Miten parantaa verensokeriasi 

Maailmanlaajuisesti 422 miljoonaa ihmistä kärsii diabeteksestä. Suurin osa heistä kamppailee vakavien verensokerin heilahtelujen ja niihin liittyvien vaikutusten kanssa neurologisiin ja sydän- ja verisuonijärjestelmiin. Liikunnalla, oikealla ruoalla ja paastolla voit saada arvosi hallintaan !

Olipa kyse sitten nallekarkeista, lakritsista tai suklaasta - makeisten on pitkään epäilty aiheuttavan diabetesta. Mutta sokeri ei välttämättä johda diabetekseen. Kuten tutkimus on nyt paljastanut, yleensä epäterveellinen ruokavalio ja liikalihavuus lisäävät verensokeritasoja ja aiheuttavat tyypin 2 diabetes mellitusta. Jopa terveillä, urheilullisilla lapsilla ja aikuisilla voi kehittyä tyypin 1 diabetes, joka johtuu yleensä geneettisistä tekijöistä. 

Lisääntynyt verensokeri ja diabetesriski voidaan mitata pitkäaikaisella verensokeriarvolla, HbA1c.    Tässä artikkelissa selitetään, mistä tässä arvossa on kyse ja mitä voit tehdä hypoglykemialle. 

Diabetes mellitus

Pitkäaikainen verensokeriarvo, HbA1c, on erityisen tärkeä diabeteksestä kärsiville ihmisille. Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan diabetes mellitus on yksi yleisimmistä sairauksista, vuonna 2014 maailmanlaajuisesti oli noin 422 miljoonaa ihmistä, joilla on diabetes. Tyypin 2 diabetes on erityisen yleinen ikääntyneiden keskuudessa. 

Jotta todella ymmärrämme laajalle levinneen diabeteksen kliinisen kuvan, on tärkeää voida määrittää tärkeimmät termit taudin ympärillä: haima, insuliini, verensokeri, tyypin 1 diabetes ja tyypin 2 diabetes.

Mitä on insuliini?

Haima tuottaa insuliini-hormonia. Se säätelee verensokeria, eli glukoosin määrää veressä, ja toimii avaimena. Se avaa solumembraania ulkopuolelta, jolloin veressä oleva sokeri pääsee soluun, joka käyttää sen energiakseen. Kun sokeria kulkeutuu soluihin, veren sokeripitoisuus laskee[1].

Yleensä insuliini päästää sokerin kulkemaan soluihin. Diabetes mellituksessa elimistö ei voi kuljettaa veressä olevaa sokeria soluihin. Sokeri (glukoosi) jää verenkiertoon aiheuttaen verensokerin nousua. Diabetes johtuu insuliinin puutteesta tai käyttökelvottomasta insuliinista. Sitä on olemassa kolme erilaista muotoa: 

 • Tyypin 1 diabetes mellitus - absoluuttinen insuliinin puute
 • Tyypin 2 diabetes mellitus - suhteellinen insuliinivaje
 • Raskausajan diabetes - suhteellinen insuliinivaje raskauden aikana

Ero tyypin 1 ja tyypin 2 diabeteksen välillä

Tyypin 1 diabeteksessä haima ei enää tuota insuliinia , koska virusinfektiot tai geneettiset tekijät heikentävät sitä. Tyypin 1 diabetes vaikuttaa lapsiin ja nuoriin . Tyypin 2 diabetes taas on todennäköisesti seurausta epäterveellisestä ruokavaliosta ja liikalihavuudesta: Tässä taudissa haima tuottaa insuliinia, mutta ei pysty avaamaan solukalvoa. Rasvasolut estävät insuliinia. Siksi glukoosi jää vereen ja verensokeri nousee[2].

D-vitamiinin puutteesta johtuva diabeteksen riski

Hyvä tietää: Euroopassa on tyypin 1 diabeteksen suhteen pohjois-etelä-jakautuminen. Skandinaviassa tautia esiintyy huomattavasti enemmän kuin Etelä-Euroopassa. Tutkijoiden mukaan geneettiset syyt ovat vastuussa, sekä D-vitamiinin puutos, joka on yleistä Pohjois-Euroopassa. Auringon D-vitamiinin on tarkoitus suojata haimaa infektioilta, jotka heikentävät sen toimintaa[3].

