Miten parantaa verensokeriasi
Maailmanlaajuisesti 422 miljoonaa ihmistä kärsii diabeteksestä. Suurin osa heistä kamppailee vakavien verensokerin heilahtelujen ja niihin liittyvien vaikutusten kanssa neurologisiin ja sydän- ja verisuonijärjestelmiin. Liikunnalla, oikealla ruoalla ja paastolla voit saada arvosi hallintaan !
Olipa kyse sitten nallekarkeista, lakritsista tai suklaasta - makeisten on pitkään epäilty aiheuttavan diabetesta. Mutta sokeri ei välttämättä johda diabetekseen. Kuten tutkimus on nyt paljastanut, yleensä epäterveellinen ruokavalio ja liikalihavuus lisäävät verensokeritasoja ja aiheuttavat tyypin 2 diabetes mellitusta. Jopa terveillä, urheilullisilla lapsilla ja aikuisilla voi kehittyä tyypin 1 diabetes, joka johtuu yleensä geneettisistä tekijöistä.
Lisääntynyt verensokeri ja diabetesriski voidaan mitata pitkäaikaisella verensokeriarvolla, HbA1c. Tässä artikkelissa selitetään, mistä tässä arvossa on kyse ja mitä voit tehdä hypoglykemialle.
Diabetes mellitus
Pitkäaikainen verensokeriarvo, HbA1c, on erityisen tärkeä diabeteksestä kärsiville ihmisille. Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan diabetes mellitus on yksi yleisimmistä sairauksista, vuonna 2014 maailmanlaajuisesti oli noin 422 miljoonaa ihmistä, joilla on diabetes. Tyypin 2 diabetes on erityisen yleinen ikääntyneiden keskuudessa.
Jotta todella ymmärrämme laajalle levinneen diabeteksen kliinisen kuvan, on tärkeää voida määrittää tärkeimmät termit taudin ympärillä: haima, insuliini, verensokeri, tyypin 1 diabetes ja tyypin 2 diabetes.
Mitä on insuliini?
Haima tuottaa insuliini-hormonia. Se säätelee verensokeria, eli glukoosin määrää veressä, ja toimii avaimena. Se avaa solumembraania ulkopuolelta, jolloin veressä oleva sokeri pääsee soluun, joka käyttää sen energiakseen. Kun sokeria kulkeutuu soluihin, veren sokeripitoisuus laskee[1].
Yleensä insuliini päästää sokerin kulkemaan soluihin. Diabetes mellituksessa elimistö ei voi kuljettaa veressä olevaa sokeria soluihin. Sokeri (glukoosi) jää verenkiertoon aiheuttaen verensokerin nousua. Diabetes johtuu insuliinin puutteesta tai käyttökelvottomasta insuliinista. Sitä on olemassa kolme erilaista muotoa:
- Tyypin 1 diabetes mellitus - absoluuttinen insuliinin puute
- Tyypin 2 diabetes mellitus - suhteellinen insuliinivaje
- Raskausajan diabetes - suhteellinen insuliinivaje raskauden aikana
Ero tyypin 1 ja tyypin 2 diabeteksen välillä
Tyypin 1 diabeteksessä haima ei enää tuota insuliinia , koska virusinfektiot tai geneettiset tekijät heikentävät sitä. Tyypin 1 diabetes vaikuttaa lapsiin ja nuoriin . Tyypin 2 diabetes taas on todennäköisesti seurausta epäterveellisestä ruokavaliosta ja liikalihavuudesta: Tässä taudissa haima tuottaa insuliinia, mutta ei pysty avaamaan solukalvoa. Rasvasolut estävät insuliinia. Siksi glukoosi jää vereen ja verensokeri nousee[2].
Hyvä tietää: Euroopassa on tyypin 1 diabeteksen suhteen pohjois-etelä-jakautuminen. Skandinaviassa tautia esiintyy huomattavasti enemmän kuin Etelä-Euroopassa. Tutkijoiden mukaan geneettiset syyt ovat vastuussa, sekä D-vitamiinin puutos, joka on yleistä Pohjois-Euroopassa. Auringon D-vitamiinin on tarkoitus suojata haimaa infektioilta, jotka heikentävät sen toimintaa[3].
