuluvat ikääntyneet, raskaana olevat naiset, tummaihoiset ihmiset ja ihmiset, jotka tuskin käyvät ulkona tai peittävät suurimman osan kehostaan näin tehdessään . Mitkä ovat D-vitamiinin puutteen seuraukset?D-vitamiinin puutteella voi olla erityisen negatiivinen vaikutus luuston terveyteen, sillä se voi edistää osteomalaasia ja osteoporoosia. Muita D-vitamiinin puutokseen liittyviä sairauksia ovat masennus, sydän- ja verisuonitaudit, hiustenlähtö, ihosairaudet ja migreeni. Miten voin testata D-vitamiinitasoni?Verinäytteen avulla voit määrittää 25- (OH)-D-pitoisuuden veressäsi. Tämä on paras parametri, joka kuvaa D-vitamiinin tarjontaa. Tällainen mittaus voidaan tehdä myös kotona. Useimmat tieteelliset lähteet suosittelevat vähintään 30 nanogrammaa D-vitamiinia veren millilitraa kohti. Mitä voin tehdä D-vitamiinin puutteen suhteen?Jos sinulla on D-vitamiinin puutos, se on vaikea korjata yksin ruokavalion ja auringonoton avulla, etenkin syksyn ja talven aikana. Ravintolisät ovat tehokkaampia. Tasojen säilyttämiseksi suositellaan 1 000–2 000 kansainvälisen yksikön (IU) päivittäistä annosta. Jos haluat korjata puutteen, suuremmat annokset voivat olla hyödyllisiä. |
Lähteet
- Vitamin D – der aktuelle D-A-CH-Referenzwert aus Sicht der Risikobewertung, http://www.bfr.bund.de/cm/343/vitamin-d-der-aktuelle-d-a-ch-referenzwert-aus-sicht-der-risikobewertung.pdf
- Biesalski, H.-K., Grimm, P., Nowitzki-Grimm, S.: Taschenatlas Ernährung. Georg Thieme Verlag, Stuttgart New York (2017)
- Kasper, H., Burghardt, W.: Ernährungsmedizin und Diätetik. Elsevier, Urban & Fischer, München (2014)
- Holick, M.F.: High prevalence of vitamin D inadequacy and implications for health. Mayo Clin. Proc. 81, 353–373 (2006). doi:10.4065/81.3.353
- Schek, A.: Ernährungslehre kompakt: Kompendium der Ernährungslehre für Studierende der Ernährungswissenschaft, Medizin und Naturwissenschaften und zur Ausbildung von Ernährungsfachkräften: mit mehr als 220 Übungsaufgaben und Original-Klausurfragen (Lösungen als Download im Internet). Umschau Zeitschriftenverlag, Sulzbach im Taunus (2013)
- Deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V.: Deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V.Vitamin D, https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/vitamin-d/
- Holick, M.F., Binkley, N.C., Bischoff-Ferrari, H.A., Gordon, C.M., Hanley, D.A., Heaney, R.P., Murad, M.H., Weaver, C.M.: Evaluation, Treatment, and Prevention of Vitamin D Deficiency: an Endocrine Society Clinical Practice Guideline. J. Clin. Endocrinol. Metab. 96, 1911–1930 (2011). doi:10.1210/jc.2011-0385
- Nationale Verzehrsstudie II_ErgebnisberichtTeil2.pdf, https://www.bmel.de/SharedDocs/Downloads/Ernaehrung/NVS_ErgebnisberichtTeil2.pdf?__blob=publicationFile
- Holick, M.F.: Vitamin D Deficiency. N. Engl. J. Med. 357, 266–281 (2007). doi:10.1056/NEJMra070553
- Annweiler, C., Souberbielle, J.-C., Schott, A.-M., de Decker, L., Berrut, G., Beauchet, O.: [Vitamin D in the elderly: 5 points to remember]. Geriatr. Psychol. Neuropsychiatr. Vieil. 9, 259–267 (2011). doi:10.1684/pnv.2011.0288
