Kuinka hoitaa korkeaa kolesterolia ja korkeaa verenpainetta

 Maailman terveysjärjestön mukaan yli kolmannes ihmisestä ympäri maailmaa kärsii korkeasta kolesterolista. Lääkkeet, kuten statiinit, voivat suojata sinua korkean kolesterolipitoisuuden aiheuttamilta sydänongelmilta. Mutta oikea ruokavalio ja sopiva säännöllinen liikunta voivat myös auttaa parantamaan kolesterolipitoisuutta.

Munien kulutusta demonisoitiin pitkään niiden korkean kolesterolipitoisuuden takia. Mutta kaikki kolesteroli ei ole samanlaista. Lääketieteessä erotamme terveellisen HDL-kolesterolin ja epäterveellisen LDL-kolesterolin. Ja munat ovat täynnä terveellistä HDL-kolesterolia, joka voi jopa suojata sinua sydän- ja verisuonisairauksilta.

Selvitä, mitä kolesteroli tekee kehollesi ja miksi LDL-kolesteroli voi olla niin haitallista terveydelle. Selitämme kuinka voit alentaa korkeaa kolesterolia ruokavalion ja liikunnan avulla statiiniterapian aikana. Samoin kuin statiinit voivat parantaa kolesterolipitoisuuttasi, myös tietyt ruuat edistävät merkittävästi sydämesi terveyttä!

Mitä kolesteroli on?

Kolesteroli on lipofiilinen aine, jota tuotetaan maksassa. Tämä veren rasva-aine stabiloi solukalvojamme ja auttaa rasvan sulamisessa. Elimistö valmistaa kolesterolista hormoneja, kuten estrogeenia, kortisolia ja D-vitamiinia. Saamme kolesterolia myös ruokavaliostamme: Mitä enemmän kolesterolia saamme, sitä vähemmän kolesterolia valmistuu maksassa[1, 2].

Mitä ovat HDL ja LDL kolesterolit?

Kolesteroli ei virtaa vapaasti elimistön nesteiden läpi, vaan sitoutuu kahteen erityiseen proteiiniin: HDL- ja LDL-Proteiiniin. HDL-proteiinit ottavat kolesterolia kehon soluista ja kuljettavat sitä maksaan, LDL-proteiinit liittävät kolesterolia solukalvoihin. Korkeat LDL-kolesterolipitoisuudet aiheuttavat terveysongelmia, kuten korkeaa verenpainetta ja muita sydän- ja verisuonisairauksia[1].

Hyvä tietää: 75 prosenttia kehon kolesterolista on sitoutuneena LDL-proteiineihin[3].

 Miksi LDL kolesteroli on haitallista?

LDL- ja HDL-kolesterolien suhteella on merkitystä terveydellesi: LDL-osaa ei saisi olla enemmän! Ajattele molempia proteiineja paketin toimituspalveluna: LDL toimittaa paketit solukalvoihin. HDL noutaa ne sieltä ja toimittaa maksaan. Jos LDL:ää on elimistössä enemmän, solumembraaneihin varastoituu liian monta kolesterolipakettia: HDL-proteiinit eivät pysty hajottamaan ylimääräistä kolesterolia. Pakkaukset kerääntyvät ja kiinnittyvät verisuoniin aiheuttaen veren virtauksen hidastumista. LDL-kolesteroli johtaa verisuonien kalkkeutumiseen ajan myötä, mikä lisää sydänkohtausten, aivohalvausten ja verihyytymien riskiä. Koska veren virtaus on häiriintynyt, elintärkeät ravintoaineet eivät pääse elimistön soluihin[1, 4]

Kohonneet Kolesterolipitoisuudet  - Syitä

Kohonnut LDL- ja matala HDL-pitoisuus ovat haitallisia sydämen terveydelle. Sekä elämäntyyli että geneettinen taipumus voivat vaikuttaa kolesterolipitoisuuksiin[1, 4].