Raskausajan diabetes
Raskausajan diabetes on suhteellisen yleistä. Useimmissa tapauksissa kohonnutta verensokeria esiintyy raskauden jälkipuoliskolla. Seuraavat tekijät lisäävät tyypin 2 diabeteksen riskiä raskauden aikana[4]:
- Raskaana oleva kärsii vakavasta liikalihavuudesta.
- Kehittynyt diabetes jo aiemmassa raskaudessa.
- Tyypin 2 diabetes on yleinen naisen suvussa.
Siksi sinun on käytävä säännöllisesti lääkärintarkastuksissa. Jos sinulla on todettu raskausajan diabetes, tarkista verensokeritasosi. Pahimmassa tapauksessa huonosti hoidettu raskausajan diabetes voi johtaa keskenmenoon. Lapsen syntymän jälkeen tämä diabeteksen muoto korjautuu yleensä itsekseen[5].
Nykyinen tieto - Imetys suojelee tyypin 2 diabetekseltä
German Institute of Nutrition Research tutki tyypin 2 diabeteksen riskiä imettäville äideille. Tutkimuksessa todettiin, että muilla kuin imettävillä osallistujilla oli voimakkaampi taipumus sairastua[6]. Saksan diabetentutkimuskeskuksen tutkijat epäilevät, että imetys suojaa naisia tyypin 2 diabetekseltä, kun heillä on ollut raskausajan diabetes.[7].
Verensokeri ja HbA1c
Sokeri on kuin kehon polttoaine. Aivomme, lihaksemme ja elimemme toimivat täydellä nopeudella, kun insuliini syöttää niitä tällä energialähteellä. Leipä, perunat, riisi, hedelmät ja makeiset sisältävät hiilihydraatteja , kemiallisia sokeriketjuja. Ne koostuvat glukoosista tai fruktoosista, joka muuttuu elimistössä glukoosiksi. Jopa suussa, syljessä olevat aineet hajottavat pitkäketjuiset hiilihydraatit glukoosimolekyyleiksi . Vain tässä muodossa elimistö voi viedä hiilihydraatteja verenkiertoon ohutsuolen limakalvon kautta - verensokeri nousee ja haima vapauttaa insuliinia.
Mitä verensokeritasoja pidetään normaaleina?
Lääkärit mittaavat verensokeria yleensä kansainvälisessä yksikössä millimoolia per litra (mmol/L). Saksassa käytetään usein yksikköä milligrammaa per desilitra (mg/dl). Se, onko verensokeri terveellisellä alueella, riippuu siitä, oletko paastonnut vai syönyt [8, 9].
Terveystila / tavoitearvot tietyinä aikoina |
Heräämisen jälkeen (paastoarvo) |
Ennen ruokailua |
Yli 90 minuuttia ruokailun jälkeen |
Terve |
|
72-108 mg/dl |
< 140 mg/dl |
2 Tyypin Diabetes mellitus |
|
72-126 mg/dl |
< 153 mg/dl |
1 Tyypin Diabetes mellitus |
90-126 mg/dl |
72-126 mg/dl |
90-162 mg/dl |
Diabeteslapset |
72-126 mg/dl |
72-126 mg/dl |
90-162 mg/dl |
Muokattu: National Institute for Health and Care Excellence
Hyvä tietää: Jos haluat muuttaa verensokeriarvon mg/dl =>mmol/L, sinun on jaettava arvo 18:lla. 72 mg/dl vastaa 4 mmol/L.
Verensokerin epätasapaino ja sen seuraukset
Diabeetikon on vaikea ylläpitää jatkuvasti hyvää verensokeritasoa. Oikealla hoidolla ja elämäntavoilla voit kuitenkin pyrkiä terveellisiin verensokeritasoihin välttääksesi verensokerin vaihtelun seuraukset. Sekä hypoglykemialla että hyperglykemialla on negatiivinen vaikutus elimistöösi.
