Histamiini-intoreranssi ilmenee samanlaisina oireina kuin allergiassa. Laukaisevina tekijöinä on histamiinipitoiset ruuat kuten punaviini, kypsytetty juusto, makkara ja suklaa.

Histamiini-Intoleranssi: Pseudoallergia

Humiseeko päässäsi ja vuotaako nenäsi sen jälkeen kun olet nauttinut lasillisen punaviinia, salamivoileipää tai palan suklaata? Mikä vaikuttaa allergialta, voikin olla histamiini intoleranssia.

Histamiinilla on huono maine. Tämän välittäjäaineen tunnetaan pääasiassa aiheuttavan epämukavuutta erityisesti allergioiden tapauksessa. Itse asiassa histamiini tekee tärkeää työtä elimistössä ja on välttämätöntä immuunijärjestelmämme kannalta. Histamiinin aiheuttamat tulehdukset auttavat torjumaan taudinaiheuttajia ja toksiineja, jotka tulevat kehoon. 

Joillakin ihmisillä elimistö ei kuitenkaan pysty poistamaan histamiinia riittävän nopeasti. Jos histamiinia tulee elimistöön ruoan mukana, muodostuu tulehdustila, joka johtaa päänsärkyyn, ruoansulatuskanavan haittavaikutuksiin ja kutinaan. Tätä kutsutaan histamiini-intoleranssiksi . 

Mitä voit odottaa tästä artikkelista:

Histamiini-intoleranssi: Histamiini-intoleranssissa elimistössäsi on liikaa välittäjäaine histamiinia. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että suolistossasi on liian vähän diamiinoksidaasientsyymiä (DOA).

Syyt: Nykyään histamiini-intoleranssin syistä on vain teorioita. On mahdollista, että krooniset ruoansulatuskanavan sairaudet, alkoholi ja tietyt lääkkeet vaikuttavat siihen että elimistö ei tuota tarpeeksi DAO-entsyymiä.

Oireet: Histamiini- intoleranssin oireet ovat samanlaisia kuin allergiassa. Kutina, flunssan oireet, päänsärky ja ruoansulatuskanavan ongelmat ovat esimerkkejä oireista.

HoitoTärkein toimenpide on välttää elintarvikkeita, joilla on korkea histamiinipitoisuus, kuten punaviini, tomaatit, kuivattu makkara ja kypsä juusto. Lyhyellä aikavälillä lääkkeet, ns. antihistamiinit, voivat myös lievittää oireita.

Mitä on histamiini?

Histamiini on niin kutsuttu välittäjäaine, joka välittää ja levittää tietoa solujen välillä ja on tärkeä immuunijärjestälmällemme, muun muassa. Histamiinia muodostuu aminohapoista elimistön itsensä valmistaman mutta myös ravinnon kautta Ongelmia syntää vasta jos elimistö ei voi täysin pilkkoa histamiinia sen jälkeen kun se on käyttänyt sitä[1].  

Histamiini kuuluu biogeenisten aminiien ryhmään, joita esiintyy luonnossa ja joita muodostu usein pilaantumis- ja hajoamisprosessien aikana.[2].

Mitä toimintoja histamiinilla on elimistössä?

Viestiaineena histamiinilla on laajasti eri tehtäviä: Se siirtää ärsykkeitä yhdestä hermosolusta toiseen, laajentaa verisuonia ja varmistaa lihasten supistumisen ja rentoutumisen. Histamiini on mukana myös rasvojen pilkkomisessa, immuunijärjestelmän toiminnassa, verenmuodostuksessa, haavan paranemisessa ja päivä- ja yörytmin säätelyssä.

Jos elimistössä on liikaa histamiinia, ongelmia voi esiintyä juuri näillä alueilla. Seurauksena ovat sydämen rytmihäiriöt, verenpaineen vaihtelut ja häiriöt neurologisilla alueilla[1].

Mitä on histamiini-intoleranssi? 

Histamiini-intoleranssin tapauksessa, joka tunnetaan myös nimellä histamiiniyhteensopimattomuus, histamiinin ja kahden entsyymin vuorovaikutus on oletettavasti katkennut. Elimistö ei siis pysty hajottamaan histamiinia riittävän tehokkaasti, ei edes tietyistä elintarvikkeista löytyvää histamiinia. Jos sinulle tulee oireita syötyäsi elintarvikkeita, joissa on suuri histamiinipitoisuus, sitä kutsutaan histamiini-intoleranssiksi[1].