Raskausajan diabetes

Raskausajan diabetes on suhteellisen yleistä. Useimmissa tapauksissa kohonnutta verensokeria esiintyy raskauden jälkipuoliskolla. Seuraavat tekijät lisäävät tyypin 2 diabeteksen riskiä raskauden aikana[4]:

 • Raskaana oleva kärsii vakavasta liikalihavuudesta.
 • Kehittynyt diabetes jo aiemmassa raskaudessa.
 •  Tyypin 2 diabetes on yleinen naisen suvussa.

Siksi sinun on käytävä säännöllisesti lääkärintarkastuksissa. Jos sinulla on todettu raskausajan diabetes, tarkista verensokeritasosi. Pahimmassa tapauksessa huonosti hoidettu raskausajan diabetes voi johtaa keskenmenoon. Lapsen syntymän jälkeen tämä diabeteksen muoto korjautuu yleensä itsekseen[5].

Nykyinen tieto - Imetys suojelee tyypin 2 diabetekseltä

German Institute of Nutrition Research tutki tyypin 2 diabeteksen riskiä imettäville äideille. Tutkimuksessa todettiin, että muilla kuin imettävillä osallistujilla oli voimakkaampi taipumus sairastua[6]. Saksan diabetentutkimuskeskuksen tutkijat epäilevät, että imetys suojaa naisia tyypin 2 diabetekseltä, kun heillä on ollut raskausajan diabetes.[7].

Verensokeri ja HbA1c

Sokeri on kuin kehon polttoaine. Aivomme, lihaksemme ja elimemme toimivat täydellä nopeudella, kun insuliini syöttää niitä tällä energialähteellä. Leipä, perunat, riisi, hedelmät ja makeiset sisältävät hiilihydraatteja , kemiallisia sokeriketjuja. Ne koostuvat glukoosista  tai fruktoosista, joka muuttuu elimistössä glukoosiksi. Jopa suussa, syljessä olevat aineet hajottavat pitkäketjuiset hiilihydraatit glukoosimolekyyleiksi . Vain tässä muodossa elimistö voi viedä hiilihydraatteja verenkiertoon ohutsuolen limakalvon kautta - verensokeri nousee ja haima vapauttaa insuliinia. 

Mitä verensokeritasoja pidetään normaaleina? 

Lääkärit mittaavat verensokeria yleensä kansainvälisessä yksikössä millimoolia per litra (mmol/L). Saksassa käytetään usein yksikköä milligrammaa per desilitra (mg/dl). Se, onko verensokeri terveellisellä alueella, riippuu siitä, oletko paastonnut vai syönyt [8, 9].  

Terveystila / tavoitearvot tietyinä aikoina

 Heräämisen jälkeen (paastoarvo)

 Ennen ruokailua

 Yli 90 minuuttia ruokailun jälkeen

Terve

 

72-108 mg/dl

< 140 mg/dl

2 Tyypin Diabetes mellitus

 

72-126 mg/dl

< 153 mg/dl

1 Tyypin Diabetes mellitus

90-126 mg/dl

72-126 mg/dl

90-162 mg/dl

Diabeteslapset

72-126 mg/dl

72-126 mg/dl

90-162 mg/dl

Muokattu: National Institute for Health and Care Excellence

Hyvä tietää: Jos haluat muuttaa verensokeriarvon mg/dl =>mmol/L, sinun on jaettava arvo 18:lla. 72 mg/dl vastaa 4 mmol/L.

Verensokerin epätasapaino ja sen seuraukset

Diabeetikon on vaikea ylläpitää jatkuvasti hyvää verensokeritasoa. Oikealla hoidolla ja elämäntavoilla voit kuitenkin pyrkiä terveellisiin verensokeritasoihin välttääksesi verensokerin vaihtelun seuraukset. Sekä hypoglykemialla että hyperglykemialla on negatiivinen vaikutus elimistöösi.