Jos verensokeri laskee erittäin alhaiselle tasolle, tämä voi johtaa kouristuksiin, tavallisten oireiden lisäksi. Pahimmassa tapauksessa vaikea hypoglykemia voi johtaa tajunnanmenetykseen[15].
Pitkään jatkuva hyperglykemia yhdistetään pitkäaikaisiin vaurioihin. Hermosolujen vaurioituminen aiheuttaa tunnottomuutta , etenkin jaloissa. Sakkaroidut molekyylit varastoituvat yhä enemmän silmään, mikä voi johtaa heikentyneeseen näköön . Korkeat verensokeritasot vaikeuttavat myös munuaisten ja sydänverisuonien toimintaa. Munuaisongelmien tai jopa aivohalvauksen riski kasvaa [16].
Nykyinen tieto: korkea verensokeri ja HbA1c heikentävät aivoja
Viimeisimmän tutkimuksen mukaan aivosi ikääntyy nopeammin, jos kärsit diabetekesta jatkuvalla hyperglykemialla. Tutkimuksessa diabeetikon aivot olivat viisi vuotta vanhemmat kuin terveillä vapaaehtoisilla. Samoin diabetes voi edistää dementian puhkeamista. Riskin vähentämiseksi potilaiden tulisi yrittää saavuttaa pysyvästi optimaalinen HbA1c-arvo oikealla hoidolla[19].
Mikä on kohonnut verensokeritaso?
Lääkärien mielestä kohoneessa verensokerissa paastoverensokeri ylittää 126 milligrammaa/desilitra . Koska elimistö vapauttaa huomattavia määriä stressihormoni kortisolia aamuisin, paastoverensokeri voi olla suurempi kuin 126 mg / dl aamulla. Kortisoli lisää verensokerin määrää veressä [10, 11].
Poika, jolla oli korkein verensokeri maailmassa: Amerikkalainen Michael Buonocore oli sairaalahoidossa vuonna 2008 verensokerin ollessa 2656 mg/dl. Hänellä todettiin tyypin 1 diabetes[12].
Mikä on HbA1c arvo?
Pitkäaikainen HbA1c-verensokeri ilmaisee keskimääräisen verensokeritasosi kolmen kuukauden aikana. Sokeri kiinnittyy veressä olevaan veren pigmenttihemoglobiiniin aiheuttaen sen "sokerinmuodostukseen". Kutsumme sokeroitunutta veren pigmenttiä "glykohemoglobiiniksi", "hemoglobiiniksi A1c" tai "HbA1c".
Mitä korkeampi HbA1c-arvo, sitä enemmän sokeroituneita hemoglobiinipartikkeleita veressä on. Tämä tarkoittaa, että sinulla on ollut kohonnut verensokeritaso tänä aikana. Saksankielisissä maissa HbA1c-arvo ilmoitetaan yleensä prosentuaalisena arvona , joka kuvaa HbA1c:n osuutta kokonaishemoglobiinista. Lääkärit voivat käyttää tätä arvoa diabetes mellituksen diagnosointiin[13].
Mitkä HbA1c arvot ovat normaaleja? - Yleiskatsaus
HbA1c-arvo |
Selitys |
< 5,7 % |
Normaali alue |
5,7 % < 6,5 % |
Harmaa alue (esidiabetes ) - tarkista |
= 6,5 % tai enemmän |
Kohonnut (mahdollinen diabetes) - tarkistettava 6,5 - 7 % tavoitearvo diabeetikoille |
Jos HbA1c-arvo on ns. Harmaalla alueella, lääkärit puhuvat esidiabeteksesta . Tässä verensokerialueessa diabeteksen riski kasvaa. Erityisesti ylipainoiset ja epätasapainoisen ruokavalion ihmiset kuuluvat tähän luokkaan. Terveellinen ruokavalio ja riittävä liikunta voivat minimoida tämän riskin. Jos arvo on suurempi tai yhtä suuri kuin 6,5 prosenttia, lääkärit olettavat, että sinulla on diabetes. Kattavan verikokeen avulla lääkärit voivat vahvistaa diagnoosin.