Tiesitkö, että termi "histamiini-intoleranssi" on peräisin laktoosi-intoleranssista? Entsyymipuutos on tekijänä myös laktoosi-intoleranssissa[3].

4 histamiinipitoista ruokaa

Mitä tehtävä diamiinioksidaasilla on ?

Histamiini-intoleranssin yhteydessä käytetään usein termiä diamiinioksidaasi, DAO. DAO on entsyymi, joka on ensisijaisesti vastuussa ruokavalion kautta saatavan histamiinin hajottamisesta. Yleisin histamiini-intoleranssin kehittymisen teoria perustuu seuraavaan: DAO:n aktiivisuus häiriintyy, entsyymi hajottaa histamiinia hyvin hitaasti ja ylimääräinen histamiini aiheuttaa epämukavuutta.

Histamiini-intoleranssi and Ruoka-aine allergiat?

Histamiini-intoleranssi ei ole allergia. Usein on kuitenkin vaikea erottaa nämä kaksi tilaa tarkasti toisistaan siksi, että oireet ilmenevät ruokailun jälkeen molemmissa tapauksissa ja ne ovat lähes identtisiä. Tämän vuoksi histamiini-intoleranssia kutsutaan myös pseudoallergiaksi.

Tämän vuoksi on entistä tärkeämpää erottaa selvästi intoleranssi allergiasta [4].Tyypillisten oireiden johdosta, lääkärit aloittavat yleensä ruoka-aine allergiatestit, jotka johtavat negatiiviseen histaminiini-intoleranssiin. Sillon sinun ja lääkärisi tai terapeuttisi pitäisi tulla tietoisiksi mahdollisesta histamiini-intoleranssista[2].

Tietenkin voi myös olla, että kärsit sekä ruoka-allergiasta että histamiini-intoleranssista - kuitenkin eri elintarvikkeet ovat yleensä vastuussa vastaavista reaktioista [5].  

Histamiini-intoleranssi - Syyt

Tähän mennessä tieteellisestä näkökulmasta ei ole olemassa mitään todellista näyttöä siitä, että histamiini-intoleranssin syy voisi johtua DAO-entsyymin  ongelmasta. Jotkut kriitikot epäilevät jopa, että histamiini-intoleranssia ei todellisuudessa ole olemassa tai että se on psykosomaattinen[6].

Hyvä tietää: Me kaikki voimme sietää vain tietyn määrän histamiinia! Terveillä ihmisillä tämä on enintään 100 milligrammaa histamiinia päivässä. Tämän verran löytyy esimerkiksi pilaantuneista kaloista. Jos ylitämme tämän rajan, puhumme jo myrkytyksestä. Jos sinulla on histamiini-intoleranssi, reagoit jo paljon pienempään annokseen, joka ei ehkä aiheuttaisi myrkytystä[7, 8].

Mitkä ovat histamiini-intoleranssin syitä?

Histamiini-intoleranssi tarkoittaa että elimistö ei pysy perässä histamiinin pilkkomisessa. Tähän on kaksi mahdollista selitystä[9]:

 1. Altistuneilla yksilöillä on liian paljon histamiinia, esimerkiksi liikatuotannon takia (allergioiden, bakteerien tai ruoansulatuskanavan verenvuodon vuoksi) tai histamiinin, histadiinin tai muun biogeenisen amiinin imeytymisen takia(ruuan tai alkoholin kautta)
 2. Altistuneilla yksilöillä on elimistössä liian vähän vai pelkästään inktiivista muotoa DOA:ta.

Lopputulos on molemmissa tapauksiss sama: Elimistössä on liikaa histamiinia[2].

Mikä aiheuttaa entsyymipuutosta?

Mutta miksi joiltain ihmisiltä puuttuu DAO entsyymiä? Tähän on olemassa erilaisia selityksiä ja mahdollisia syitä, etenkin:

 • Krooninen suolistosairaudet
 • Vitamiinin ja sinkin puutos
 • Lääkkeet ja alkoholi

Krooninen suolistosairaudet

Ruoansulatuskanavan krooniset sairaudet voivat oletettavasti edistää histamiini-intoleranssin kehittymistä. Tämä vaikuttaa usein ihmisiin, joilla on ärtyvän suolen oireyhtymä, gastriitti, Crohnin tauti tai ruoansulatuskanavan haavaumia. Näissä tapauksissa suoliston limakalvon muutokset  voivat johtaa siihen, että DAO-entsyymiä ei enää tuoteta riittävästi [10].