Jos verensokeri laskee erittäin alhaiselle tasolle, tämä voi johtaa kouristuksiin,  tavallisten oireiden lisäksi. Pahimmassa tapauksessa vaikea hypoglykemia voi johtaa tajunnanmenetykseen[15].

Pitkään jatkuva hyperglykemia yhdistetään pitkäaikaisiin vaurioihin. Hermosolujen vaurioituminen aiheuttaa tunnottomuutta   , etenkin jaloissa. Sakkaroidut molekyylit varastoituvat yhä enemmän silmään, mikä voi johtaa heikentyneeseen näköön   . Korkeat verensokeritasot vaikeuttavat myös munuaisten ja sydänverisuonien toimintaa. Munuaisongelmien   tai jopa aivohalvauksen riski kasvaa [16].

Nykyinen tieto: korkea verensokeri ja HbA1c heikentävät aivoja 

Viimeisimmän tutkimuksen mukaan aivosi ikääntyy nopeammin, jos kärsit diabetekesta jatkuvalla hyperglykemialla. Tutkimuksessa diabeetikon aivot olivat viisi vuotta vanhemmat kuin terveillä vapaaehtoisilla. Samoin diabetes voi edistää dementian puhkeamista. Riskin vähentämiseksi potilaiden tulisi yrittää saavuttaa pysyvästi optimaalinen HbA1c-arvo oikealla hoidolla[19].

Mikä on kohonnut verensokeritaso? 

Lääkärien mielestä kohoneessa verensokerissa paastoverensokeri ylittää 126 milligrammaa/desilitra . Koska elimistö vapauttaa huomattavia määriä stressihormoni kortisolia  aamuisin, paastoverensokeri voi olla suurempi kuin 126 mg / dl aamulla. Kortisoli lisää verensokerin määrää veressä [10, 11].

Poika, jolla oli korkein verensokeri maailmassa: Amerikkalainen Michael Buonocore oli sairaalahoidossa vuonna 2008 verensokerin ollessa 2656 mg/dl. Hänellä todettiin tyypin 1 diabetes[12].

Mikä on HbA1c arvo?

Pitkäaikainen HbA1c-verensokeri  ilmaisee keskimääräisen verensokeritasosi kolmen kuukauden aikana. Sokeri kiinnittyy veressä olevaan veren pigmenttihemoglobiiniin aiheuttaen sen "sokerinmuodostukseen". Kutsumme sokeroitunutta veren pigmenttiä "glykohemoglobiiniksi", "hemoglobiiniksi A1c" tai "HbA1c".

Mitä korkeampi HbA1c-arvo, sitä enemmän sokeroituneita hemoglobiinipartikkeleita veressä on. Tämä tarkoittaa, että sinulla on ollut kohonnut verensokeritaso tänä aikana. Saksankielisissä maissa HbA1c-arvo ilmoitetaan yleensä prosentuaalisena arvona , joka kuvaa HbA1c:n osuutta kokonaishemoglobiinista. Lääkärit voivat käyttää tätä arvoa diabetes mellituksen diagnosointiin[13].

Mitkä HbA1c arvot ovat normaaleja? - Yleiskatsaus

 HbA1c-arvo

 Selitys

< 5,7 %

Normaali alue

5,7 % < 6,5 %

Harmaa alue (esidiabetes ) - tarkista

= 6,5 % tai enemmän

Kohonnut (mahdollinen diabetes) - tarkistettava

6,5 - 7 % tavoitearvo diabeetikoille

Jos HbA1c-arvo on ns. Harmaalla alueella, lääkärit puhuvat esidiabeteksesta . Tässä verensokerialueessa diabeteksen riski kasvaa. Erityisesti ylipainoiset ja epätasapainoisen ruokavalion ihmiset kuuluvat tähän luokkaan. Terveellinen ruokavalio ja riittävä liikunta voivat minimoida tämän riskin. Jos arvo on suurempi tai yhtä suuri kuin 6,5 prosenttia, lääkärit olettavat, että sinulla on diabetes. Kattavan verikokeen avulla lääkärit voivat vahvistaa diagnoosin. 