Lyhyesti – Verensokeri ja HbA1c:
Verensokeriarvo ilmoittaa, kuinka paljon veressä on glukoosia. HbA1c-arvo toimii pitkäaikaisena muistina veren sokeripitoisuudelle. Se tarjoaa tietoja viimeisen kolmen kuukauden verensokeritasosta. Molemmat parametrit ovat tärkeitä diabeteksen diagnosoinnissa ja ovat erityisen merkityksellisiä diabeetikoille.
Hyperglykemian ja hypoglykemian syitä
Useat eri tekijät aiheuttavat verensokerin nousua tai laskua. Normaalisti hormonit palauttavat tasapainon näihin heilahteluihin. Tämä toimii kuitenkin vain rajoitetusti diabeetikoilla. Seurauksena on, että heidän verensokeritasapainonsa heilahtelevat enemmän, aiheuttaen heille useammin hypoglykemiaa ja hyperglykemiaa.
Mikä aiheuttaa hypoglykemiaa?
Jos insuliinin määrä on liian suuri, verensokeri laskee nopeasti. Liian paljon sokeria siirtyy soluihin. Seuraavat tilat alentavat verensokeritasoa huomattavasti [14]:
- Insuliinin ja lääkkeiden liiallinen käyttö
- Suuri fyysinen aktiivisuus
- Korkea stressikuorma
- Raskas alkoholinkäyttö
- Paastot ja aterioiden jättäminen pois (etenkin tyypin 1 diabeteksessä)
Hypoglykemiaa ei pidä aliarvioida - laskevaan verensokeritasoon on puututtava. Pidä aina glukoosimittari ja dekstroosi mukanasi, jotta vältät hypoglykemian vaaralliset seuraukset.
Hyvä tietää: Harvinaisissa tapauksissa hyvänlaatuiset kasvaimet voivat myös johtaa hypoglykemiaan. Niin kutsutut insulinoomat tuottavat ylimääräistä insuliinia, mikä aiheuttaa verensokeritason laskun. Saksassa joka 200. henkilöllä on riski saada insulinooma. Etenkin yli 50-vuotiaat ihmiset ovat alttiita[15].
Mikä nostaa verensokeritasoa?
Hyperglykemia vaikuttaa pääasiassa diabeetikoihin. Glukoosi pysyy veressä insuliinin puutteen vuoksi. Verensokeritasot voivat nousta myös seuraavista syistä [16]:
- korkea stressikuorma
- kortisonivalmisteiden käyttö
- tulehdukset
- liikunnan puute
Hypoglykemian ja hyperglykemian oireet
Verensokeripitoisuuden vaihtelut eivät jää huomaamatta. Sydämesi hakkaa kovempaa, tunnet hämmennystä ja tunnetilasi vaihtelee ahdistuksen ja vihan välillä. Hypoglykemia ja hyperglykemia voivat olla vaarallisia, jos et toimi nopeasti. Verensokerin epätasapainon ongelma on: Mitä useammin kärsit siitä, sitä pahemmaksi ne muuttuvat ajan myötä. Ihmiset, joilla on usein hypoglykemiaa, huomaavat verensokerinsa olevan alhainen joko liian myöhään tai ei ollenkaan, jolla voi olla hengenvaarallisia seurauksia[17, 18].
Mistä tietää, onko verensokerini alhainen tai liian korkea ?
Hypoglykemia[15] |
Hyperglykemia[16] |
Pulssi nousee |
lisääntynyt virtsaaminen |
Kova näläntunne |
janontunne |
keskittymisvaikeudet, väsymys, sekavuus, ahdistuskohtaukset, tunnepurkaukset |
Väsymys |
lisääntynyt hikoilu, vilunväristykset, heikot polvet |
Päänsärky |
Hoito - Optimoi verensokeri ja HbA1c
Omalääkäreiden ja diabetialääkäreiden säännölliset tutkimukset ovat tärkeitä hyvin säädetyn HbA1c-arvon kannalta. Kuitenkin suuri vastuu kuuluu myös asianomaisille. Oikealla insuliini- ja lääkehoidolla voidaan säätää verensokeritasoa erittäin hyvin. Verensokeripitoisuuden vaihdellessa, potilaiden on kuitenkin toimittava oikein terveysongelmien estämiseksi. Ihannetapauksessa paitsi diabeetikolla, myös perheenjäsenillä, ystävillä ja kumppanilla tulisi olla tietoa sairaudesta.
