Sinkki-hivenainetta tarvitaan haavan paranemiseen, kehonrakennukseen, hiusten kasvuun ja paljon muuhun. Tutkimukset osoittavat kuitenkin, että 50 prosenttia maailman väestöstä ei saa tarpeeksi sinkkiä.
Kuinka saada riittävästi sinkkiä iholle, hiuksille ja immuunijärjestelmälle
Mikään mineraali ei vaikuta tehokkaammin immuunijärjestelmään, ihoon ja hiuksiin kuin sinkki. Kuitenkin jopa 50 prosenttia maailman väestöstä ei saa sitä tarpeeksi.
Mitä lisääntymisessä, haavan paranemisessa, kehonrakennuksessa ja hiusten kasvussa on yhteistä? Ne kaikki tarvitsevat sinkki-hivenainetta toimiakseen kunnolla! Ilman sinkkiä kuntoilutunnit olisivat ajanhukkaa, spermatuotanto olisi säästöliekillä ja sinulla ei kasvaisi lainkaan hiuksia. Mutta onneksi sinkki on läsnä kaikissa kehon soluissa - vaikkakaan ei tarpeeksi kaikilla ihmisillä.
Mitä voit odottaa tästä artikkelista
Sinkki: Sinkki-hivenaine täyttää lukuisia tehtäviä: hiusten kasvusta immuunijärjestelmän vahvistamiseen. Sinkin avulla voimme myös nähdä hyvin!
Ruoat: Parhaat sinkin lähteet ovat osterit, edamjuusto, kananmunat ja pähkinät. Meidän suolistomme voi käsitellä sinkkiä eläinperäisistä elintarvikkeista paremmin kuin kasviperäisistä elintarvikkeista.
Syitä sinkin puutokselle: Urheilu, stressi ja krooniset suolistosairaudet johtavat sinkin tasapainon vaihteluihin. Raskaana olevat ja imettävät naiset voivat myös kehittää sinkkipuutoksen itselleen, jos he eivät korvaa hävikkiä lisääntyneellä sinkin saannilla. Ihmiset, jotka käyttävät vain kasviperäisiä elintarvikkeita, saavat usein liian vähän sinkkiä.
Sinkin puutoksen oireet: Jose elimistö ei saa tarpeeksi sinkkiä, saattaa tulla ongelmia haavan paranemisessa ja näkökyvyssä.Sinkin puutos voi johtaa myös ripuliin ja lisääntyneeseen infektioherkkyyteen.
Sinkin puutoksen hoitaminen: Jos sinkin puutos on diagnosoitu, voit muuttaa ruokavaliotasi tai ottaa sinkkilisää.
Sinkin liikasaanti: Liiallinen sinkin saanti on haitallista elimistöllesi! Liian suuret annokset voivat pidemmän ajan kuluessa johtaa huonovointisuuteen, ripuliin ja hiusten lähtöön. Sinkkiylimäärä voi estää myös muiden hivenaineiden imeytymistä.
Sinkki ja flunssat: Sitä, voiko sinkki todella lieventää flunssan oireita, ei ole tieteellisesti todistettu. Mutta sinkin käyttäminen saattaa lyhentää toipumisaikaa.
Mitä sinkki on?
Sinkki on välttämätöntä hyvän terveyden kannalta - se tekee tehtäviä jokaisessa solussa. Koska elimistösi ei pysty itse tuottamaan tuota välttämätöntä hivenainetta, täytyy sinun saada sit ruuastasi. Elimistössä on kaikenkaikkiaan kaksi - kolme grammaa sinkkiä. Sitä suurin osa sijaitsee lihaksissasi, 1,5 grammaa[1].
Hyvä tietää: Henkilö menettää keskimäärin kolme - neljä milligrammaa sinkkiä päivittäin ulosteessa ja virtsassa. Näin suolisto ja munuaiset estävät sinkin liikasaantia.[1, 2].
Mitä vaikutuksia sinkillä on elimistössä?
Niin kutsuttuna koentsyyminä (apumolekyyli) sinkki toimii kaikkialla. Sinkki mahdollistaa hiusten kasvamisen ja haavojen paranemisen. Syömisen jälkeen se auttaa haimaa tuottamaan insuliinia, joka alentaa verensokeria. Sinkki stimuloi myös testosteronin tuotantoa ja aktivoi tiettyjä proteiineja rakentamaan lihaskudosta. Jos elimistön solut ovat vahingoittuneet, sinkki tukee solun jakautumista jotta saadaan uusia soluja. Sinkki auttaa rakentamaan immuunijärjestelmämme ja on siksi erityisen tärkeä ensimmäisinä elinvuosina.[2, 3].
Yhdessä seleeni-hivenaineen kanssa, sinkki sitoo raskasmetalleja kuten lyijyä, jota kertyy elimistöösi. Hivenaine ja raskasmetalli muodostavat liukenemattoman kompleksin, jossa raskasmetallit menettävät myrkyllisen vaikutuksensa. Tällä tavalla hivenaineet suojaavat elimistöäsi, erityisesti hermosoluja, raskasmetallien aiheuttamilta vaurioilta.[3].