Milloin kolesterolipitoisuuteni ovat liian korkeat? - Mitkä arvot ovat normaaleja?

Rasva-arvot

 Normaali alue[5]

Kokonaiskolesteroli

= 5,0 mmol/l

LDL- kolesteroli

< 2,59 mmol/l

HDL- kolesteroli

> 0,9 mmol/l

LDL-HDL-suhde

< 3,0

Miksi kolesterolipitoisuuteni ovat kohonneet?

Korkealla kolesterolipitoisuudella voi olla useita eri syitä. Ruoasta saatu kolesteroli ei todennäköisesti ole yksi niistä - sillä on hyvin vähän vaikutusta veren kolesteroliin. Tämä tarkoittaa, että korkeakolesteroliset ruuat eivät todennäköisesti ansaitse niiden huonoa mainetta. Kuinka kohonnut kolesterolipitoisuus syntyy, ellei ruokavalion kautta? Geneettinen taipumuksemme vaikuttaa siihen, kuinka korkeat kolesterolipitoisuutemme ovat. Muita korkeaa kolesterolia aiheuttavia syitä ovat[1, 2]:

 • Sukupuoli ja ikä - Vanhemmilla miehillä on korkeampi LDL-pitoisuus kuin nuorilla naisilla
 • Vaihdevuodet - LDL-arvot nousevat vaihdevuosien aikana
 • Tupakointi ja alkoholin kulutus
 • Liikunnan puute ja liikalihavuus lisäävät LDL:ää ja alentavat HDL-arvoja
 • Diabetes, munuais-, maksa- ja kilpirauhassairaudet

Alempia kolesterolipitoisuuksia

Mitään muuta lääkettä ei määrätä niin usein maailmanlaajuisesti kuin statiineja - korkean kolesterolin hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä. Heti kun korkea kolesterolipitoisuus on havaittu, sairastuneet voivat ryhtyä lisätoimenpiteisiin alentaakseen pitoisuuttaan statiinilääkityksen lisäksi. Monet urheilulajit ja oikeat ruuat voivat auttaa[6].

 Vinkkejä korkeaan kolesteropitoisuuteen

Miten voin alentaa kolesteroliani luonnollisesti?

Lipids in Health and Disease -lehden tutkimus vuodelta 2017 selittää, että aerobinen liikunta voi auttaa alentamaan kolesterolia statiiniterapian lisäksi. Fyysisellä aktiivisuudella on tärkeä merkitys HDL:n lisäämisessä ja LDL-kolesterolin alentamisessa. Aerobinen harjoittelu sisältää urheilulajeja kuten juoksua, pyöräilyä, uintia ja sauvakävelyä[7, 8].

Mitä ruokia minun pitäisi syödä ja mistä pidättäytyä, jos kärsin korkeasta kolesterolista?

Korkean kolesterolin torjumiseksi vältä ruokia, jotka nostavat LDL-tasoa. Alla lueteltujen hyvien ruokien lisäksi sinun tulee varmistaa, että saat riittävästi omega-3-rasvahappoja. Niillä voi olla statiinilääkitystä tukeva vaikutus. Sinun tulisi kiinnittää huomiota myös runsaasti kuitua sisältävään ruokavalioon. Ravintokuidut voivat vähentää LDL-pitoisuutta[1].

 Ruoat, jotka lisäävät LDL-pitoisuutta

 Ruoat, jotka alentavat LDL:ää ja lisäävät HDL-pitoisuutta

Rapsiöljy, kookosöljy[9, 10]

Oliiviöljy[11]

Sipsit, paistetut ruoat, snacksit pussissa[12]

Tumma suklaa[13]

Makeiset[14]

Munat[15, 16]

Prosessoidut lihat[17]

Psyllium siemenkuori[18]

Alkoholi

Lohi[19]

Pastöroidut maitotuotteet[20]

Kurkuma[21]

Valkoiset jauhotuotteet, valkoinen riisi[22]

Vihreä tee[23]