Mitä teen kun havaitsen hypoglykemiaa?
Sinun on toimittava nopeasti! Hypoglykemiaa hoidetaan parhaiten nopeasti imeytyvillä sokereilla: dekstroosilla, makeisilla, Coca Colalla ja mehuilla. Arvosta riippuen on suositeltavaa käyttää seuraavia keinoja. 15 minuutin kuluttua sinun on tarkistettava, onko arvo noussut[20].
Verensokeritaso |
Dekstroosi |
Coca Cola |
Tavallinen sokeri |
Hedelmä-mehu |
< 80 mg / dl |
1 tabletti |
50 ml |
1 tl liuotettuna veteen |
100 ml |
< 70 mg / dl |
1. 5 tablettia |
75 ml |
1.5 tl liuotettuna veteen |
150 ml |
< 60 mg / dl |
2 tablettia |
100 ml |
1 rkl liuotettuna veteen |
200 ml |
< 50 mg / dl |
2.5 tablettia |
125 ml |
1.5 rkl liuotettuna veteen |
250 ml |
Mitä minun pitäisi tehdä, jos verensokerini ei nouse?
Et voi olla yksin sellaisessa tilanteessa! Seuraavat seikat on otettava huomioon[21]:
- Hae apua. Kerro kumppanillesi, naapurillesi tai lähistölläsi olevalle henkilölle.
- Jatka nopeasti imeytyvien hiilihydraattien kulutusta ja tarkista arvosi 15 minuutin välein.
- Jos arvo laskee merkittävästi, soita hätänumeroon.
- Pidä aina glukagoniruisku käden ulottuvilla. Glukagoni on insuliinin estäjä ja nostaa verensokeria.
Kuinka voin alentaa korkeaa verensokeria?
Voit torjua korkeaa verensokeria insuliinilla. Diabetialääkärisi keskustelee kanssasi tarvittavasta insuliinimäärästä, jos havaitset hyperglykemiaa. Liikunta voi alentaa verensokeriasi, mutta jos kehittyy hyperglykemia, verensokeri nousee huomattavasti liikunnan seurauksena[22].
Mikä on paras tapa alentaa korkeaa HbA1c-arvoa?
Oikealla lääkityksellä ja elämäntavoilla voit parantaa HbA1c-arvoasi ja pitää sen optimaalisella tasolla. Tämä on erityisen tärkeää diabetestä sairastaville ihmisille. Diabeetikkona sinun tulee tarkistaa HbA1c-arvo kolmen kuukauden välein ja verensokeritasosi useita kertoja päivässä. Jatka terveellisen ruokavalion syömistä. Monissa tapauksissa tyypin 2 diabeetikot kykenevät hallitsemaan sairauttansa muuttamalla ruokavaliota ja vähentämällä painoa, että he käyttävät vain vähän tai eivät lainkaan lääkkeitä[23, 24, 25].
Tyypin-1-Diabetes |
Tyypin-2-Diabetes |
Säädä insuliinihoito oikein |
Säädä insuliini- ja lääkehoito oikein |
Urheile säännöllisesti |
Urheile säännöllisesti, laihduta |
Vältä ruokia, joilla on korkea glykeeminen indeksi |
Vältä ruokia, joilla on korkea glykeeminen indeksi, syö terveellisesti |
Tarkista verensokeri säännöllisesti Keskustele jatkuvasta verensokerin seurannasta lääkärisi kanssa |
Tarkista verensokeri säännöllisesti |
Tarkista HbA1c-arvo kolmen kuukauden välein |
Tarkista HbA1c-arvo kolmen kuukauden välein |
Magnesium - apua tyypin 2 diabetekseen?
