Raudan puutoksen tunnistaminen ja korjaaminen

Raudan puutosta pidetään yhtenä yleisimmistä puutosoireista maailmassa, ja se on yleisin anemian syy. Jos havaitset puutoksen, voit estää sitä ruokavaliota muuttamalla tai rautalisillä.

Veri maistuu raudasta. Jokainen, joka on koskaan leikannut sormensa ja nuolannut verta, tietää sen. Metallinen maku ei ole sattumaa: hemoglobiini, punainen veren pigmentti, koostuu pääasiassa raudasta. Raudalla on tärkeä rooli veren muodostumisessa ja hapen kuljetuksessa veren läpi. Jos elimistössä ei ole tarpeeksi rautaa, se voi johtaa anemiaan, ns. raudanpuutosanemiaan. 

Tässä artikkelissa opit kuinka saada tarpeeksi rautaa ruokavaliosta - vaikka olet kasvissyöjä tai vegaani. Saat myös selville, mikä aiheuttaa raudan puutosta, miten puutos ilmenee ja miten se määritellään, kuten myös onko rautavalmisteissa järkeä ja miksi sinun ei pidä ottaa rautalisää pelkän epäilyn perusteella.

Rauta ja raudan puutos

Rauta kuuluu välttämättömien hivenaineiden ryhmään. Elimistö ei voi tuottaa välttämättömiä hivenaineita. Meidän on saatava ne ruoan kautta. 

Ihmiselimistö sisältää keskimäärin neljä - viisi grammaa rautaa. Rautaa esiintyy eri muodoissa. Kaksikymmentäviisi prosenttia on varastorautoja , kuten ferritiiniä, jota elimistö käyttää muun muassa raudan varastoimiseen maksaan ja luuytimeen. Jopa kolme prosenttia sisältyy kuljetusproteiini transferriiniin , jota käytetään raudan kuljettamiseen veren läpi. Suurin osa elimistön raudasta on sitoutunut punaiseen veren pigmentiin, hemoglobiiniin1.

Miksi ihmiset tarvitsevat rautaa?

Jokainen elimistömme solu tarvitsee rautaa. Rauta auttaa hapen kuljetuksessa ja  veren muodostuksessa. Ilman rautaa valmistuu vähemmän punaista väripigmenttiä, hemogobiinia. Hemoglobiini kuljettaa hengitettyä happea keuhkoista koko elimistöön. Solut tarvitsevat happea metabolisten prosessiensa suorittamiseksi. Näin rauta toimittaa meille energiaa. Hivenaine kuljettaa myös hiilidioksidia takaisin keuhkoihin ja happea lihassoluihin1.

Rauta vahvistaa myös ihoa, hiuksia ja kynsiä, liittyy immuunijärjestelmään sekä raskauden sujuvaan etenemiseen2–4.

Mitä tapahtuu raudan puutoksessa?

Raudan puutos on yksi yleisimmistä puutoksoireista maailmanlaajuisesti. Kansallisen kulutustutkimuksen mukaan Saksassa 14 prosenttia miehistä ja 58 prosenttia naisista ei täytä suositeltuja päivittäisiä rautavaatimuksia.  Tämä voi johtaa raudanpuutosanemiaan. Tähän anemian muotoon liittyy yleensä hyvin selkeitä oireita, kuten kalpeutta, heikkouden tunnetta ja hiustenlähtöä. Vanhuksilla, raskaana olevilla naisilla, vegaaneilla ja kasvissyöjillä sekä ruoansulatuskanavan häiriötä sairastavilla on lisääntynyt riski raudan puutokselle 5,6.

Naisten päivittäinen rautavaatimus

Mikä on päivittäinen rautavaatimus?

Raudantarpeesi riippuu sukupuolestasi ja iästäsi. Saksan ravitsemusseuran (DGE) suositusten mukaan miesten  tulisi saada kymmenen milligrammaa rautaa päivässä ja naisten 15 milligrammaa. Naisilla on suurempi tarve kuukautisten takia - he menettävät rautaa veren mukana.