Rasvat - Mutta vain terveelliset rasvat!
Jos kolesterolipitoisuutesi nousee pilviin, sinun tulisi vähentää tyydyttyneiden rasvojen määrää ruokavaliossasi. Jos kolesterolipitoisuus on korkea, on parasta kuluttaa enintään 70 grammaa rasvaa päivässä. Varmista, että vähintään puolet rasvasta tulee oliiviöljystä, pähkinäöljystä, kalasta ja munista. Juuston ja palvatun lihan osalta voit pyrkiä valitsemaan vähärasvaisia vaihtoehtoja. Mutta ole varovainen: vähärasvaiset tuotteet saattavat sisältää paljon sokeria, jotta ruokaan saadaan enemmän makua. Siksi sinun tulisi katsoa ravitsemustietoja.

On suositeltavaa valmistaa aterioita, joissa on pieni rasvapitoisuus, ts. Höyryttää, hauduttaa tai grillata niitä. Vaikka ruokavalion kolesteroli ei vaikuta veren kolesteroliin, sinun ei pitäisi kuluttaa yli 300 milligrammaa kolesterolia päivässä. Tutkijat eivät ole vielä täysin yksimielisiä siitä, voivatko suuret määrät vaikuttaa kolesterolipitoisuuteen[8, 24–26].

Ruoat

Kolesterolian Milligrammaa per 100 Grammaa

Voi

240

Maksamakkara

160

Munat(koko M)

115

Kanan rinta

60

Gouda

59

Maito (3.5% rasvaa)

13

Margariini

7

Oliiviöljy

1

Munanvalkuainen

0

Ravintokuidut - Sydämesi ja suolistosi kiittävät sinua!

Hedelmät, vihannekset ja täysjyväviljat tarjoavat meille paitsi tärkeitä vitamiineja myös kuitua, jolla voi olla positiivinen vaikutus kolesterolipitoisuuteen.

Ravintokuituja löytyy kasvisruoka-aineiden soluseinämistä ja ne ovat ruuan sulattamattomia komponentteja. Ne pitävät meidät tyytyväisinä ja auttavat poistamaan myrkkyjä. Suolen bakteerit rakastavat kuitua, minkä vuoksi ne vaikuttavat merkittävästi suoliston terveyteen. Saksan ravitsemusyhdistys suosittelee vähimmäisannosta 30 milligramaa ravintokuitua päivässä. Ravintokuidut voivat myös vähentää paksusuolen syövän riskiä. Omenoista, appelsiineista, päärynöistä ja marjoista löytyvää ravintokuitu pektiiniä sekä kauran beeta-glukaania käytetään alentamaan kolesterolia. Pektiini stimuloi maksaa tuottamaan tärkeätä sappihappoa elimistön omasta kolesterolista: LDL-pitoisuus pienenee[8, 27, 28]

Kasvisterolit - Kuinka Luonto Taistelee Kolesterolia Vastaan
Kasvipohjaiset elintarvikkeet sisältävät steroleja, jotka ovat samanlaisia kuin eläinruoissa oleva kolesteroli. Niillä on kuitenkin erilainen vaikutus. Sterolit estävät ruoan kolesterolin pääsyä verenkiertoon. Seurauksena on, että elimistö käyttää enemmän omaa kolesterolia, joka alentaa LDL-tasoa. Steroleja on runsaasti pähkinöissä, siemenissä ja kasviöljyissä. Margariini, maitotuotteet ja soijamaito ovat nyt myös sterolipitoisia. Sinun ei kuitenkaan pitäisi luottaa yksinomaan näihin tuotteisiin pitääksesi kolesterolipitoisuutesi alhaisella tasolla. Sterolit voivat häiritä vitamiinien imeytymistä, joten vältä liiallista sterolien käyttöä[29].

Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto suosittelee, että kasvisterolien enimmäismäärä on 2,4 grammaa päivässä. Vain 100 grammaa hedelmää voi tarjota sinulle riittävän määrän sterolia.[1].