Magnesiumlisät voivat auttaa tyypin 2 diabeetikoita saamaan verensokerinsa hallintaan. Hivenaine edistää insuliinin tehokkuutta. Tämän avulla elimistö voi kuljettaa enemmän sokeria soluihin[26].
Mikä on glykeeminen indeksi?
Glykeeminen indeksi kertoo, kuinka nopeasti ja kuinka voimakkaasti verensokeri nousee syödessäsi tiettyä ruokaa. Mitä korkeammin ja nopeammin verensokerisi nousee, sitä enemmän insuliinia elimistösi tarvitsee. Esimerkiksi valkeat jauhotuotteet, valkoinen riisi, kurpitsa ja makeiset ovat ruokia, joilla on korkea glykeeminen indeksi. Täysjyvätuotteet ja useimmat hedelmät eivät aiheuta verensokerin nousua yhtä voimakkaasti [27].
Nykyinen tieto: Ajoittainen paasto tyypin 2 diabeteksen yhteydessä
Ajoittainen paasto on tulossa yhä tärkeämmäksi. Päivän aikana sinulla tulisi olla 16 tunnin paasto, jonka aikana saat juoda vain vettä ja teetä. Voit syödä vain jäljelle jäävinä kahdeksana tuntina. Suosituin tapa on syödä kaksi ateriaa kello 12.00–20.00 välillä ja sen jälkeen paastota. World Journal of Diabetes -lehden tutkimuksen mukaan ajoittainen paasto voi auttaa tyypin 2 diabeetikoita parantamaan verensokeriaan ja laihduttamaan. Pitkät jaksot ilman syömistä immobilisoivat verensokerisi ja aineenvaihdunta siirtyy rasvavaroihisi. Muista yksi asia: Heti kun haima vapauttaa insuliinia, rasvan aineenvaihdunta loppuu[28, 29].
Mitä diabeetikon on otettava huomioon ennen urheilua?
Jos harjoittelet, sinun tulee tarkistaa verensokerisi tuntia ennen . Jos arvo on alle 100 milligrammaa / desilitra, sinun tulisi syödä kaksi tablettia dekstroosia tai banaani. Jos arvo on yli 200 milligrammaa / desilitra tai alle 80 milligrammaa / desilitra, sinun on odotettava arvon normalisoitumista. On myös parasta tarkistaa verensokeritasosi harjoituksen jälkeen, koska et yleensä huomaa hypoglykemiaa harjoituksen aikana[22].
Tärkeää: Sinun tulisi tarkistaa verensokerisi urheilun lisäksi myös ennen ajoneuvolla ajamista!
HbA1c-Testi
HbA1c-arvo on tärkein parametri diabeteetikon verensokerin hallinnan tutkimiseksi. Diabeetikoiden lisäksi ihmisillä, joilla on suuri diabeteksen riski, tulisi tarkistaa verensokeritasonsa. Jos sinulla on ylipainoa sekä diabetesta suvussa, on myös hyvä seurata sitä.
HbA1c-testi on hyödyllinen seuraavista syistä[30]:
- Sitä varten ei tarvitse paastota
- Se voidaan tarkistaa milloin tahansa
- Se tarjoaa tietoja verensokeristasi kolmen viimeisen kuukauden aikana.
- Se vaatii vain pienen määrän verta
Kuka tarkistaa HbA1c-arvosi?