Lyhyesti   – Verensokeri ja HbA1c:
Verensokeriarvo ilmoittaa, kuinka paljon veressä on glukoosia. HbA1c-arvo toimii pitkäaikaisena muistina veren sokeripitoisuudelle. Se tarjoaa tietoja viimeisen kolmen kuukauden verensokeritasosta. Molemmat parametrit ovat tärkeitä diabeteksen diagnosoinnissa ja ovat erityisen merkityksellisiä diabeetikoille.

Hyperglykemian ja hypoglykemian syitä

Useat eri tekijät aiheuttavat verensokerin nousua tai laskua. Normaalisti hormonit palauttavat tasapainon näihin heilahteluihin. Tämä toimii kuitenkin vain rajoitetusti diabeetikoilla. Seurauksena on, että heidän verensokeritasapainonsa heilahtelevat enemmän, aiheuttaen heille useammin hypoglykemiaa  ja hyperglykemiaa.  

Mikä aiheuttaa hypoglykemiaa?

Jos  insuliinin määrä on liian suuri, verensokeri laskee nopeasti. Liian paljon sokeria siirtyy soluihin. Seuraavat tilat alentavat verensokeritasoa huomattavasti [14]:

 • Insuliinin ja lääkkeiden liiallinen käyttö 
 • Suuri fyysinen aktiivisuus
 • Korkea stressikuorma
 • Raskas alkoholinkäyttö
 • Paastot ja aterioiden jättäminen pois (etenkin tyypin 1 diabeteksessä)

Hypoglykemiaa ei pidä aliarvioida - laskevaan verensokeritasoon on puututtava. Pidä aina glukoosimittari ja dekstroosi mukanasi, jotta vältät hypoglykemian vaaralliset seuraukset. 

Hyvä tietää: Harvinaisissa tapauksissa hyvänlaatuiset kasvaimet voivat myös johtaa hypoglykemiaan. Niin kutsutut insulinoomat tuottavat ylimääräistä insuliinia, mikä aiheuttaa verensokeritason laskun. Saksassa joka 200. henkilöllä on riski saada insulinooma. Etenkin yli 50-vuotiaat ihmiset  ovat alttiita[15].

Mikä nostaa verensokeritasoa?

Hyperglykemia vaikuttaa pääasiassa diabeetikoihin. Glukoosi pysyy veressä insuliinin puutteen  vuoksi. Verensokeritasot voivat nousta myös seuraavista syistä [16]:

 • korkea stressikuorma
 • kortisonivalmisteiden käyttö
 • tulehdukset
 • liikunnan puute

Hypoglykemian ja hyperglykemian oireet

Verensokeripitoisuuden vaihtelut eivät jää huomaamatta. Sydämesi  hakkaa kovempaa, tunnet hämmennystä ja tunnetilasi vaihtelee ahdistuksen ja vihan välillä. Hypoglykemia ja hyperglykemia voivat olla vaarallisia, jos et toimi nopeasti. Verensokerin epätasapainon ongelma on: Mitä useammin kärsit siitä, sitä pahemmaksi ne muuttuvat ajan myötä. Ihmiset, joilla on usein hypoglykemiaa, huomaavat verensokerinsa olevan alhainen joko liian myöhään tai ei ollenkaan, jolla voi olla hengenvaarallisia seurauksia[17, 18].

Mistä tietää, onko verensokerini alhainen tai liian korkea ?

Hypoglykemia[15]

Hyperglykemia[16]

Pulssi nousee

lisääntynyt virtsaaminen 

Kova näläntunne

janontunne

keskittymisvaikeudet, väsymys, sekavuus, ahdistuskohtaukset, tunnepurkaukset

Väsymys

lisääntynyt hikoilu, vilunväristykset, heikot polvet

Päänsärky

Hoito - Optimoi verensokeri ja HbA1c

6 vinkkiä parempiin pitkäaikaisiin verensokeriarvoihin

Omalääkäreiden ja diabetialääkäreiden säännölliset tutkimukset ovat tärkeitä hyvin säädetyn HbA1c-arvon kannalta. Kuitenkin suuri vastuu  kuuluu myös asianomaisille. Oikealla insuliini- ja lääkehoidolla voidaan säätää verensokeritasoa erittäin hyvin. Verensokeripitoisuuden vaihdellessa, potilaiden on kuitenkin toimittava oikein terveysongelmien estämiseksi. Ihannetapauksessa paitsi diabeetikolla, myös perheenjäsenillä, ystävillä ja kumppanilla tulisi olla tietoa sairaudesta.