- McGrath, J., Feron, F., Eyles, D., Mackay-Sim, A.: Vitamin D: the neglected neurosteroid? Trends Neurosci. 24, 570–572 (2001)
- Kalueff, A.V., Tuohimaa, P.: Neurosteroid hormone vitamin D and its utility in clinical nutrition. Curr. Opin. Clin. Nutr. Metab. Care. 10, 12–19 (2007). doi:10.1097/MCO.0b013e328010ca18
- Buell, J.S., Dawson-Hughes, B.: Vitamin D and neurocognitive dysfunction: preventing “D”ecline? Mol. Aspects Med. 29, 415–422 (2008). doi:10.1016/j.mam.2008.05.001
- Annweiler, C., Schott, A.-M., Berrut, G., Chauviré, V., Le Gall, D., Inzitari, M., Beauchet, O.: Vitamin D and ageing: neurological issues. Neuropsychobiology. 62, 139–150 (2010). doi:10.1159/000318570
- Dickens, A.P., Lang, I.A., Langa, K.M., Kos, K., Llewellyn, D.J.: Vitamin D, cognitive dysfunction and dementia in older adults. CNS Drugs. 25, 629–639 (2011). doi:10.2165/11593080-000000000-00000
- Annweiler, C., Allali, G., Allain, P., Bridenbaugh, S., Schott, A.-M., Kressig, R.W., Beauchet, O.: Vitamin D and cognitive performance in adults: a systematic review. Eur. J. Neurol. 16, 1083–1089 (2009). doi:10.1111/j.1468-1331.2009.02755.x
- Etgen, T., Sander, D., Bickel, H., Sander, K., Förstl, H.: Vitamin D deficiency, cognitive impairment and dementia: a systematic review and meta-analysis. Dement. Geriatr. Cogn. Disord. 33, 297–305 (2012). doi:10.1159/000339702
- Bundesinstitut für Risikobewertung: Ausgewählte Fragen und Antworten zu Vitamin D - BfR, http://www.bfr.bund.de/de/ausgewaehlte_fragen_und_antworten_zu_vitamin_d-131898.html
- Holick, M.F.: Deficiency of sunlight and vitamin D. BMJ. 336, 1318–1319 (2008). doi:10.1136/bmj.39581.411424.80
- Galesanu, C., Mocanu, V.: VITAMIN D DEFICIENCY AND THE CLINICAL CONSEQUENCES. Rev. Med. Chir. Soc. Med. Nat. Iasi. 119, 310–318 (2015)
- Sahota, O.: Understanding vitamin D deficiency. Age Ageing. 43, 589–591 (2014). doi:10.1093/ageing/afu104
- Bischoff-Ferrari, H.A.: Vitamin D. Im Alter ist die “normale” Versorgung nicht ausreichend. Rosenfluh (2010)
- Conzade, R., Koenig, W., Heier, M., Schneider, A., Grill, E., Peters, A., Thorand, B.: Prevalence and Predictors of Subclinical Micronutrient Deficiency in German Older Adults: Results from the Population-Based KORA-Age Study. Nutrients. 9, (2017). doi:10.3390/nu9121276
- Römmler, A. ed: Hormone: Leitfaden für die Anti-Aging-Sprechstunde ; [Gestagene, Orthomolekulare Medizin, Wachstumshormone, Testosteron, Melatonin, Progesteron, Östrogen, Dehydroepiandrosteron, Chronobiologie, Serotonin, Pregnenolon]. Thieme, Stuttgart (2014)
- Feng, X., Guo, T., Wang, Y., Kang, D., Che, X., Zhang, H., Cao, W., Wang, P.: The vitamin D status and its effects on life quality among the elderly in Jinan, China. Arch. Gerontol. Geriatr. 62, 26–29 (2016). doi:10.1016/j.archger.2015.09.002
- Bischoff-Ferrari, H.A., Willett, W.C., Wong, J.B., Stuck, A.E., Staehelin, H.B., Orav, E.J., Thoma, A., Kiel, D.P., Henschkowski, J.: Prevention of nonvertebral fractures with oral vitamin D and dose dependency: a meta-analysis of randomized controlled trials. Arch. Intern. Med. 169, 551–561 (2009). doi:10.1001/archinternmed.2008.600