Lääkkeet ja alkoholi

Muita mahdollisia histamiini-intoleranssin syitä ovate lääkkeet and alkoholi. Molemmat voivat inhiboida DAO-entsyymin aktiivisuutta. Esimerkiksi seuraavat aktiiviaineet voivat vaikuttaa DAO: n toimintaan ja siten histamiinitasoon [2]:

Aktiiviaine

Mistä lääkkeestä löytyy?

Asetyylikysteiini (ACC)

kipulääkkeet

Ambroksoli

Yskänlääke

Aminofylliini

astma 

Amitriptyliini

masennus

Klorokiini

malaria

Isoniatsidi

antibiootit

Metamitsoli

vatsakipu

Metoklopramidi

pahoinvointi

Propafenoni

rytmihäiriöt

Verapamiili

sepelvaltimotaudit

 

Jos käytät näitä lääkkeitä säännöllisesti ja sinulla on histamiini-intoleranssin oireita, ota yhteys lääkäriisi. Lääkkeen vaihtaminen saattaa riittää oireiden lievittämiseen.

Vitamiinin ja sinkin puutos

Vitamiinit B6 ja C työskentelevät läheisessä yhteistyössä DAO-entsyymin kanssa elimistön histamiinin pilkkomisessa. Jos nämä kaksi vitamiinia puuttuvat, histamiinitaso vastaavasti nousee. Jotkut tutkijat ovat pitäneet tätä mahdollisena selityksenä histamiini-intoleranssille ihmisillä, joilla ei ole vähentynyttä DAO-tasoa. Muut asiantuntijat epäilevät kuitenkin, voivatko B6-vitamiini ja C-vitamiini todella edistää intoleranssia[10].

Hyvä tietää: Kiertotien kautta sinkki-hivenaine voi myös mahdollisesti auttaa histamiini-intoleranssissa. Sinkkiä tarvitaan B6-vitamiinin aktivoimiseksi, mikä puolestaan tukee DAO-entsyymiä histamiinin hajottamisessa.

Lyhyesti: Ihmisillä, joilla on histamiini-intoleranssi, on liian paljon välittäjäaine histamiinia elimistössään, erityisesti histamiinipitoisen ruokailun jälkeen. Syynä tähän voi olla ruoansulatuskanavan sairauksien tai lääkityksen aiheuttama entsyymipuutos. 

Histamiini-intoleranssi - Oireet

Nainen, jolla on päänsärky - histamiini-intoleranssin oire

Miten histamiini-intoleranssi ilmoittaa itsestään?

Histamiini-intoleranssin oireet muistuttavat aluksi allergista reaktiota. Tämä vaikeuttaa usein intoleranssin tunnistamista. Oireet ilmenevät sen jälkeen, kun käytetään runsaasti histamiinia sisältäviä elintarvikkeita , yleensä välittömästi tai enintään kaksi tuntia myöhemmin. Nämä oireet voivat kestää jopa 12 tuntia tai kauemmin.

Koska histamiini voi kiinnittyä tiettyihin soluihin koko elimistössä ja käynnistää inflammaatioreaktioita, histamiini-intoleranssi tuntuu usein eri puolilla elimistöä. Tyypillisiä oireita ovat[1, 2]:

Elimistön osa

Oireet

Iho

Punoitus, kutina, turvotus

Suolisto

Kouristukset, verenvuoto, ripuli

Keuhkot ja hengityselimet


Yskä, astma, kouristukset, nenän vuotaminen, nielemisvaikeudet

Sydän- ja verisuonijärjestelmä


Verenpaineen muutokset, sydämentykytys, sydämen rytmihäiriöt, tajuttomuus

Hermosto

Päänsärky, migreeni, huimaus  

 

Oireet eivät ilmene samalla tavalla kaikilla. Joillakin ihmisillä ne voivat näkyä aikaisemmin, toisilla reaktio on voimakkaampi, ja useimmat saavat vain osan mahdollisista oireista. Lisäksi jokaisella henkilöllä on erilainen yksilöllinen sietokyky . Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että joku reagoi heti kun on maistanut punaviiniä, kun taas toinen vasta koko lasillisen jälkee[4].

Histamiini and Migreenit

Histamiini voi aiheuttaa päänsärkyä ihmisillä joilla on tai ei ole migreeniä.[4]. Aivan täysin ei ole määritetty miten migreeni aiheutuu, mutta luultavasti se liittyy välittäjäaineisiin, jotka käynnistävät inflammaatioreaktioita. Histamiini voi vaikuttaa myös laajentamalla verisuonia, mikä sitten laukaisee migreenikipua [11]. Tätä teoriaa tukee se, että tutkimukset ovat usein tunnistaneet matalat DAO-pitoisuudet migreenistä kärsivien ihmisten veressä. Lisäksi monet migreenistä kärsivät ihmiset ovat havainneet histamiinia sisältävien elintarvikkeiden ja niiden aiheuttaman migreenikohtauksen välisen yhteyden[12].