Raskaana olevilla naisilla on suurin tarve, 30 milligrammalla ja imettävillä naisilla  20 milligrammaa päivässä. Vaihdevuosista      alkaen naisilla ei yleensä ole enää lisääntynyttä tarvetta 7.

 Suositeltu saanti

 Rautaa mg/päivä

m

n

Lapset (1 - 10 vuotta)

8

10

Lapset (10 - 19 vuotta)

12

15

Aikuiset (19 - 50 vuotta)

10

15

Aikuiset yli 51 vuotta

10

10

Raskaana olevat

 

30

Imettävät naiset

20

Lähde: https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/eisen/

Yhdysvaltain kansallisella terveyslaitoksella on samanlaisia suosituksia. Lisäksi se kehottaa kasvissyöjiä  kertomaan suositellun päivittäisen tarpeen 1,8:lla 8.

Riskiryhmät: Kenellä on suuri raudan puutoksen riski?

Raudan saanti Saksassa on yleensä hyvä. Jotkut ihmiset ovat kuitenkin alttiita rautavajeelle5,9 eri syistä johtuen. Näihin kuuluvat seuraavat riskiryhmät 10–12:

  • Raskaana olevat ja imettävät äidit tarvitsevat enemmän rautaa - aluksi sikiö tarvitsee enemmän verta, sitten rintamaitotuotanto.
  • Joissain tapauksissa eläkeläiset  voivat kärsiä ruokahaluttomuudesta ja pureskeluongelmista, minkä seurauksena he eivät saa tarpeeksi ravintoaineita. 
  • Kasvissyöjät ja vegaanit saavat vähemmän tai ei lainkaan eläinruokien kaksiarvoista rautaa, joka imeytyy elimistössä erityisen hyvin.
  • Ihmisillä, joilla on kroonisia suolistohäiriöitä, rauta ei usein imeydy kunnolla.
  • Ammattiurheilijoilla on suurempi tarve ja he syövät usein ruokaa, jossa on vähän rautaa.

Jos kuulut johonkin riskiryhmistä, voi olla syytä tarkistaa saantisi säännöllisesti rautatestillä . Älä kuitenkaan käytä mitään rautavalmisteita ilman aiempaa laboratoriotestiä. Muuten sinulla on riski saada liikaa rautaa  ja hemokromatoosi. 

Raudan puutoksen oireet

Jos elimistössä ei ole riittävästi rautaa, hivenaine ei enää pysty suorittamaan tärkeintä tehtäväänsä niin hyvin kuin pitäisi: toimittaa happea  soluille. Solut, jotka eivät saa tarpeeksi happea, tuottavat vähemmän energiaa ja niiden toiminnot ovat rajoitetut. 

Tämä pätee muun muassa aivoihin: Jos ne eivät saa tarpeeksi happea, se voi johtaa keskittymisongelmiin ja väsymykseen . Muita puutoksen oireita ovat 1,5:

  • hiustenlähtö, hauraat kynnet, halkeilleet suupielet
  • heikkous, heikentynyt suorituskyky, päänsärky
  • anemia (raudanpuutosanemia)

Raudan puutos ja hiustenlähtö

Yksi mahdollinen seuraus rautavajeesta on hiustenlähtö . Raudalla on ratkaiseva rooli verenmuodostuksessa  - ja hiuksilla on suuri veren tarve. Jos veren muodostuminen elimistössä ei toimi kunnolla, elimistö vähentää ensin verenvirtausta niihin osiin, jotka eivät ole välttämättömiä selviytymiselle - ja tämä sisältää hiukset. Jos hiukset eivät saa tämän seurauksena tarpeeksi verta, ne alkavat pudota2.

Tieteelliset havainnot 

Hyvä uutinen on, että saatat pystyä pysäyttämään hiustenlähdön ottamalla oikeaa rautalisää, jos menetät hiuksia raudan puutoksen vuoksi. Esimerkiksi vuonna 2002 tehdyssä tutkimuksessa kävi ilmi, että osallistujat nostivat raudan tasoa (ferritiinitasoa) keskimäärin 33 milligrammasta 89 milligrammaan litrassa kuudessa kuukaudessa. Samanaikaisesti heidän hiustenlähtönsä väheni 39 prosentilla13.