Mitä teen kun havaitsen hypoglykemiaa?

Sinun on toimittava nopeasti! Hypoglykemiaa hoidetaan parhaiten nopeasti imeytyvillä sokereilla: dekstroosilla, makeisilla, Coca Colalla ja mehuilla. Arvosta riippuen on suositeltavaa käyttää seuraavia keinoja. 15 minuutin kuluttua sinun on tarkistettava, onko arvo noussut[20].

Verensokeritaso

Dekstroosi

Coca Cola

Tavallinen sokeri

Hedelmä-mehu

< 80 mg / dl

1 tabletti

50 ml

1 tl liuotettuna veteen

100 ml

< 70 mg / dl

1. 5 tablettia

75 ml

1.5 tl liuotettuna veteen

150 ml

< 60 mg / dl

2 tablettia

100 ml

1 rkl liuotettuna veteen

200 ml

< 50 mg / dl

2.5 tablettia

125 ml

1.5 rkl liuotettuna veteen

250 ml

Mitä minun pitäisi tehdä, jos verensokerini ei nouse?

Et voi olla yksin sellaisessa tilanteessa! Seuraavat seikat on otettava huomioon[21]:

 • Hae apua. Kerro kumppanillesi, naapurillesi tai lähistölläsi olevalle henkilölle.
 • Jatka nopeasti imeytyvien hiilihydraattien kulutusta ja tarkista arvosi 15 minuutin välein.
 • Jos arvo laskee merkittävästi, soita hätänumeroon.
 • Pidä aina glukagoniruisku käden ulottuvilla. Glukagoni on insuliinin estäjä ja nostaa verensokeria.

Kuinka voin alentaa korkeaa verensokeria?

Voit torjua korkeaa verensokeria insuliinilla. Diabetialääkärisi keskustelee kanssasi tarvittavasta insuliinimäärästä, jos havaitset hyperglykemiaa. Liikunta voi alentaa verensokeriasi, mutta jos kehittyy hyperglykemia, verensokeri nousee huomattavasti liikunnan seurauksena[22].

Mikä on paras tapa alentaa korkeaa HbA1c-arvoa?

Oikealla lääkityksellä ja elämäntavoilla voit parantaa HbA1c-arvoasi ja pitää sen optimaalisella tasolla. Tämä on erityisen tärkeää diabetestä sairastaville ihmisille. Diabeetikkona sinun tulee tarkistaa HbA1c-arvo kolmen kuukauden välein ja verensokeritasosi useita kertoja päivässä. Jatka terveellisen ruokavalion syömistä. Monissa tapauksissa tyypin 2 diabeetikot kykenevät hallitsemaan sairauttansa muuttamalla ruokavaliota ja vähentämällä painoa, että he käyttävät vain vähän tai eivät lainkaan lääkkeitä[23, 24, 25].

Tyypin-1-Diabetes

Tyypin-2-Diabetes

Säädä insuliinihoito oikein 

Säädä insuliini- ja lääkehoito oikein

Urheile säännöllisesti

Urheile säännöllisesti, laihduta 

Vältä ruokia, joilla on korkea glykeeminen indeksi 

Vältä ruokia, joilla on korkea glykeeminen indeksi, syö terveellisesti

Tarkista verensokeri säännöllisesti

Keskustele jatkuvasta verensokerin seurannasta lääkärisi kanssa

Tarkista verensokeri säännöllisesti

Tarkista HbA1c-arvo kolmen kuukauden välein 

Tarkista HbA1c-arvo kolmen kuukauden välein

Magnesium - apua tyypin 2 diabetekseen?

Magnesiumlisät  voivat auttaa tyypin 2 diabeetikoita saamaan verensokerinsa hallintaan. Hivenaine edistää insuliinin tehokkuutta. Tämän avulla elimistö voi kuljettaa enemmän sokeria soluihin[26].

Mikä on glykeeminen indeksi?