- Wang, T.J., Pencina, M.J., Booth, S.L., Jacques, P.F., Ingelsson, E., Lanier, K., Benjamin, E.J., D’Agostino, R.B., Wolf, M., Vasan, R.S.: Vitamin D deficiency and risk of cardiovascular disease. Circulation. 117, 503–511 (2008). doi:10.1161/CIRCULATIONAHA.107.706127
- Bischoff-Ferrari, H.A., Shao, A., Dawson-Hughes, B., Hathcock, J., Giovannucci, E., Willett, W.C.: Benefit-risk assessment of vitamin D supplementation. Osteoporos. Int. J. Establ. Result Coop. Eur. Found. Osteoporos. Natl. Osteoporos. Found. USA. 21, 1121–1132 (2010). doi:10.1007/s00198-009-1119-3
- Pfeifer, M., Begerow, B., Minne, H.W., Abrams, C., Nachtigall, D., Hansen, C.: Effects of a short-term vitamin D and calcium supplementation on body sway and secondary hyperparathyroidism in elderly women. J. Bone Miner. Res. Off. J. Am. Soc. Bone Miner. Res. 15, 1113–1118 (2000). doi:10.1359/jbmr.2000.15.6.1113
- Hausärzte Habenhausen, http://www.hausaerzte-habenhausen.de/index.php?option=com_content&view=article&id=110:vitamin-d-mangel-wann-bezahlt-die-krankenkasse&catid=12&Itemid=128
- Matsuoka, L.Y., Ide, L., Wortsman, J., MacLaughlin, J.A., Holick, M.F.: Sunscreens suppress cutaneous vitamin D3 synthesis. J. Clin. Endocrinol. Metab. 64, 1165–1168 (1987). doi:10.1210/jcem-64-6-1165
- Adams, J.S., Hewison, M.: Update in vitamin D. J. Clin. Endocrinol. Metab. 95, 471–478 (2010). doi:10.1210/jc.2009-1773
- Gröber, U.: Orthomolekulare Medizin: ein Leitfaden für Apotheker und Ärzte ; mit 75 Tabellen. Wiss. Verl.-Ges, Stuttgart (2008)
- Reichrath, J., Lehmann, B., Spitz, J. eds: Vitamin D: update 2012 ; von der Rachitisprophylaxe zur allgemeinen Gesundheitsvorsorge ; [Konferenz ... April 2011 in Berlin]. Dustri-Verlag Feistle, München-Deisenhofen (2012)
- Ross, A.C., Manson, J.E., Abrams, S.A., Aloia, J.F., Brannon, P.M., Clinton, S.K., Durazo-Arvizu, R.A., Gallagher, J.C., Gallo, R.L., Jones, G., Kovacs, C.S., Mayne, S.T., Rosen, C.J., Shapses, S.A.: The 2011 Report on Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D from the Institute of Medicine: What Clinicians Need to Know. J. Clin. Endocrinol. Metab. 96, 53–58 (2011). doi:10.1210/jc.2010-2704
- El-Hajj Fuleihan, G., Nabulsi, M., Tamim, H., Maalouf, J., Salamoun, M., Khalife, H., Choucair, M., Arabi, A., Vieth, R.: Effect of vitamin D replacement on musculoskeletal parameters in school children: a randomized controlled trial. J. Clin. Endocrinol. Metab. 91, 405–412 (2006). doi:10.1210/jc.2005-1436
- Lips, P., Hosking, D., Lippuner, K., Norquist, J.M., Wehren, L., Maalouf, G., Ragi-Eis, S., Chandler, J.: The prevalence of vitamin D inadequacy amongst women with osteoporosis: an international epidemiological investigation. J. Intern. Med. 260, 245–254 (2006). doi:10.1111/j.1365-2796.2006.01685.x
- Trivedi, D.P., Doll, R., Khaw, K.T.: Effect of four monthly oral vitamin D3 (cholecalciferol) supplementation on fractures and mortality in men and women living in the community: randomised double blind controlled trial. BMJ. 326, 469 (2003). doi:10.1136/bmj.326.7387.469
- Navia Lombán, B., Cuadrado Soto, E., Ortega, R.M.: [Intake of vitamins D and K, and their impact on health in female population]. Nutr. Hosp. 32 Suppl 1, 10–13 (2015). doi:10.3305/nh.2015.32.sup1.9471