Histamiini-intoleranssi ja naisten sukupuolihormonit

Tutkijat ovat havainneet, että raskaana olevat naiset  kärsivät vähemmän histamiini-intoleranssista. Erityisesti migreeni ja päänsärky ovat harvinaisempia tai niitä ei esiinny lainkaan raskauden aikana. Tämä voi johtua siitä, että hormonitason vaihtelut  raskauden aikana varmistavat, että elimistössä on huomattavasti enemmän DAO:ta. Synnytyksen jälkeen arvot palautuvat normaaliksi ja histamiini-intoleranssi yleensä palaa takaisin täydellä voimakkuudella[4].

Kuukautisten  aikana histamiini-intoleranssin oireet voivat myös olla pahempia. Toisaalta histamiini-intoleranssista kärsivät naiset kärsivät usein enemmän kuukautisvaivoista, erityisesti kivuliaista kouristuksesta vatsassa. Tämä johtuu todennäköisesti histamiinin ja naisten sukupuolihormonien  välisestä vuorovaikutuksesta. Jos elimistössä on paljon histamiinia, estrogeenin tuotanto kasvaa ja progesteronin tuotanto estyy. Tämä johtaa kivun välittäjäaineiden lisääntyneeseen vapautumiseen ja kuukautisvaivat ovat pahempia.[13, 15-17].

Histamiini ja atooppinen ihottuma 

Histamiini-intoleranssia pidetään mahdollisena atooppisen ihottuman  laukaisijana. Ihosairaus aiheuttaa kutinaa ja kuivaa ihottumaa ja välittäjäaine histamiinilla on siinä tärkeä rooli. Tutkimukset ovat osoittaneet, että atooppista ihottumaa sairastavilta puuttuu usein riittävä määrä DAO-entsyymiä ja veressä on liian paljon histamiinia. Vähän histamiinia sisältävä ruokavalio voi oletettavasti parantaa ihon ulkonäköä ja johtaa harvempiin sairauden puhkeamisiin. Ravitsemusterapiassa atooppista ihottumaa sairastavia ihmisiä suositellaan usein välttämään histamiinipitoisia elintarvikkeita[17].

Histamiini-intoleranssi - Hoito

Jos kärsit histamiini-intoleranssista, tehokkain hoito on välttää elintarvikkeita, joissa on paljon histamiinia. Se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Histamiinia on monissa elintarvikkeissa ja valmistajien ei tarvitse merkitä histamiinia pakkauksen tuotetietoihintietoja

Lisäksi on lähes mahdotonta välttää täysin histamiinia, koska sitä on lähes joka paikassa, ainakin pieninä määrinä. Mutta monen kärsimys on helpottunut välttämällä tiettyjä elintarvikkeita, jotka sisältävät paljon histamiinia tai jotka edistävät välitysaineen tuotantoa.

6 Vinkkiä histamiini-intoleranssiin

Kuinka histamiini-intolerassia hoidetaan? 

Onko sinulla hyvin perusteltu epäily histamiini-intoleranssista? Voit muuttaa ruokavaliotasi vähitellen. Tämä tapahtuu useissa vaiheissa:

Vaihe 1: Odotusvaihe

Poista aluksi histamiinipitoiset elintarvikkeet ruokavaliosta 14 päivän ajaksi . Jos havaitset nopean paranemisen, tämä on selvä merkki histamiini-intoleranssista.

Vaihe 2: Testivaihe

14 päivän tiukan odotusajan jälkeen voit nyt vähitellen ottaa pieniä määriä histamiinia ruokavalioon. On parasta kokeilla vain yhtä ruokaa päivässä. Tavoitteena on testata sietokykyäsi, löytää niin sanottu sietokynnys. On hyvä pitää oirepäiväkirjaa , johon listaat mitä söit, milloin ja mitä oireita seurasi. Tällä tavoin voit selvittää, mitä elintarvikkeita siedät ja mitä määriä.

Tämän testivaiheen  pitäisi kestää noin 6–8 viikkoa. Tänä aikana voit myös tarkkailla, mitkä muut tekijät vaikuttavat oireisiisi. Näitä voivat olla stressi, lääkitys ja kuukautiset.