HbA1c-verensokeriarvo - yhdellä silmäyksellä
Mikä on HbA1c-arvo ?HbA1c-arvoa kutsutaan myös pitkäaikaiseksi verensokeriksi. Se tarjoaa tietoja keskimääräisestä verensokeritasosta kolmen viimeisen kuukauden aikana. Saksalaisissa maissa HbA1c-arvo ilmoitetaan yleensä prosentuaalisena arvona, kansainvälisesti myös millimoolina moolia kohti (mmol / mol). Mitä HbA1c-arvo osoittaa?Jos HbA1c-arvo on yli 6,5 prosenttia, verensokeri on liian korkea. Sinulla voi olla diabetes. Arvolla 5,7–6,5 prosenttia diabeteksen riski kasvaa. Diabetes mellitus on tila, johon liittyy verensokerin epätasapaino. Tämän aiheuttaa insuliinin puute. Kuinka voin alentaa HbA1c-arvoa?HbA1c-arvon optimoimiseksi suosittelemme: säännöllistä fyysistä aktiivisuutta, tasapainoista ruokavaliota, hyvin säädettyä lääkityshoitoa ja säännöllistä verensokerin ja HbA1c-arvon seurantaa. Jaksoittaisen paasto auttaa tyypin 2 diabeetikoita optimoinnissa uusimpien tutkimusten mukaan. Mitä tapahtuu hypoglykemiassa ja hypoglykemiassa?Hypoglykemia on seurausta, kun ylimääräinen insuliini aiheuttaa glukoosipitoisuuden laskun. äärimmäinen fyysinen aktiivisuus voi myös alentaa verensokeria. Hyperglykemiaa ilmenee, kun elimistössä ei ole tarpeeksi insuliinia tai kun olet stressaantunut. Jos olet hypoglykeeminen, et ehkä pysty keskittymään, polvet tulevat heikoiksi ja huomaat lisääntynyttä hikoilua. Hyperglykemia ilmenee lisääntyneenä virtsaamistarpeena ja voimakkaana janona. |
Lähteet
- Pschyrembel Online | Insulin, https://www.pschyrembel.de/Insulin/H07H2/doc/
- Pschyrembel Online | Diabetes mellitus, https://www.pschyrembel.de/Diabetes%20mellitus/K05U4
- Bundeszentrum für Ernährung. Typ-1-Diabetes, https://www.bzfe.de/inhalt/pressemeldung-6214.html
- Helmholtz Zentrum München. Schwangerschaftsdiabetes tritt bei ca. 4,5 % auf, https://www.diabetesinformationsdienst-muenchen.de/erkrankungsformen/schwangerschaftsdiabetes/verbreitung/index.html
- National Health Service. Gestational diabetes, https://www.nhs.uk/conditions/gestational-diabetes/
- Bundeszentrum für Ernährung. Typ-2-Diabetes, https://www.bzfe.de/inhalt/pressemeldung-6994.html
- Bundeszentrum für Ernährung. Wie Stillen vor Diabetes schützt: Der Stoffwechsel verändert sich, https://www.bzfe.de/inhalt/wie-stillen-vor-diabetes-schuetzt-27778.html
- Bundesärztekammer (BÄK), Kassenärztliche Bundesvereinigung (KBV), Arbeitsgemeinschaft der Wissenschaftlichen Medizinischen Fachgesellschaften (AWMF). Nationale VersorgungsLeitlinie Therapie des Typ-2-Diabetes – Langfassung, 1. Auflage. Version 4. 2013, zuletzt geändert: November 2014. Available from: www.dm-therapie.versorgungsleitlinien.de; [cited: 02.11.2018]; DOI: 10.6101/AZQ/000213
- pmhdev: Blood Glucose Monitoring - National Library of Medicine, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0024698/
- WHO | Diabetes programme, http://www.who.int/diabetes/en/
- Freckmann, G., Hagenlocher, S., Baumstark, A., Jendrike, N., Gillen, R.C., Rössner, K., Haug, C.: Continuous Glucose Profiles in Healthy Subjects under Everyday Life Conditions and after Different Meals. J. Diabetes Sci. Technol. Online. 1, 695–703 (2007)
- Guinness World Records. Highest blood sugar level, http://www.guinnessworldrecords.com/world-records/highest-blood-sugar-level
- Neal, B., Perkovic, V., Mahaffey, K.W., de Zeeuw, D., Fulcher, G., Erondu, N., Shaw, W., Law, G., Desai, M., Matthews, D.R.: Canagliflozin and Cardiovascular and Renal Events in Type 2 Diabetes. N. Engl. J. Med. 377, 644–657 (2017). doi:10.1056/nejmoa1611925