Glykeeminen indeksi  kertoo, kuinka nopeasti ja kuinka voimakkaasti verensokeri nousee syödessäsi tiettyä ruokaa. Mitä korkeammin ja nopeammin verensokerisi nousee, sitä enemmän insuliinia elimistösi tarvitsee. Esimerkiksi valkeat jauhotuotteet, valkoinen riisi, kurpitsa ja makeiset ovat ruokia, joilla on korkea glykeeminen indeksi. Täysjyvätuotteet ja useimmat hedelmät eivät aiheuta verensokerin nousua yhtä voimakkaasti [27].

 Nykyinen tieto: Ajoittainen paasto tyypin 2 diabeteksen yhteydessä

Ajoittainen paasto on tulossa yhä tärkeämmäksi. Päivän aikana sinulla tulisi olla 16 tunnin paasto, jonka aikana saat juoda vain vettä ja teetä. Voit syödä vain jäljelle jäävinä kahdeksana tuntina. Suosituin tapa on syödä kaksi ateriaa kello 12.00–20.00   välillä ja sen jälkeen paastota. World Journal of Diabetes -lehden tutkimuksen mukaan ajoittainen paasto voi auttaa tyypin 2 diabeetikoita parantamaan verensokeriaan ja laihduttamaan. Pitkät jaksot ilman syömistä immobilisoivat verensokerisi ja aineenvaihdunta siirtyy rasvavaroihisi. Muista yksi asia: Heti kun haima vapauttaa insuliinia, rasvan aineenvaihdunta loppuu[28, 29].

Mitä diabeetikon on otettava huomioon ennen urheilua?

Jos harjoittelet, sinun tulee tarkistaa verensokerisi tuntia ennen . Jos arvo on alle 100 milligrammaa / desilitra, sinun tulisi syödä kaksi tablettia dekstroosia tai banaani. Jos arvo on yli 200 milligrammaa / desilitra tai alle 80 milligrammaa / desilitra, sinun on odotettava arvon normalisoitumista. On myös parasta tarkistaa verensokeritasosi harjoituksen jälkeen, koska et yleensä huomaa hypoglykemiaa harjoituksen aikana[22].

 Tärkeää: Sinun tulisi tarkistaa verensokerisi urheilun lisäksi myös ennen ajoneuvolla ajamista!

HbA1c-Testi

HbA1c-arvo on tärkein parametri  diabeteetikon verensokerin hallinnan tutkimiseksi. Diabeetikoiden lisäksi ihmisillä, joilla on suuri diabeteksen riski, tulisi tarkistaa verensokeritasonsa. Jos sinulla on ylipainoa sekä diabetesta suvussa, on myös hyvä seurata sitä. 

HbA1c-testi on hyödyllinen seuraavista syistä[30]:

 • Sitä varten ei tarvitse paastota
 • Se voidaan tarkistaa milloin tahansa 
 • Se tarjoaa tietoja verensokeristasi kolmen viimeisen kuukauden aikana.
 • Se vaatii vain pienen määrän verta 

Kuka tarkistaa HbA1c-arvosi?

Pitkäaikainen verensokeritesti
Omalääkärit, diabeteslääkärit ja jotkut apteekkarit voivat tarkistaa pitkäaikaisen verensokeritasosi - mutta voit myös tehdä testin itse kotona. Ota pieni määrä verta sormenpäästäsi cerascreen® HbA1c -testiä varten. Asiantuntijalaboratorio analysoi verinäytteen määrittääkseen pitkäaikaisen verensokerisi ja käyttää sitä kolmen viimeisen kuukauden keskimääräisen verensokerin määrittämiseen. 

 

HbA1c-verensokeriarvo - yhdellä silmäyksellä

Mikä on HbA1c-arvo ?

HbA1c-arvoa kutsutaan myös pitkäaikaiseksi verensokeriksi. Se tarjoaa tietoja keskimääräisestä verensokeritasosta kolmen viimeisen kuukauden aikana. Saksalaisissa maissa HbA1c-arvo ilmoitetaan yleensä prosentuaalisena arvona, kansainvälisesti myös millimoolina moolia kohti (mmol / mol).