 Niasiini - vitamiini, joka parantaa HDL-pitoisuutta?
Kuten B12-vitamiini, myös niasiini kuuluu B-vitamiinien ryhmään. Tutkimukset ovat osoittaneet, että niasiinivalmisteet voivat nostaa HDL-kolesterolia jopa 30 prosenttia. Käyttö tulisi kuitenkin tapahtua vasta lääkärin konsultaation jälkeen. Kalifornian Mayo-klinikan mukaan niasiinivalmisteilla on vain pieni vaikutus statiinilääkityksessä[30].

 Lyhyesti: Urheile säännöllisesti, mieluiten aerobisia harjoituksia, jos kolesterolipitoisuutesi ovat koholla. Lisäksi kylmän veden kalan tai pellavansiemenöljyn omega-3-rasvahapot, täysjyvätuotteiden ravintokuidut ja hedelmät ja hedelmien sterolit voivat auttaa alentamaan kolesterolipitoisuutta!

Kurkumaa korkeaan kolesteroliin

Kolesterolitesti

Kolesterolitesti

Kolesterolitesti antaa sinulle selkeyden kolesterolipitoisuudestasi. Tästä voi olla hyötyä, jos kuulut johonkin riskiryhmistä, kuten ikääntynyt mies tai nainen jolla on vaihdevuodet, jos tupakoit tai olet ylipainoinen. Käy lääkärissä tai tilaa itsetesti Internetistä mitataksesi kolesterolisi kokonaismäärän, LDL- ja HDL-pitoisuudet. Lisäksi triglyseriditasoja tutkitaan usein. Triglyseridit ovat rasvamolekyylejä, jotka imeytyvät ruokavalion kautta. Korkeisiin triglyseridipitoisuuksiin liittyy kohonnut kolesterolipitoisuus ja korkea riski sydän- ja verisuonisairauksien kehittymiselle. Tarkan tuloksen saamiseksi kolesterolitesti tulisi aina tehdä tyhjällä vatsalla. On parasta, jos et ole syönyt 12 tuntiin ennen verinäytteen ottamista [2].

Cerascreen - Kolesterolitesti - Mittaa kolesterolisi kotona!

Cerascreen -kolesterolitesti antaa sinulle mahdollisuuden mitata kolesteroli- ja triglyseridipitoisuus kotonasi. Muutama tippa verta verta otetaan sormenpäästäsi. Sitten näyte lähetetään sertifioituun laboratorioomme. Analyysin jälkeen saat yksityiskohtaisen tulosraportin, jossa on konkreettisia toimintasuosituksia.

Kolesteroli: Yhdellä silmäyksellä

Mitä on kolesteroli?

Kolesterolia tuotetaan maksassa ja nautitaan ruoan kautta. Se toimii lähtöaineena D-vitamiinin, estrogeenin ja kortisolin muodostumisessa. Veressä kolesteroli sitoutuu LDL- ja HDL-proteiineihin. LDL-kolesterolia pidetään sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijänä. HDL-kolesteroli hajottaa LDL-kolesterolia.

Mitkä ovat kohonneen kolesterolipitoisuuden riskitekijät?

Korkea kolesterolipitoisuus riippuu sukupuolesta, iästä, geneettisestä alttiudesta, alkoholin ja nikotiinin kulutuksesta sekä olemassa olevista sairauksista, kuten diabetes.

Kuinka kohonneita kolesterolipitoisuuksia hoidetaan?

Lääkärit määräävät statiinia, jonka on osoitettu alentavan tehokkaasti kolesterolipitoisuutta. Lisäksi oikea ruokavalio kardioharjoitteluineen, kuten juokseminen, voi auttaa. Kuitupitoiset elintarvikkeet ja terveelliset rasvat lohesta, saksanpähkinöistä ja oliiviöljystä voivat auttaa optimoimaan LDL- ja HDL-pitoisuuksia.