- Groe_Kis_Vitamin_K_2014.pdf, http://www.mikronaehrstoff.de/pdf/Groe_Kis_Vitamin_K_2014.pdf?v=1
- Juanola-Falgarona, M., Salas-Salvadó, J., Martínez-González, M.Á., Corella, D., Estruch, R., Ros, E., Fitó, M., Arós, F., Gómez-Gracia, E., Fiol, M., Lapetra, J., Basora, J., Lamuela-Raventós, R.M., Serra-Majem, L., Pintó, X., Muñoz, M.Á., Ruiz-Gutiérrez, V., Fernández-Ballart, J., Bulló, M.: Dietary intake of vitamin K is inversely associated with mortality risk. J. Nutr. 144, 743–750 (2014). doi:10.3945/jn.113.187740
- Stevenson, M., Lloyd-Jones, M., Papaioannou, D.: Vitamin K to prevent fractures in older women: systematic review and economic evaluation. Health Technol. Assess. 13, (2009). doi:10.3310/hta13450
- Cockayne, S., Adamson, J., Lanham-New, S., Shearer, M.J., Gilbody, S., Torgerson, D.J.: Vitamin K and the prevention of fractures: systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Arch. Intern. Med. 166, 1256–1261 (2006). doi:10.1001/archinte.166.12.1256
- Allgemeine Informationen über Krebs, https://www.krebsgesellschaft.de/basis-informationen-krebs-allgemeine-informationen.html
- Krebs und schlechte Ernährung sind miteinander verknüpft, http://www.euro.who.int/de/health-topics/noncommunicable-diseases/cancer/news/news/2011/02/cancer-linked-with-poor-nutrition
- Sebaaly, A., Bachour, F., Bayoud, W., Adib, G., Bedran, F., Daher, C., Maalouf, G.: THE EXTRASKELETAL ACTIONS OF VITAMIN D--MYTHS AND FACTS. J. Med. Liban. 63, 87–93 (2015)
- Feskanich, D., Ma, J., Fuchs, C.S., Kirkner, G.J., Hankinson, S.E., Hollis, B.W., Giovannucci, E.L.: Plasma vitamin D metabolites and risk of colorectal cancer in women. Cancer Epidemiol. Biomark. Prev. Publ. Am. Assoc. Cancer Res. Cosponsored Am. Soc. Prev. Oncol. 13, 1502–1508 (2004)
- Schöttker, B., Haug, U., Schomburg, L., Köhrle, J., Perna, L., Müller, H., Holleczek, B., Brenner, H.: Strong associations of 25-hydroxyvitamin D concentrations with all-cause, cardiovascular, cancer, and respiratory disease mortality in a large cohort study. Am. J. Clin. Nutr. 97, 782–793 (2013). doi:10.3945/ajcn.112.047712
- WHO | Depression, http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs369/en/
- Health-at-a-Glance-2013.pdf, https://www.oecd.org/els/health-systems/Health-at-a-Glance-2013.pdf
- Wilkins, C.H., Sheline, Y.I., Roe, C.M., Birge, S.J., Morris, J.C.: Vitamin D deficiency is associated with low mood and worse cognitive performance in older adults. Am. J. Geriatr. Psychiatry Off. J. Am. Assoc. Geriatr. Psychiatry. 14, 1032–1040 (2006). doi:10.1097/01.JGP.0000240986.74642.7c
- Armstrong, D.J., Meenagh, G.K., Bickle, I., Lee, A.S.H., Curran, E.-S., Finch, M.B.: Vitamin D deficiency is associated with anxiety and depression in fibromyalgia. Clin. Rheumatol. 26, 551–554 (2007). doi:10.1007/s10067-006-0348-5
- Spedding, S.: Vitamin D and depression: a systematic review and meta-analysis comparing studies with and without biological flaws. Nutrients. 6, 1501–1518 (2014). doi:10.3390/nu6041501
- Rasheed, H., Mahgoub, D., Hegazy, R., El-Komy, M., Abdel Hay, R., Hamid, M.A., Hamdy, E.: Serum Ferritin and Vitamin D in Female Hair Loss: Do They Play a Role? Skin Pharmacol. Physiol. 26, 101–107 (2013). doi:10.1159/000346698