Mitä HbA1c-arvo osoittaa?

Jos HbA1c-arvo on yli 6,5 prosenttia, verensokeri on liian korkea. Sinulla voi olla diabetes. Arvolla 5,7–6,5 prosenttia diabeteksen riski kasvaa. Diabetes mellitus on tila, johon liittyy verensokerin epätasapaino. Tämän aiheuttaa insuliinin puute.

Kuinka voin alentaa HbA1c-arvoa?

HbA1c-arvon optimoimiseksi suosittelemme: säännöllistä fyysistä aktiivisuutta, tasapainoista ruokavaliota, hyvin säädettyä lääkityshoitoa ja säännöllistä verensokerin ja HbA1c-arvon seurantaa. Jaksoittaisen paasto auttaa tyypin 2 diabeetikoita optimoinnissa uusimpien tutkimusten mukaan. 

Mitä tapahtuu hypoglykemiassa ja hypoglykemiassa?

Hypoglykemia on seurausta, kun ylimääräinen insuliini aiheuttaa glukoosipitoisuuden laskun. äärimmäinen fyysinen aktiivisuus voi myös alentaa verensokeria. Hyperglykemiaa ilmenee, kun elimistössä ei ole tarpeeksi insuliinia tai kun olet stressaantunut. Jos olet hypoglykeeminen, et ehkä pysty keskittymään, polvet tulevat heikoiksi ja huomaat lisääntynyttä hikoilua. Hyperglykemia ilmenee lisääntyneenä virtsaamistarpeena ja voimakkaana janona. 