Lähteet

 1. Schweizerische Gesellschaft für Ernährung: Merkblatt Ernährung und erhöhter Cholesterinspiegel, http://www.sge-ssn.ch/media/merkblatt_ernaehrung_und_erhoehter_cholesterinspiegel_2011.pdf
 2. Pschyrembel Online | Cholesterin, https://www.pschyrembel.de/Cholesterin/K04TU/doc/
 3. Martin, S.S., Blumenthal, R.S., Miller, M.: LDL cholesterol: the lower the better. Med. Clin. North Am. 96, 13–26 (2012). doi:10.1016/j.mcna.2012.01.009
 4. Badimon, L., Vilahur, G.: LDL-cholesterol versus HDL-cholesterol in the atherosclerotic plaque: inflammatory resolution versus thrombotic chaos. Ann. N. Y. Acad. Sci. 1254, 18–32 (2012). doi:10.1111/j.1749-6632.2012.06480.x
 5. Schäffler, Arne: Laborwerte für Heilpraktiker. Georg Thieme Verlag (2014)
 6. Taylor, F., Huffman, M.D., Macedo, A.F., Moore, T.H.M., Burke, M., Davey Smith, G., Ward, K., Ebrahim, S.: Statins for the primary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst. Rev. CD004816 (2013). doi:10.1002/14651858.CD004816.pub5
 7. Wang, Y., Xu, D.: Effects of aerobic exercise on lipids and lipoproteins. Lipids Health Dis. 16, (2017). doi:10.1186/s12944-017-0515-5
 8. Pharmazeutische Zeitung: Hypercholesterinämie: Das richtige Fett essen, https://www.pharmazeutische-zeitung.de/ausgabe-342009/das-richtige-fett-essen/
 9. Brouwer, I.A., Wanders, A.J., Katan, M.B.: Effect of Animal and Industrial Trans Fatty Acids on HDL and LDL Cholesterol Levels in Humans – A Quantitative Review. PLoS ONE. 5, (2010). doi:10.1371/journal.pone.0009434
 10. Kokosöl: Wunderwirkungen sind nicht zu erwarten, https://www.bzfe.de/inhalt/kokosoel-31592.html
 11. Violi, F., Loffredo, L., Pignatelli, P., Angelico, F., Bartimoccia, S., Nocella, C., Cangemi, R., Petruccioli, A., Monticolo, R., Pastori, D., Carnevale, R.: Extra virgin olive oil use is associated with improved post-prandial blood glucose and LDL cholesterol in healthy subjects. Nutr. Diabetes. 5, e172 (2015). doi:10.1038/nutd.2015.23
 12. Anand, S.S. et al.: Food Consumption and its impact on Cardiovascular Disease: Importance of Solutions focused on the globalized food system. J. Am. Coll. Cardiol. 66, 1590–1614 (2015). doi:10.1016/j.jacc.2015.07.050
 13. Mursu, J., Voutilainen, S., Nurmi, T., Rissanen, T.H., Virtanen, J.K., Kaikkonen, J., Nyyssönen, K., Salonen, J.T.: Dark chocolate consumption increases HDL cholesterol concentration and chocolate fatty acids may inhibit lipid peroxidation in healthy humans. Free Radic. Biol. Med. 37, 1351–1359 (2004). doi:10.1016/j.freeradbiomed.2004.06.002
 14. Te Morenga, L.A., Howatson, A.J., Jones, R.M., Mann, J.: Dietary sugars and cardiometabolic risk: systematic review and meta-analyses of randomized controlled trials of the effects on blood pressure and lipids. Am. J. Clin. Nutr. 100, 65–79 (2014). doi:10.3945/ajcn.113.081521
 15. Mutungi, G., Ratliff, J., Puglisi, M., Torres-Gonzalez, M., Vaishnav, U., Leite, J.O., Quann, E., Volek, J.S., Fernandez, M.L.: Dietary cholesterol from eggs increases plasma HDL cholesterol in overweight men consuming a carbohydrate-restricted diet. J. Nutr. 138, 272–276 (2008). doi:10.1093/jn/138.2.272