Voiko rauta estää hiustenlähtöä?

Raudan puutoksen syyt

On helppo sanoa, milloin tulee raudan puutos: Elimistösi käyttää enemmän rautaa kun saa sitä, rautavarastot tyhjenevät10. Mahdollisia syitä on verenhukka , vähärautainen ruokavalio, lisääntynyt saantotarve esimerkiksi raskauden tai kilpaurheilun aikana.

Raudanpuutosanemia: Raudan puutos on yleisin anemian syy. Se aiheuttaa noin 50 prosenttia anemiatapauksista. Anemiassa veren pigmenttihemoglobiinia ei tuoteta riittävästi. Tästä syystä veri voi kuljettaa happea kehon läpi vain rajoitetusti 14.

Verihukka

Aina kun menetät verta. Tämä pätee vammoihin, kuukautisvuotoihin, verenluovutuksiin, dialyysiin ja sisäisiin verenvuotoihin. Sisäinen verenvuoto voi johtua suolistokasvaimista ja muista suoliston sairauksista    15.

Vähentynyt saanti

Yksi syy raudan puutokseen voi olla se, että et yksinkertaisesti saa tarpeeksi rautaa ruokavaliossasi . Tämä voi olla tilanne esimerkiksi laihduttajilla, ihmisillä jotka syövät tiukkaa kasvisruokavaliota tai vegaanista ruokavaliota ja jotka kärsivät anoreksiasta tai suoliston loisista. 

On kuitenkin myös sairauksia , jotka aiheuttavat vähemmän raudan pääsyä vereen suolistosta. Tutkimukset ovat osoittaneet, että noin kahdella kolmasosalla ihmisistä, joilla on kroonisia tulehduksellisia suolistosairauksia , kuten Crohnin tauti, kehittyy raudanpuutosanemia. Keliakia  voi myös johtaa raudan puuteeseen  16–18.

Raudan puutos raskauden aikana

Raskaana olevat naiset tarvitsevat enemmän rautaa toimittaakseen kohtuun, istukkaan ja alkioon verta ja happea - etenkin raskauden loppua kohti mentäessä19. Raskaana olevien naisten elimistön on tuotettava 30–40 prosenttia enemmän verta . Päivittäinen raudan tarve kaksinkertaistuu siten 15 milligrammasta 30 milligrammaan päivässä20. Tutkimukset osoittavat, että jopa 30 prosentilla odottavista äideistä Euroopassa kehittyy raudanpuutosanemia johtuen korkeasta raudan tarpeesta15.

Tutkijat keskustelevat edelleen siitä, mitä vaikutuksia raudan puutoksesta voi olla lapselle. Joidenkin tutkimusten mukaan anemia lisää äidin ja lapsen tautiriskiä ja lisää ennenaikaisia synnytyksiä ja keskenmenoja20. Toisissa tutkimuksissa lapset, joiden äidit olivat käyttäneet rautavalmisteita raskauden aikana, olivat terveempiä syntymän jälkeen11,21.

Raudan puutos kilpaurheilussa

Tutkimukset osoittavat, että kilpaurheilijoilla  ja kunnianhimoisilla harrastajaurheilijoilla on lisääntynyt raudan tarve, etenkin kestävyysurheilun aikana. On olemassa useita teorioita siitä, miksi urheilijat tarvitsevat enemmän rautaa: suuremmasta verimäärästä ja hikituotannosta vähäisiin verenpurkaumiin jalkojen verisuonissa. Yhden teorian mukaan kilpaurheilu edistää maksaproteiini heptsidiinin vapautumista , mikä estää raudan imeytymisen suolistossa. Lisäksi kestävyysurheilijat syövät usein ruokavaliota, jossa on paljon hiilihydraatteja ja vähän lihaa ja siten vähän rautaa  22.