- Mayo Clinic. Hypoglycemia - Symptoms and causes, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypoglycemia/symptoms-causes/syc-20373685
- Informationen für Patienten und Fachleute aus erster Hand - Schwerpunkt: Endokrinologie / Diabetologie, http://www.diabetes-deutschland.de/insulinom/
- Mayo Clinic. Hyperglycemia in diabetes - Symptoms and causes, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperglycemia/symptoms-causes/syc-20373631
- Spero, D., BSN, RN: Low Blood Sugar Symptoms But Normal Levels, https://www.diabetesselfmanagement.com/blog/low-blood-sugar-symptoms-but-normal-levels/
- American Diabetes Assiciation. Hypoglycemia (Low Blood Glucose), http://www.diabetes.org/living-with-diabetes/treatment-and-care/blood-glucose-control/hypoglycemia-low-blood.html
- Blutzucker versus Denkleistung, https://www.bzfe.de/inhalt/pressemeldung-7371.html
- National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney DIseases (NIDDK). Low Blood Glucose (Hypoglycemia), https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/preventing-problems/low-blood-glucose-hypoglycemia
- Blauw, H., Wendl, I., DeVries, J.H., Heise, T., Jax, T., PCDIAB consortium: Pharmacokinetics and pharmacodynamics of various glucagon dosages at different blood glucose levels. Diabetes Obes. Metab. 18, 34–39 (2016). doi:10.1111/dom.12571
- Shugart, C., Jackson, J., Fields, K.B.: Diabetes in Sports. Sports Health. 2, 29–38 (2010). doi:10.1177/1941738109347974
- Pettus, J., Stenger, P., Schachner, H.C., Dunne, N., Parkes, J.L., Pardo, S., Edelman, S.V.: Testing versus guessing blood glucose values: impact on self-care behaviors in type 2 diabetes. Curr. Med. Res. Opin. 30, 1795–1802 (2014). doi:10.1185/03007995.2014.929097
- Pan, B., Ge, L., Xun, Y.-Q., Chen, Y.-J., Gao, C.-Y., Han, X., Zuo, L.-Q., Shan, H.-Q., Yang, K.-H., Ding, G.-W., Tian, J.-H.: Exercise training modalities in patients with type 2 diabetes mellitus: a systematic review and network meta-analysis. Int. J. Behav. Nutr. Phys. Act. 15, 72 (2018). doi:10.1186/s12966-018-0703-3
- Hermanns, N., Schumann, B., Kulzer, B., Haak, T.: The impact of continuous glucose monitoring on low interstitial glucose values and low blood glucose values assessed by point-of-care blood glucose meters: results of a crossover trial. J. Diabetes Sci. Technol. 8, 516–522 (2014). doi:10.1177/1932296814524105
- Division of Nutritional Epidemiology, National Institute of Environmental Medicine, Karolinska Institutet, Stockholm, Sweden. Magnesium intake and risk of type 2 diabetes: a meta-analysis. - PubMed - NCBI, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17645588
- American Diabetes Association. Glycemic Index and Diabetes, http://www.diabetes.org/food-and-fitness/food/what-can-i-eat/understanding-carbohydrates/glycemic-index-and-diabetes.html
- Barnosky, A.R., Hoddy, K.K., Unterman, T.G., Varady, K.A.: Intermittent fasting vs daily calorie restriction for type 2 diabetes prevention: a review of human findings. Transl. Res. J. Lab. Clin. Med. 164, 302–311 (2014). doi:10.1016/j.trsl.2014.05.013
- Arnason, T.G., Bowen, M.W., Mansell, K.D.: Effects of intermittent fasting on health markers in those with type 2 diabetes: A pilot study. World J. Diabetes. 8, 154–164 (2017). doi:10.4239/wjd.v8.i4.154
- Saudek, C.D., Brick, J.C.: The Clinical Use of Hemoglobin A1c. J. Diabetes Sci. Technol. Online. 3, 629–634 (2009)