Vaihe 3: Pitkäaikainen ravitsemus 

Olet saavuttanut kolmannen vaiheen, kun sinulla on yleiskuva siitä, mitä elintarvikkeita siedät ja missä määrin. Pääsääntöisesti olet silloin luonut tasapainoisen ja maukkaan ruokavalion. Koska joissakin tapauksissa voi olla tarkoituksenmukaista noudattaa tätä ruokavaliota määräämätön aika, lääkärit ja terapeutit puhuvat pysyvän ravinnon vaiheesta . [18].

Mitä ruokia pitäisi välttää histamiini-intoleranssissa?

Makkara, juusto, punaviini sisältävät paljon histamiinia

Histamiini esiintyy pääasiassa elintarvikkeissa, jotka on tehty käymällä tai joissa käymisprosesseilla on rooli, esimerkiksi elintarvikkeissa, jotka ovat kypsyneet pitkään. Esimerkiksi juuri pyydetyt kalat sisältävät hyvin vähän histamiinia, kun taas pitkälle prosessoidut ja säilötyt kalat sisältävät paljon histamiinia. Yleisesti histamiinia sisältävien elintarvikkeiden luettelo on pitkä[18]:

Ruokaryhmä

Histamiini  sisältö

Sopivia vaihtoehtoja

Kala

Kalasäilykkeet (tonnikala, sardellit, makrilli), marinoitu ja savustettu kala

Tuore (!) kotimainen kala or kalapakaste

Juusto

Kypsytetyt lajikkeet, kuten parmesanjuusto, emmentaljuusto, alpagejuusto, sinihomejuusto, kypsä camembert, raakamaidosta tehdyt juustot

Gervais, raejuusto, juustorahkat, mozzarella, sulatejuusto, nuori gouda

Liha/Makkara

Kuivatut, savustetut ja ilmakuivatut makkarat ja lihatuotteet, kuten salami, raaka kinkku ja pekoni

Makkarat ruoanlaittoon ja keittämiseen, kuten vasikan makkara, kinkkumakkara, keitetty kinkku

Vihannekset

Hapankaali, pinaatti, tomaatit, tomaattituotteet, kuten ketsuppi, tomaattipastat, tomaattikastike; avokado, munakoiso, marinoidut vihannekset

Kaikki muut raaka- tai höyrytetyt tuotteet 

Hedelmät

Kypsä banaani, kiivi, mansikat, ananas, sitrushedelmät

Kaikki muut hedelmätyypit, myös mehut

Makeiset

Suklaa, kaakao

Kakut ja keksit ilman suklaata/pähkinöitä

Välipalat/muut

Maapähkinät, hasselpähkinät, saksanpähkinät; glutamaattia sisältävät välipalat, balsamiviinietikka

Popcorn, hirssipallot, suolaiset leivonnaiset, Grissini, suolaiset keksit, kaikki muut etikat

Alkoholit

Punaviinit, jälkiruokaviinit, ranskalainen samppanja, Prosecco, ylikäyneet oluet (vehnäolut), tynnyrissä kypsytetyt alkoholit (viski, konjakki), liköörit 

Valkoviini, punaviinit tai kuohuviinit, joissa on vähän histamiinia, alkoholiton olut (enimmäkseen), Pilsner, kirkas snapsi, vodka, gin

 

Alkoholijuomat pyrkivät lisäämään histamiinin vapautumista. Siksi voi olla syytä välttää alkoholia etenkin odotusvaiheessa .

Hyvä tietää: Valitettavasti et voi poistaa histamiinia ruoasta ruoanlaiton aikana, ei auta vaikka jäädytät, paistat, friteeraat tai laitat sen mikroaaltouuniin. Lämpö ja kylmä eivät tuhoa histamiinia[2].

Muita ravitsemuksellisia vinkkejä 

Ei ole vain ruokia jotka sisältävät paljon histamiinia - jotkut ruuat saavat myös elimistön tuottamaan histamiinia. Näitä ovat[19]:

 • Mansikat, sitrushedelmät, ananas, kiivi  
 • Merenelävät
 • Maito

Jotkut ruuat voivat vaikuttaa histamiinia pilkkovaan DAO-entsyymiin[19]:

 • Suklaa
 • Hedelmät: sitrushedelmät, ananas, papaija, vadelmat, päärynät, banaanit
 • Tomaatit ja palkokasvit
 •  Vehnänalkio
 • Cashewpähkinät, saksanpähkinät

On hyvä tietää: Elintarvikkeiden histamiinipitoisuus voi vaihdella suuresti sen mukaan, kuinka tuore ja kypsä ruoka on ja mitä lajiketta[20].