Hyvä tietää: Raudan puutos on erityisen rajoittavaa urheilijoille, koska se voi heikentää fyysistä suorituskykyä. Rauta varmistaa, että happi ja ravinteet pääsevät lihaksiin. Jos tämä toiminto on rajoitettu, tämä voi johtaa suorituskyvyn heikkenemiseen  ja lihaskramppeihin    23.

Raudan puutoksen testaaminen

Voit mitata raudan puutosta ottamalla verikokeen. Laboratorio voi määrittää useita arvoja. Esimerkiksi hemogobliini paljastaa, kuinka paljon rautaa kiertää veressä testausajankohtana.

Lääkärit määrittävät usein ferritiinin , raudan varastomuodon. Laboratoriossa lasketaan ferritiinin määrä millilitrassa verta. Tämä viittaa yleiseen rautavarastoon. Kuitenkin ihmisillä, joilla on kroonisia maksasairauksia tai elimistön tulehduksellisia reaktioita, ferritiinitasot voivat nousta ilman raudan puutosta. Tällaisissa tapauksissa lääkärit voivat kerätä lisää veriarvoja varmistaakseen tuloksen24.

cerascreen¨ Ferritiinitesti

Raudanpuute Testi

Cerascreen¨ Ferritiinitesti on verikoe ferritiinin, varastoraudan, määrän tarkastamiseen. Voit suorittaa testin kotona  testisettimme avulla. Ota vain pieni määrä verta sormenpäästäsi ja lähetä näyte laboratorioomme, jossa ferritiiniarvo määritetään. Tulosraporttisi  kertoo, ovatko ferritiinitasot normaalialueen sisällä. 

Raudan puutoksen hoito: Ravinto

 Kasvisruoat, joista saat rautaa

Onko rautatasosi liian alhainen?  Ruokavalion muutos on usein ratkaisu. Jos tämä ei riitä tai jos on kyse vakavasta puutoksesta tai raudan puuteeseen liittyy sairaus, rautalisävalmisteet  voivat olla hyödyllisiä. 

Mitkä ruoat sisältävät rautaa?

Rautaa löytyy eläintuotteista  - suolasilakka, sian- ja naudan maksa ja kananmunat ovat erityisen runsaasti rautapitoisia.  

Kasvipohjaisista elintarvikkeista  etenkin palkokasvit ja täysjyvätuotteet sisältävät paljon rautaa, mutta myös kanttarelli, pinaatti ja punajuuri. Rautaa löytyy myös jostain hedelmistä, mukaan lukien kaki, kookospähkinä, mulperi ja kuivatut aprikoosit. 

Seuraavat ruoat sisältävät eniten rautaa25:

Ruoat

Rautapitoisuus (milligrammaa per 100 grammaa)

Suolasilakka

20,0

Sian maksa

18,0

Amarantti

9,0

Kvinoa

8,0

Linssi

8,0

Munankeltunainen

7,2

Naudan maksa

6,9

Durra

6,9

Soijapavut

6,6

Kanttarelli

6,5

Valkoinen papu

6,2

Kaura

5,4

Herneet

5,0

Makean ystäville: 25 grammaa tummaa suklaata ei pelkästään vapauta elimistön onnellisuushormoneja, vaan saat siitä myös kolme milligrammaa rautaa25

Miksi eläintuotteiden rauta on parempaa kuin kasvien rauta?

Eläinruoasta saatavan raudan biologinen hyötyosuus on korkeampi .  Tämä tarkoittaa, että elimistömme voi käyttää sitä paremmin. Eläintuotteet, erityisesti naudan- ja sianliha, sisältävät usein ns. hemirautaa, jonka ohutsuole voi imeä suoraan verenkiertoon. Kasvipohjaisista elintarvikkeista saatava rauta puolestaan on ensin muutettava suolistossa. Suuri osa raudasta menetetään tässä prosessissa: Vaikka elimistö absorboi jopa 20 prosenttia eläinraudasta, se absorboi vain viisi prosenttia5 kasvipohjaisista elintarvikkeista.

Miksi C-vitamiini on tärkeä raudan saannissa?