Lähteet

 1. Pschyrembel Online | Insulin, https://www.pschyrembel.de/Insulin/H07H2/doc/
 2. Pschyrembel Online | Diabetes mellitus, https://www.pschyrembel.de/Diabetes%20mellitus/K05U4
 3. Bundeszentrum für Ernährung. Typ-1-Diabetes, https://www.bzfe.de/inhalt/pressemeldung-6214.html
 4. Helmholtz Zentrum München. Schwangerschaftsdiabetes tritt bei ca. 4,5 % auf, https://www.diabetesinformationsdienst-muenchen.de/erkrankungsformen/schwangerschaftsdiabetes/verbreitung/index.html
 5. National Health Service. Gestational diabetes, https://www.nhs.uk/conditions/gestational-diabetes/
 6. Bundeszentrum für Ernährung. Typ-2-Diabetes, https://www.bzfe.de/inhalt/pressemeldung-6994.html
 7. Bundeszentrum für Ernährung. Wie Stillen vor Diabetes schützt: Der Stoffwechsel verändert sich, https://www.bzfe.de/inhalt/wie-stillen-vor-diabetes-schuetzt-27778.html
 8. Bundesärztekammer (BÄK), Kassenärztliche Bundesvereinigung (KBV), Arbeitsgemeinschaft der Wissenschaftlichen Medizinischen Fachgesellschaften (AWMF). Nationale VersorgungsLeitlinie Therapie des Typ-2-Diabetes – Langfassung, 1. Auflage. Version 4. 2013, zuletzt geändert: November 2014. Available from: www.dm-therapie.versorgungsleitlinien.de; [cited: 02.11.2018]; DOI: 10.6101/AZQ/000213
 9. pmhdev: Blood Glucose Monitoring - National Library of Medicine, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0024698/
 10. WHO | Diabetes programme, http://www.who.int/diabetes/en/
 11. Freckmann, G., Hagenlocher, S., Baumstark, A., Jendrike, N., Gillen, R.C., Rössner, K., Haug, C.: Continuous Glucose Profiles in Healthy Subjects under Everyday Life Conditions and after Different Meals. J. Diabetes Sci. Technol. Online. 1, 695–703 (2007)
 12. Guinness World Records. Highest blood sugar level, http://www.guinnessworldrecords.com/world-records/highest-blood-sugar-level
 13. Neal, B., Perkovic, V., Mahaffey, K.W., de Zeeuw, D., Fulcher, G., Erondu, N., Shaw, W., Law, G., Desai, M., Matthews, D.R.: Canagliflozin and Cardiovascular and Renal Events in Type 2 Diabetes. N. Engl. J. Med. 377, 644–657 (2017). doi:10.1056/nejmoa1611925
 14. Mayo Clinic. Hypoglycemia - Symptoms and causes, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypoglycemia/symptoms-causes/syc-20373685
 15. Informationen für Patienten und Fachleute aus erster Hand - Schwerpunkt: Endokrinologie / Diabetologie, http://www.diabetes-deutschland.de/insulinom/
 16. Mayo Clinic. Hyperglycemia in diabetes - Symptoms and causes, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperglycemia/symptoms-causes/syc-20373631
 17. Spero, D., BSN, RN: Low Blood Sugar Symptoms But Normal Levels, https://www.diabetesselfmanagement.com/blog/low-blood-sugar-symptoms-but-normal-levels/
 18. American Diabetes Assiciation. Hypoglycemia (Low Blood Glucose), http://www.diabetes.org/living-with-diabetes/treatment-and-care/blood-glucose-control/hypoglycemia-low-blood.html
 19. Blutzucker versus Denkleistung, https://www.bzfe.de/inhalt/pressemeldung-7371.html
 20. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney DIseases (NIDDK). Low Blood Glucose (Hypoglycemia), https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/preventing-problems/low-blood-glucose-hypoglycemia
 21. Blauw, H., Wendl, I., DeVries, J.H., Heise, T., Jax, T., PCDIAB consortium: Pharmacokinetics and pharmacodynamics of various glucagon dosages at different blood glucose levels. Diabetes Obes. Metab. 18, 34–39 (2016). doi:10.1111/dom.12571
 22. Shugart, C., Jackson, J., Fields, K.B.: Diabetes in Sports. Sports Health. 2, 29–38 (2010). doi:10.1177/1941738109347974
 23. Pettus, J., Stenger, P., Schachner, H.C., Dunne, N., Parkes, J.L., Pardo, S., Edelman, S.V.: Testing versus guessing blood glucose values: impact on self-care behaviors in type 2 diabetes. Curr. Med. Res. Opin. 30, 1795–1802 (2014). doi:10.1185/03007995.2014.929097
 24. Pan, B., Ge, L., Xun, Y.-Q., Chen, Y.-J., Gao, C.-Y., Han, X., Zuo, L.-Q., Shan, H.-Q., Yang, K.-H., Ding, G.-W., Tian, J.-H.: Exercise training modalities in patients with type 2 diabetes mellitus: a systematic review and network meta-analysis. Int. J. Behav. Nutr. Phys. Act. 15, 72 (2018). doi:10.1186/s12966-018-0703-3
 25. Hermanns, N., Schumann, B., Kulzer, B., Haak, T.: The impact of continuous glucose monitoring on low interstitial glucose values and low blood glucose values assessed by point-of-care blood glucose meters: results of a crossover trial. J. Diabetes Sci. Technol. 8, 516–522 (2014). doi:10.1177/1932296814524105
 26. Division of Nutritional Epidemiology, National Institute of Environmental Medicine, Karolinska Institutet, Stockholm, Sweden. Magnesium intake and risk of type 2 diabetes: a meta-analysis. - PubMed - NCBI, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17645588
 27. American Diabetes Association. Glycemic Index and Diabetes, http://www.diabetes.org/food-and-fitness/food/what-can-i-eat/understanding-carbohydrates/glycemic-index-and-diabetes.html
 28. Barnosky, A.R., Hoddy, K.K., Unterman, T.G., Varady, K.A.: Intermittent fasting vs daily calorie restriction for type 2 diabetes prevention: a review of human findings. Transl. Res. J. Lab. Clin. Med. 164, 302–311 (2014). doi:10.1016/j.trsl.2014.05.013
 29. Arnason, T.G., Bowen, M.W., Mansell, K.D.: Effects of intermittent fasting on health markers in those with type 2 diabetes: A pilot study. World J. Diabetes. 8, 154–164 (2017). doi:10.4239/wjd.v8.i4.154
 30. Saudek, C.D., Brick, J.C.: The Clinical Use of Hemoglobin A1c. J. Diabetes Sci. Technol. Online. 3, 629–634 (2009)