- Demay, M.B.: The hair cycle and Vitamin D receptor. Arch. Biochem. Biophys. 523, 19–21 (2012). doi:10.1016/j.abb.2011.10.002
- Lavie, C.J., Milani, R.V., Mehra, M.R., Ventura, H.O.: Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cardiovascular Diseases. J. Am. Coll. Cardiol. 54, 585–594 (2009). doi:10.1016/j.jacc.2009.02.084
- Kris-Etherton, P.M., Harris, W.S., Appel, L.J., AHA Nutrition Committee. American Heart Association: Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease: new recommendations from the American Heart Association. Arterioscler. Thromb. Vasc. Biol. 23, 151–152 (2003)
- Marai, I., Massalha, S.: Effect of omega-3 polyunsaturated fatty acids and vitamin D on cardiovascular diseases. Isr. Med. Assoc. J. IMAJ. 16, 117–121 (2014)
- Manson, J.E., Bassuk, S.S., Lee, I.-M., Cook, N.R., Albert, M.A., Gordon, D., Zaharris, E., MacFadyen, J.G., Danielson, E., Lin, J., Zhang, S.M., Buring, J.E.: The VITamin D and OmegA-3 TriaL (VITAL): Rationale and design of a large randomized controlled trial of vitamin D and marine omega-3 fatty acid supplements for the primary prevention of cancer and cardiovascular disease. Contemp. Clin. Trials. 33, 159–171 (2012). doi:10.1016/j.cct.2011.09.009
- Amer, M., Qayyum, R.: Relation between serum 25-hydroxyvitamin D and C-reactive protein in asymptomatic adults (from the continuous National Health and Nutrition Examination Survey 2001 to 2006). Am. J. Cardiol. 109, 226–230 (2012). doi:10.1016/j.amjcard.2011.08.032
- Unalp, A., Dirik, E., Kurul, S.: Prevalence and clinical findings of migraine and tension-type headache in adolescents. Pediatr. Int. Off. J. Jpn. Pediatr. Soc. 49, 943–949 (2007). doi:10.1111/j.1442-200X.2007.02484.x
- Celikbilek, A., Gocmen, A.Y., Zararsiz, G., Tanik, N., Ak, H., Borekci, E., Delibas, N.: Serum levels of vitamin D, vitamin D-binding protein and vitamin D receptor in migraine patients from central Anatolia region. Int. J. Clin. Pract. 68, 1272–1277 (2014). doi:10.1111/ijcp.12456
- Yoon, M.-S., Katsarava, Z., Obermann, M., Fritsche, G., Oezyurt, M., Kaesewinkel, K., Katsarova, A., Santowski, I., Diener, H., Moebus, S.: Prevalence of primary headaches in Germany: results of the German Headache Consortium Study. J. Headache Pain. 13, 215–223 (2012). doi:10.1007/s10194-012-0425-x
- Vacek, J.L., Vanga, S.R., Good, M., Lai, S.M., Lakkireddy, D., Howard, P.A.: Vitamin D deficiency and supplementation and relation to cardiovascular health. Am. J. Cardiol. 109, 359–363 (2012). doi:10.1016/j.amjcard.2011.09.020
- Anderson, J.L., May, H.T., Horne, B.D., Bair, T.L., Hall, N.L., Carlquist, J.F., Lappé, D.L., Muhlestein, J.B., Intermountain Heart Collaborative (IHC) Study Group: Relation of vitamin D deficiency to cardiovascular risk factors, disease status, and incident events in a general healthcare population. Am. J. Cardiol. 106, 963–968 (2010). doi:10.1016/j.amjcard.2010.05.027
- Einfluss der T-Zell-Population, http://www.derma-forum.com/aktuell/klimek-0517/