Voit hieman auttaa elimistöäsi hyödyntämään rautaa. Silloin on mahdollista saada riittävästi hivenainetta kasvis- tai vegaaniruokavaliolla. Avain on C-vitamiini.  Vitamiini edistää raudan imeytymistä suolistossa . Lasi appelsiinimehua auttaa sinua hyödyntämään paremmin täysjyväleivän tai kauraryynien raudan. oinen vaihtoehto: Valmista vihreä smoothie  tuoreilla hedelmillä ja rautapitoisella pinaatilla tai lehtikaalilla.  

Hyvä tietää: Haluatko optimoida raudan saantisi C-vitamiinilla? Nämä C-vitamiinipommit voivat auttaa: parsakaali, lehtikaali, ruusukaali, yrtit (persilja, krassi, fenkoli), paprika, pinaatti, ruusunmarja, mansikka, appelsiini, mustaherukka.

Punaiset hedelmämehut, kuten tomaatti-, rypäle- ja luumumehut, ovat myös loistava raudan lähde. Apteekkeista ja terveysruokakaupoista voit ostaa erikoismehuja , jotka sisältävät paljon rautaa ja joiden on tarkoitus kattaa nopeasti päivittäinen tarpeesi. Paras tapa tällaisten juomien kanssa on varmistaa, että ne sisältävät C-vitamiinia imeytymisen tukemiseksi ja että tarpeettomia sokereita ei ole lisätty25.

Mikä häiritsee raudan imeytymistä?

C-vitamiini parantaa raudan imeytymistä, mutta muilla ruoan komponenteilla on päinvastainen vaikutus. Näihin niin kutsuttuihin antiravinteisiin  sisältyy 1,5,26:

  • Maitotuotteet: Maitotuotteiden kalsiumsuolat
  • Täysjyvätuotteet: ligniini ja fytaatit täysjyvätuotteissa
  • Oksaalihappo pinaatissa, punajuuressa, raparperissa ja kaakaossa
  • Fosfaatti Coca Colassa
  • Polyfenoli kahvissa ja teessä

Sinun ei pitäisi juoda teetä, kahvia tai maitoa suoraan aterioidesi kanssa - tai vaarana on tuhota ateriasi rauta. Muroissasi voit käyttää jogurttia maidon sijaan tai kasvisvaihtoehtoja, kuten soija-, riisi- tai kaurajuomaa.

Täysjyvätuotteet ja pinaatti ovat samalla hyvä raudan lähde ja vähentävät raudan imeytymistä. Voit kuitenkin torjua tämän helposti: Liota täysjyvätuotteita ja palkokasveja vedessä ja pese ja keitä pinaatti huolellisesti. Tämä poistaa suurimman osan antiravintoaineista1.

Hyvä tietää: Aspiriini vähentää raudan imeytymistä. Tämä johtuu sen sisältämästä salisylaatista.

Lyhyesti:  Voit hoitaa lievää raudan puutosta  oikealla ruokavaliolla. Eläinperäiset ruoat sisältävät korkealaatuista rautaa, joka pääsee vereen suoraan suolistosta. Suoli absorboi vain pieniä määriä rautaa kasvipohjaisista elintarvikkeista. Voit lisätä raudankulutusta ottamalla ylimääräisiä C-vitamiinia. Estäjät, jotka heikentävät imeytymistä, voidaan usein poistaa ruoasta pesemällä, keittämällä ja liottamalla.

Rautavalmisteet

Raskaana oleva nainen käyttää rautalisää

Jos sinulla on raudan puutos, voit nopeasti täydentää varantojasi rautavalmisteilla. Näitä valmisteita löytyy yleensä tabletteina tai ravintolisänä jauheina, kapseleina ja tippoina. Jotkut ovat saatavissa vapaasti, toiset vaativat reseptin tai niitä voi ostaa vain apteekeista. 

Sinun ei pitäisi ottaa rautavalmisteita vain epäilyn perusteella. Liian paljon rautaa voi myös olla haitallista terveydelle. Sinun tulisi tarkistaa rautavarastosi etukäteen - esimerkiksi käymällä lääkärissä tai tekemällä lääketieteellisen itsetestin kotona.  