 16. Kanter, M.M., Kris-Etherton, P.M., Fernandez, M.L., Vickers, K.C., Katz, D.L.: Exploring the factors that affect blood cholesterol and heart disease risk: is dietary cholesterol as bad for you as history leads us to believe? Adv. Nutr. Bethesda Md. 3, 711–717 (2012). doi:10.3945/an.111.001321
 17. Rohrmann, S. et al.: Meat consumption and mortality--results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. BMC Med. 11, 63 (2013). doi:10.1186/1741-7015-11-63
 18. Patade, A., Devareddy, L., Lucas, E.A., Korlagunta, K., Daggy, B.P., Arjmandi, B.H.: Flaxseed reduces total and LDL cholesterol concentrations in Native American postmenopausal women. J. Womens Health 2002. 17, 355–366 (2008). doi:10.1089/jwh.2007.0359
 19. Bulliyya, G.: Influence of fish consumption on the distribution of serum cholesterol in lipoprotein fractions: comparative study among fish-consuming and non-fish-consuming populations. Asia Pac. J. Clin. Nutr. 11, 104–111 (2002)
 20. Ebringer, L., Ferencík, M., Krajcovic, J.: Beneficial health effects of milk and fermented dairy products--review. Folia Microbiol. (Praha). 53, 378–394 (2008). doi:10.1007/s12223-008-0059-1
 21. Qin, S., Huang, L., Gong, J., Shen, S., Huang, J., Ren, H., Hu, H.: Efficacy and safety of turmeric and curcumin in lowering blood lipid levels in patients with cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr. J. 16, 68 (2017). doi:10.1186/s12937-017-0293-y
 22. Feng, R., Du, S., Chen, Y., Zheng, S., Zhang, W., Na, G., Li, Y., Sun, C.: High carbohydrate intake from starchy foods is positively associated with metabolic disorders: a Cohort Study from a Chinese population. Sci. Rep. 5, (2015). doi:10.1038/srep16919
 23. Kim, A., Chiu, A., Barone, M.K., Avino, D., Wang, F., Coleman, C.I., Phung, O.J.: Green tea catechins decrease total and low-density lipoprotein cholesterol: a systematic review and meta-analysis. J. Am. Diet. Assoc. 111, 1720–1729 (2011). doi:10.1016/j.jada.2011.08.009
 24. Deutsches Grünes Kreuz für Gesundheit e. V.: Cholesterinmenge in Lebensmitteln, https://dgk.de/gesundheit/ernaehrung/cholesterinbewusste-ernaehrung/cholesterinmenge-in-lebensmitteln.html
 25. Herzstiftung: Cholesterin: Wie können sich Herzpatienten schützen?, https://www.herzstiftung.de/cholesterin.html
 26. Bundeszentrum für Ernährung: Cholesterin: Mythos Frühstücksei: Fettbewusst essen – worauf es ankommt, https://www.bzfe.de/inhalt/erhoehte-blutfettwerte-ein-risiko-fuer-herz-und-kreislauf-2026.html
 27. González, M., Rivas, C., Caride, B., Lamas, M.A., Taboada, M.C.: Effects of orange and apple pectin on cholesterol concentration in serum, liver and faeces. J. Physiol. Biochem. 54, 99–104 (1998)
 28. Braaten, J.T., Wood, P.J., Scott, F.W., Wolynetz, M.S., Lowe, M.K., Bradley-White, P., Collins, M.W.: Oat beta-glucan reduces blood cholesterol concentration in hypercholesterolemic subjects. Eur. J. Clin. Nutr. 48, 465–474 (1994)
 29. Pflanzliche Sterole (Phytosterole, Phxtosterine) | transGEN Datenbank, https://www.transgen.de/datenbank/zutaten/2166.pflanzliche-sterole.html
 30. Mayo Clinic: Niacin to boost your HDL, “good,” cholesterol, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/niacin/art-20046208