Paksusuoliterapia ja histamiini-intoleranssi

Terve paksusuoli  voi osaltaan parantaa histamiinia hajottavan DAO-entsyymin tuotantoa. Jos suoliston limakalvo on tulehtunut tai suoliston epiteelin solukko vaurioitunut, entsyymiä ei voida enää tuottaa riittävästi. Huono bakteerikanta suolistossa voi olla toinen ongelma. Paksusuoliterapia voi korjata tämän tilanteen ja parantaa DAO-entsyymin tuotantoa . Bakteerikannan korjaaminen ainakin kerran vuodessa on tärkeä osa terapiaa. Luonnollisen kolonisaation rekonstruktio mikro-organismien kanssa vähintään kerran vuodessa on tämän perusrakenne. Se on sen arvoista, koska histamiini-intoleranssia voidaan helpottaa tai jopa parantaa.

Parantaako lääkitys histamiini-intoleranssia?

Histamiini-intoleranssia ei voida parantaa lääkkeillä. Lääkitys voi kuitenkin auttaa sinua lievittämään oireita lyhyellä aikavälillä. Ja jopa lääkkeiden kanssa sinun pitäisi edelleen välttää punaviiniä, kypsää juustoa ja sellaista. Yleisimpiä lääkkeitä ovat antihistamiinit  ja DAOsin -tuote. 

Milloin antihistamiinin käyttöä suositellaan?

Antihistamiinit estävät immuunijärjestelmän soluja vapauttamasta histamiinia. Ne ovat myös allergisen lääkityksen vaikuttava aine. Se, lievittävätkö ne histamiini-intoleranssia, riippuu sinusta vaivaavista oireista. Jos intoleranssi aiheuttaa ripulia, antihistamiinit voivat usein auttaa. Ne ovat vähemmän tehokkaita päänsärkyyn. Yleensä lääkärit määräävät joka tapauksessa antihistamiineja tiettyjen oireiden hoitamiseksi. Niitä ei pidä ottaa jatkuvasti.[19].

Lääkitys ulkona syömistä vaten:

Etenkin juhlissa ja ravintolakäynneillä on usein vaikea välttää histamiini-pitoisia ruokia täysin. Monet oireilevat ihmiset luottavat niissä tapauksissa DAOsin-tuotteeseen lääkevalmistaja STADA:lta. Ravintolisät sisältävät eläimistä saatua DAO:a.  Sen on tarkoitus auttaa suolistoasi hajottamaan histamiinia. Tutkimukset eivät ole vielä vahvistaneet tuotteen tehoa - jotkut asiantuntijat sanovat että tällä hetkellä mikään lääke ei lisää DAO-entsyymin aktiivisuutta.[18].

Lyhyesti: Jos epäillään histamiinin intoleranssia, sinun tulee välttää alkoholia, histamiinia sisältäviä elintarvikkeita ja elintarvikkeita, jotka voivat vapauttaa histamiinia. Voit ottaa antihistamiineja oireiden torjumiseksi lyhyen aikaa.

Histamiini-intoleranssin testaus

Koska histamiini-intoleranssin tapauksessa ei ole vielä täysin selvää, mitä elimistössä tapahtuu, ei ole olemassa standardoitua menetelmää intoleranssin mittaamiseksi. Ensimmäinen askel on yleensä määrittää oireet ja jättää tietyt ruuat pois mahdollisten muutosten havaitsemiseksi.

Mikä testi voi kertoa, onko minulla on histamiini-intoleranssi?

Voit vahvistaa epäilyn kahdella tavalla :

1. Provokaatiotesti: Lääkäri antaa sinulle tietyn määrän histamiinia, tavallisesti tabletin muodossa. Toisena päivänä saat toisen tabletin ilman histamiinia. Lääkäri seuraa, miten kehosi reagoi kussakin tapauksessa[3].

2. Laboratoriodiagnostiikka: Käytännössä ja tieteellisissä tutkimuksissa DAO-entsyymin mittausta käytetään yhä enemmän. Tutkimuksissa kävi ilmi, että histamiini-intoleranssia epäilevillä ihmisillä oli huomattavasti pienempi entsyymin pitoisuus veressä kuin terveillä kontrolliryhmillä.[3, 14, 15].

Metyylihistamiinin mittausta virtsasta puolestaan kritisoidaan voimakkaasti. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan arvo on hyvin epätarkka ja se voi kasvaa myös proteiinipitoisen ruokavalion johdosta. 