Milloin rautaa pitäisi ottaa?

Elimistö kykenee parhaiten absorboimaan rautaa aamulla tyhjään vatsaan. Rautavalmisteita suositellaan ottamaan puoli tuntia tunti ennen aamiaista. Juo lasillinen appelsiini- tai hedelmämehua tai muuta juomaa, joka sisältää C-vitamiinia . Sinun ei pitäisi juoda teetä tai kahvia vähintään kahteen tuntiin ennen raudan ottamista ja sen jälkeen. Jotkut rautalisät ovat lääkkeitä - noudata tässä tapauksessa pakkausselosteen ohjeita.

Mitä rautavalmistetta minun pitäisi ottaa - ja kuinka kauan?

Jos haluat täydentää varantojasi, sinun tulisi kiinnittää erityistä huomiota raudan laatuun. Kaksiarvoinen rauta on paras valinta, koska juuri tätä muotoa elimistö pystyy absorboimaan parhaiten. Tavallinen rautayhdiste, jota myös lääkärit suosittelevat, on rauta (II) -sulfaatti 5,24.

Kuinka kauan sinun pitää käyttää valmisteita riippuu siitä, kuinka vakava puute ja kuinka suuri tarpeesi on. Nyrkkisääntönä on, että tyhjentyneiden varantojen täydentäminen vie vähintään 40-50 päivää .  

Rautavalmisteilla voi olla myös sivuvaikutuksia , kuten vatsakipu ja ummetus. Jos et siedä valmistetta, yritä ottaa se kaksi tuntia aterian jälkeen tai vaihtaa kolmiarvoiseen rautaan27.

Hyvä tietää: Rautavalmisteet voivat aiheuttaa ulosteen tummenemisen - tämä ei ole huolestuttavaa. 

Milloin tarvitsen infuusioita tai injektioita?

Joillekin ihmisille rautavalmisteet eivät riitä täydentämään varastoja. Näissä tapauksissa lääkärit voivat tarkistaa arvosi ja antaa suuriannoksisia injektioita tai infuusioita28.

Mahdollisia syitä, miksi perinteiset rautavalmisteet eivät toimi 29:

  • Suolistolla  on vakavia vaikeuksia imeyttää rautaa  
  • Hemoglobiinin määrää on lisättävä nopeasti . Tämä voi olla tarpeen esimerkiksi naisilla raskauden kolmannella kolmanneksella.
  • Kroonista verenvuotoa esiintyy, yleensä perinnöllisistä sairauksista, kuten Oslerin taudista johtuen

Raudan liikasaanti

Voi käydä myös niin että elimistöön kertyy liikaa rautaa. Lääkärit kutsuvat tätä hemokromatoosiksi, raudanvarastoitumistaudiksi. Yleensä syynä ovat perintötekijät: elimistössä on liikaa rautaa30 geenivirheen johdosta. Muut syyt ovat harvinaisempia, kuten maksasairaus ja heikentynyt veren muodostuminen31.  Verensiirron saaneet ihmiset kehittävät joskus myös ylimääräistä rautaa32.

Raudan ylimäärä voi aiheuttaa oireita, jotka vaikuttavat koko vartaloon, kuten ihon pronssinen väri . Se lisää myös sellaisten sairauksien riskiä kuten30:

  • Maksasairaudet
  • Sydämen rytmihäiriöt
  • 2 tyypin diabetes
  • Impotenssi

Verenluovutus auttaa estämään näitä oireita. Lääkäri ottaa 500 millilitraa verta kerran tai kahdesti viikossa rautavarastojen tyhjentämiseksi. Jos raudan määrä laskee, verta voidaan ottaa harvemmin. Hoitoa on kuitenkin jatkettava koko loppuelämän ajan30.

Raudan puutos - Yhdellä silmäyksellä

Mitä rauta on?

Rauta on elintärkeä hivenaine, jota ihmisten on nautittava ruoan kautta. Elimistömme tarvitsee rautaa punaisen veripigmentin, hemoglobiinin, muodostamiseksi ja hapen toimittamiseksi soluihin. 