- Borzutzky, A., Camargo, C.A.: Role of vitamin D in the pathogenesis and treatment of atopic dermatitis. Expert Rev. Clin. Immunol. 9, 751–760 (2013). doi:10.1586/1744666X.2013.816493
- Samochocki, Z., Bogaczewicz, J., Jeziorkowska, R., Sysa-Jędrzejowska, A., Glińska, O., Karczmarewicz, E., McCauliffe, D.P., Woźniacka, A.: Vitamin D effects in atopic dermatitis. J. Am. Acad. Dermatol. 69, 238–244 (2013). doi:10.1016/j.jaad.2013.03.014
- Finamor, D.C., Sinigaglia-Coimbra, R., Neves, L.C.M., Gutierrez, M., Silva, J.J., Torres, L.D., Surano, F., Neto, D.J., Novo, N.F., Juliano, Y., Lopes, A.C., Coimbra, C.G.: A pilot study assessing the effect of prolonged administration of high daily doses of vitamin D on the clinical course of vitiligo and psoriasis. Dermatoendocrinol. 5, 222–234 (2013). doi:10.4161/derm.24808
- Martin, D.L., Deluca, H.F.: Calcium transport and the role of vitamin D. Arch. Biochem. Biophys. 134, 139–148 (1969). doi:10.1016/0003-9861(69)90260-4
- Hormone Plays Surprise Role in Fighting Skin Infections, http://ucsdnews.ucsd.edu/pressrelease/hormone_plays_surprise_role_in_fighting_skin_infections/
- Maynard, M.T.-R.: Vitamin D in Acne. Calif. West. Med. 49, 127–132 (1938)
- Stress-Aktuelle Bevölkerungsbefragung: AusmaUrsachen und Auswirkungen von Stress in Deutschland, https://www.vdma.org/documents/105628/244511/TK_Studie%20Stress.pdf/15ff404a-1799-457f-81cc-1bd640f8f56f
- Waller, C., Bauersachs, J., Hoppmann, U., Höch, J., Krause, S., Szabo, F., Engler, H., Rottler, E., Herrmann-Lingen, C., Gündel, H.: Blunted Cortisol Stress Response and Depression-Induced Hypocortisolism Is Related to Inflammation in Patients With CAD. Journal of the American College of Cardiology. 67, 1124–1126 (2016). doi:10.1016/j.jacc.2015.12.031
- Anglin, R.E.S., Samaan, Z., Walter, S.D., McDonald, S.D.: Vitamin D deficiency and depression in adults: systematic review and meta-analysis. British Journal of Psychiatry. 202, 100–107 (2013). doi:10.1192/bjp.bp.111.106666
- Wilkins, C.H., Sheline, Y.I., Roe, C.M., Birge, S.J., Morris, J.C.: Vitamin D Deficiency Is Associated With Low Mood and Worse Cognitive Performance in Older Adults. The American Journal of Geriatric Psychiatry. 14, 1032–1040 (2006). doi:10.1097/01.JGP.0000240986.74642.7c
- Banks, S., Dinges, D.F.: Behavioral and physiological consequences of sleep restriction. J Clin Sleep Med. 3, 519–528 (2007)
- Hamburg, N. 27-31 20097, Tel.: 040 2396 1409, ed.kad@esserp, E.-M.: Müdes Deutschland: Schlafstörungen steigen deutlich an, https://www.dak.de/dak/bundes-themen/muedes-deutschland-schlafstoerungen-steigen-deutlich-an-1885310.html
- Majid, M.S., Ahmad, H.S., Bizhan, H., Mohammad Hosein, H.Z., Mohammad, A.: The effect of vitamin D supplement on the score and quality of sleep in 20–50 year-old people with sleep disorders compared with control group. Nutritional Neuroscience. 1–9 (2017). doi:10.1080/1028415X.2017.1317395
- Massa, J., Stone, K.L., Wei, E.K., Harrison, S.L., Barrett-Connor, E., Lane, N.E., Paudel, M., Redline, S., Ancoli-Israel, S., Orwoll, E., Schernhammer, E.: Vitamin D and actigraphic sleep outcomes in older community-dwelling men: the MrOS sleep study. Sleep. 38, 251–257 (2015). doi:10.5665/sleep.4408