Mitä muita sairauksia minun pitäisi tarkistaa?

Histamiini-intoleranssia osoittavat oireet voivat liittyä myös muihin terveysongelmiin. Erityisesti, jos sinulla on säännöllisesti ruoansulatuskanavan oireilua, ota yhteys lääkäriin mahdollisten tulehduksellisten suolistosairauksien , kuten gastriitin ja Crohnin taudin, varalta. Voi olla myös muita intoleransseja, kuten laktoosi-, fruktoosi- ja sorbitoli-intoleranssi[2].

Missä voin tehdä histamiini-intoleranssitestin?

Histamiinin intoleranssitesti

Jos haluat tehdä histamiinin intoleranssitestin, voit tehdä sen lääkärin toimistossa, esimerkiksi - perhelääkärit tarjoavat usein DAO-testejä. Lääkärit kysyvät yleensä oireistasi ja saattavat kehottaa sinua pitämään oirepäiväkirjaa.
Kotitesti on toinen vaihtoehto. Meidän cerascreen® Histamiini-intoleranssi Testillä, esimerkiksi, voit yksinkertaisesti testata miten korkea DAO-pitoisuus veressäsi on - ja saada käsitys mahdollisesta intoleranssista. Testiä varten ota pieni määrä verta sormenpäästäsi ja lähetä näyte erikoislaboratorioon. Saat kattavan tulosraportin DAO-tasosi mukana sekä arvokkaita terveysvinkkejä. 


Histamiini-intoleranssi: Lyhyesti

Mitä on histamiini?

Histamiini on välittäjäaine, jolla on tärkeitä toimintoja immuunijärjestelmälle. Se on myös vastuussa allergiaoireista. 

Mitä on histamiini-intoleranssi?

Ihmiset, joilla on histamiini-intoleranssi, saavat oireita histamiini-pitoisista ruuista. Sinulla voi olla liian vähän  DAO-entsyymiä, joka hajottaa histamiinia elimistössäsi.  

Mitä ovat histamiini-intoleranssin oireet?

Tyypillisiä oireita ovat päänsärky, nenän valuminen, sydämen rytmihäiriöt ja ihottumat. Histamiini-intoleranssi voi myös vaikeuttaa kuukautiskouristusten, migreenien ja atooppisen ihottuman oireita.

Mitkä ovat histamiini-intoleranssin syitä? 

Tutkijat eivät ole vielä täysin ymmärtäneet histamiini-intoleranssin syitä. Jotkut uskovat, että krooniset ruoansulatuskanavan sairaudet, lääkitys ja alkoholi voivat estää DAO-entsyymiä toimimasta asianmukaisesti.

Miten voin torjua histamiini-intoleranssia?

Ei ole lääkitystä joka parantaisi intoleranssin. Voit vain kokeilla josko antihistamiinit helpottaisivat oireita lyhyellä aikavälillä Ainoa tehokas hoito on välttää histamiinipitoisia elintarvikkeita niin paljon kuin mahdollista, mieluiten kolmivaiheisella ruokavalion muutoksella. 

Mitkä elintarvikkeet sisältävät paljon histamiinia ?

Histamiinia esiintyy pääasiassa fermentoiduissa ja erittäin kypsissä elintarvikkeissa - esimerkiksi kalasäilykkeissä, punaviinissä, kypsissä juustoissa ja kuivatussa makkarassa. 