Mitä raudan puutoksesta seuraa?

Jos elimistössäsi on pysyvä raudan puutos, voit saada anemian - raudanpuutosanemian. Seuraukset voivat vaihdella kalpeudesta, päänsärkyistä ja väsymyksestä hiustenlähtöön ja hauraisiin kynsiin.

Kenelle tulee raudan puutos?

Naiset tarvitsevat enemmän rautaa kuin miehet, koska he menettävät rautaa säännöllisesti kuukautisten aikana. Raudan puutoksesta usein kärsiviä riskiryhmiä ovat: raskaana olevat naiset, imettävät äidit, eläkeläiset, vastasyntyneet ja lapset, alkoholistit, kasvissyöjät, vegaanit, suolistosairauksia sairastavat sekä kilpaurheilijat. 

Mitkä ruoat sisältävät rautaa?

Rautaa löytyy lihasta, muista eläimenosista ja munista, kuten myös kasvipohjaisista elintarvikkeista, kuten täysjyväviljoista, palkokasveista, pinaatista ja lehtikaalista. Ihmiselimistö pystyy kuitenkin absorboimaan rautaa eläinperäisistä ruoista huomattavasti paremmin. Voit tukea suolistoa kasvipohjaisen raudan hyödyntämisessä käyttämällä C-vitamiinia. 

Mitä voin tehdä raudan puutokselle?

Jos raudan puutos on pientä, riittää yleensä ruokavalion muuttaminen ja enemmän rautapitoisten ruokien kulutus. Jos vajaus on vakava tai suoliston imeytyminen on häiriintynyt, raudanvalmisteet voivat täydentää tyhjiä varastoja.

Lähteet

  1. Elmadfa I. Ernährungslehre. 3rd ed. Verlag Eugen Ulmer Stuttgart; 2015.
  2. Park SY, Na SY, Kim JH, Cho S, Lee JH. Iron Plays a Certain Role in Patterned Hair Loss. J Korean Med Sci. 2013;28(6):934-938. doi:10.3346/jkms.2013.28.6.934
  3. Wright JA, Richards T, Srai SKS. The role of iron in the skin and cutaneous wound healing. Front Pharmacol. 2014;5. doi:10.3389/fphar.2014.00156
  4. Cherayil BJ. Iron and immunity: immunological consequences of iron deficiency and overload. Arch Immunol Ther Exp (Warsz). 2010;58(6):407-415. doi:10.1007/s00005-010-0095-9
  5. Verbraucherzentrale. Eisen: Qualität nicht Quantität ist die Frage. https://www.verbraucherzentrale.de/wissen/lebensmittel/nahrungsergaenzungsmittel/eisen-qualitaet-nicht-quantitaet-ist-die-frage-8026. Published April 25, 2018. Accessed April 25, 2018.
  6. Dupont C. [Prevalence of iron deficiency]. Arch Pediatr Organe Off Soc Francaise Pediatr. 2017;24(5S):5S45-45S48. doi:10.1016/S0929-693X(17)24009-3
  7. Deutsche Gesellschaft für Ernährung. Eisen. https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/eisen/. Published April 25, 2018. Accessed April 25, 2018.
  8. Office of Dietary Supplements - Iron. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iron-HealthProfessional/. Accessed May 11, 2018.
  9. Kasper H. Ernährungsmedizin Und Diätetik. 12th ed. Urban & Fischer Verlag/Elsevier GmbH; 2014.
  10. Wie kommt es zum Eisenmangel? - Landesärztekammer Baden-Württemberg. http://www.aerztekammer-bw.de/20buerger/30patientenratgeber/a_f/eisenmangel.html. Published April 25, 2018. Accessed April 25, 2018.
  11. Schwangerschaft: Eisen verhindert Mangelgeburten. https://www.aerzteblatt.de/nachrichten/54900/Schwangerschaft-Eisen-verhindert-Mangelgeburten. Published April 25, 2018. Accessed April 25, 2018.
  12. Eisenaufnahme bei Kleinkindern in Europa teilweise zu gering. https://www.ernaehrungs-umschau.de/news/12-02-2015-eisenaufnahme-bei-kleinkindern-in-europa-teilweise-zu-gering/. Published April 25, 2018. Accessed April 25, 2018.
  13. Daniells S, Hardy G. Hair loss in long-term or home parenteral nutrition: are micronutrient deficiencies to blame?: Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2010;13(6):690-697. doi:10.1097/MCO.0b013e32833ece02
  14. Hempel EV, Bollard ER. The Evidence-Based Evaluation of Iron Deficiency Anemia. Med Clin North Am. 2016;100(5):1065-1075. doi:10.1016/j.mcna.2016.04.015
  15. Eisenmangel und Eisenmangelanämie — Onkopedia. https://www.onkopedia.com/de/onkopedia/guidelines/eisenmangel-und-eisenmangelanaemie/@@view/html/index.html. Published April 25, 2018. Accessed April 25, 2018.
  16. Murawska N, Fabisiak A, Fichna J. Anemia of Chronic Disease and Iron Deficiency Anemia in Inflammatory Bowel Diseases: Pathophysiology, Diagnosis, and Treatment. Inflamm Bowel Dis. 2016;22(5):1198-1208. doi:10.1097/MIB.0000000000000648
  17. Freeman HJ. Iron deficiency anemia in celiac disease. World J Gastroenterol WJG. 2015;21(31):9233-9238. doi:10.3748/wjg.v21.i31.9233
  18. Cappellini MD, Comin‐Colet J, de Francisco A, et al. Iron deficiency across chronic inflammatory conditions: International expert opinion on definition, diagnosis, and management. Am J Hematol. 2017;92(10):1068-1078. doi:10.1002/ajh.24820
  19. Mei Z, Cogswell ME, Looker AC, et al. Assessment of iron status in US pregnant women from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), 1999-2006. Am J Clin Nutr. 2011;93(6):1312-1320. doi:10.3945/ajcn.110.007195
  20. Cantor AG, Bougatsos C, Dana T, Blazina I, McDonagh M. Routine iron supplementation and screening for iron deficiency anemia in pregnancy: a systematic review for the U.S. Preventive Services Task Force. Ann Intern Med. 2015;162(8):566-576. doi:10.7326/M14-2932
  21. Bundeszentrum für Ernährung. Richtig essen in der Schwangerschaft, https://www.bzfe.de/inhalt/pressemeldung-6590.html. Published April 25, 2018. Accessed April 25, 2018.
  22. Clénin G, Cordes M, Huber A, et al. Iron deficiency in sports – definition, influence on performance and therapy. Swiss Med Wkly. 2015;145(4344). doi:10.4414/smw.2015.14196
  23. Burden RJ, Pollock N, Whyte GP, et al. Effect of Intravenous Iron on Aerobic Capacity and Iron Metabolism in Elite Athletes. Med Sci Sports Exerc. 2015;47(7):1399-1407. doi:10.1249/MSS.0000000000000568
  24. Behnisch, W., Muckenthaler, M., Kulozik, A. S1-Leitlinie: Eisenmangelanämie.; 2016.
  25. Der Kleine Souci, Fachmann, Kraut. Lebensmitteltabelle Für Die Praxis. Stuttgart: Wissenschaftliche Verlagsgesellschaft mbH Stuttgart; 2004.
  26. Ärztezeitung. Kein Tee oder Kaffee zu Eisenpräparaten. https://www.aerztezeitung.de/panorama/ernaehrung/article/502349/kein-tee-kaffee-eisenpraeparaten.html. Published April 25, 2018. Accessed April 25, 2018.
  27. Universitätsklinikum Freiburg. Eisen im Blut wichtig für Ihre Leistungsfähigkeit. https://www.uniklinik-freiburg.de/fileadmin/mediapool/09_zentren/izg/pdf/Spende/140908_Eisen-Flyer_6Seiten.pdf. Accessed April 25, 2018.
  28. Low MS, Grigoriadis G. Iron deficiency and new insights into therapy. Med J Aust. 2017;207(2):81-87. doi:10.5694/mja16.01304