Lähteet

 1. Kovacova-Hanuskova, E., Buday, T., Gavliakova, S., Plevkova, J.: Histamine, histamine intoxication and intolerance. Allergologia et Immunopathologia. 43, 498–506 (2015). doi:10.1016/j.aller.2015.05.001
 2. Histaminintoleranz – aktueller Stand der Technik von Diagnose und Therapie, https://pdfs.semanticscholar.org/935a/64284447ce9428c46e6da6981ec8c04ca74f.pdf
 3. REESE, I., BALLMER-WEBER, B., BEYER, K., ERDMANN, S., FUCHS, T., KLEINE-, J.: Vorgehen bei Verdacht auf Unverträglichkeit gegenüber oral aufgenommenem Histamin. Allergo J. 7
 4. Die verschiedenen Gesichter der Histaminintoleranz, https://www.aerzteblatt.de/archiv/53958/Die-verschiedenen-Gesichter-der-Histaminintoleranz
 5. Histamin-Unverträglichkeit (4), http://www.aerztezeitung.at/archiv/oeaez-2005/oeaez-11-10062005/histamin-unvertraeglichkeit-4.html
 6. Sattler, J., Häfner, D., Klotter, H.J., Lorenz, W., Wagner, P.K.: Food-induced histaminosis as an epidemiological problem: plasma histamine elevation and haemodynamic alterations after oral histamine administration and blockade of diamine oxidase (DAO). Agents Actions. 23, 361–365 (1988)
 7. Histamine+Intolerance-Like+Symptoms+in+Healthy+Volunteers+after+Oral+Provocation+with+Liquid+Histamine+-+All+Proc+2004.pdf, https://ainotes.wikispaces.com/file/view/Histamine+Intolerance-Like+Symptoms+in+Healthy+Volunteers+after+Oral+Provocation+with+Liquid+Histamine+-+All+Proc+2004.pdf
 8. Kanny, G., Gerbaux, V., Olszewski, A., Frémont, S., Empereur, F., Nabet, F., Cabanis, J.C., Moneret-Vautrin, D.A.: No correlation between wine intolerance and histamine content of wine. J. Allergy Clin. Immunol. 107, 375–378 (2001). doi:10.1067/mai.2001.112122
 9. Manzotti, G., Breda, D., Di Gioacchino, M., Burastero, S.: Serum diamine oxidase activity in patients with histamine intolerance. Int J Immunopathol Pharmacol. 29, 105–111 (2016). doi:10.1177/0394632015617170
 10. Maintz, L., Novak, N.: Histamine and histamine intolerance. Am J Clin Nutr. 85, 1185–1196 (2007). doi:10.1093/ajcn/85.5.1185
 11. Berlit, P.: Basiswissen Neurologie. Springer Berlin Heidelberg, Berlin, Heidelberg (2014)
 12. Alstadhaug, K.B.: Histamine in Migraine and Brain. Headache: The Journal of Head and Face Pain. 54, 246–259 (2014). doi:10.1111/head.12293
 13. Ärzteblatt, D.Ä.G., Redaktion Deutsches: Die verschiedenen Gesichter der Histaminintoleranz, https://www.aerzteblatt.de/archiv/53958/Die-verschiedenen-Gesichter-der-Histaminintoleranz
 14. Bódis, J., Tinneberg, H.R., Schwarz, H., Papenfuss, F., Török, A., Hanf, V.: The effect of histamine on progesterone and estradiol secretion of human granulosa cells in serum-free culture. Gynecol. Endocrinol. 7, 235–239 (1993)
 15. Rubio, E., Estañ, L.A., Morales-Olivas, F.J., Martinez-Mir, I.: Influence of hormonal treatment on the response of the rat isolated uterus to histamine and histamine receptor agonists. European Journal of Pharmacology. 212, 31–36 (1992). doi:10.1016/0014-2999(92)90068-F
 16. Hamada, Y., Shinohara, Y., Yano, M., Yamamoto, M., Yoshio, M., Satake, K., Toda, A., Hirai, M., Usami, M.: Effect of the menstrual cycle on serum diamine oxidase levels in healthy women. Clin. Biochem. 46, 99–102 (2013). doi:10.1016/j.clinbiochem.2012.10.013
 17. Guida, B., De Martino, C.D., De Martino, S.D., Tritto, G., Patella, V., Trio, R., D’Agostino, C., Pecoraro, P., D’Agostino, L.: Histamine plasma levels and elimination diet in chronic idiopathic urticaria. Eur J Clin Nutr. 54, 155–158 (2000)
 18. Bericht & Report: Histaminunverträglichkeit. 5
 19. Histaminintoleranz, http://www.akadmed.com/files_dow/elearn/Lehrbuch/NMU_Histaminintoleranz_Jarisch_2010-01-01.pdf
 20. Histaminintoleranz: Fakt oder Fiktion?, https://www.rosenfluh.ch/rosenfluh/stories/publikationen/tmj/2009-02/10_Histaminintoleranz_2.09.pdf
 21. Mušič, E., Korošec, P., Šilar, M., Adamič, K., Košnik, M., Rijavec, M.: Serum diamine oxidase activity as a diagnostic test for histamine intolerance. Wien. Klin. Wochenschr. 125, 239–243 (2013). doi:10.1007/s00508-013-0354-y
 22. Maintz, L., Benfadal, S., Allam, J.-P., Hagemann, T., Fimmers, R., Novak, N.: Evidence for a reduced histamine degradation capacity in a subgroup of patients with atopic eczema. J. Allergy Clin. Immunol. 117, 1106–1112 (2006). doi:10.1016/j.jaci.2005.11.041