Tiesitkö? Jos elimistössä ei ole sinkkiä, et pysty tuottamaan alkoholidehydrogenaasin entsyymiä. Tämä entsyymi hajottaa alkoholia. Ilman alkoholin dehydrogenaasia jokainen lasillinen viiniä johtaisi alkoholimyrkytykseen[4].
Sinkki ja sinun aistisi
Sinkin puutos voi heikentää hajuaistia. Jotkut tutkijat epäilevät, että sinkillä on joku rooli siinä. Näkökykymme riippuu myös vahvasti sinkistä: Hivenaine tukee A-vitamiinin kuljetusta maksasta silmän verkkokalvolle. Ilman A-vitamiinia silmämme eivät voineet havaita valoa, toisin sanoen, emme voisi nähdä[6, 7].
Mikä on sinkin päivittäinen suositus?
Saksan ravitsemusyhdistyksen suositusten mukaan miesten pitäisi saada kymmenen milligrammaa sinkkiä päivässä, kun taas naisten pitäisi saada vain seitsemän milligrammaa. Raskauden aikana päivittäinen tarve nousee kymmeneen milligrammaan , koska äiti tuottaa myös syntymättömälle lapselle sinkkiä ja menettää suuria määriä voimakkaan virtsaamistarpeen vuoksi. Imettävillä äideillä on lisääntynyt tarve yksitoista milligrammaa , koska he tuottavat sinkkiä lapselleen rintamaidon kautta. [8].
Amerikan kansalliset terveyslaitokset suosittelevat vastaavaa, vain hieman korkeampaa sinkin saantia - kahdeksan milligrammaa päivässä aikuisille naisille ja 11 milligrammaa miehille ja raskaana oleville naisille. [9].
Missä ruuissa on sinkkiä?
Sekä eläin- että kasviperäiset elintarvikkeet sisältävät sinkkiä. Eläinperäiset tuotteet sisältävät kuitenkin keskimäärin huomattavasti enemmän. Samalla elimistösi voi hyödyntää sinkkiä eläinperäisistä elintarvikkeista paljon paremmin kuin kasviperäisistä elintarvikkeista [10].
Sinkin määrä milligrammoissa per 100 grammaa Ruuat 10-25 milligrammaa osterit; vehnänalkio, vehnäleseet 5-10 milligrammaa Edamjuusto, Emmentaljuusto, kananmunat; sianliha, naudanliha; auringonkukansiemenet, pellavansiemen, soijajauho, kaakaojauhe 2,5-5 milligrammaa Tilsiter, Gouda, Parmesan; Muokattu lähteestä: "Food table for daily use; The little Souci expert Kraut". Ohutsuolesi ei pysty imeyttämään 100% sinkkiä elintarvikkeista. Se imeyttää 40 prosenttia lihasta, maidosta ja juustosta, kun taas vihannesten ja vastaavien osuus on 20 prosenttia[11]. |
Sinkin puutos - Syitä
Sinkin puutos voi liittyä erilaisiin terveysongelmiin ja -riskeihin. Erityisesti lapsille on annettava riittävä määrä hivenaineita: Puutos johtaa ripuliin ja keuhkokuumeeseen - yleisimpiä kuolinsyitä alle 5-vuotiaiden lasten keskuudessa maailmanlaajuisesti.[12–15].
Ilmastonmuutoksella voi olla kielteinen vaikutus sinkkisaantiin: Suurten hiilidioksidipäästöjen vuoksi ruokaamme sinkkisisältö on vähentynyt merkittävästi. Kaakkois-Aasiasta tai Etelä-Afrikasta tuotavat kasviperäiset ja eläinperäiset elintarvikkeet sisältävät myös pienempiä määriä sinkkiä, koska siellä maaperässä on vähemmän sinkkiä.
Mitkä ovat sinkkipuutoksen syitä?
Jos hikoilet paljon, olipa se harjoituksen aikana tai kuumassa säässä, menetät paljon sinkkiä hikoilemalla - sinun pitäisi korvata nämä häviöt tasapainoisen ruokavalion avulla. Kasvissyöjä - tai vegaaniruokavalio voi myös johtaa puutokseen, koska ohutsuolesta imeytyy vähemmän sinkkiä kasviperäisistä elintarvikkeista. Jos sinulla on krooninen suolistosairaus (haavainen paksusuolitulehdus, Crohnin tauti), ravintoaineiden imeytyminen suolistoon on heikentynyt. Pysyvä stressi voi myös aiheuttaa sinkkipuutoksen[9, 16].
Tiesitkö, että diabetesta sairastavilla on suuri riski sinkkipuutoksen kehittymiselle? Korkea verensokeripitoisuus johtaa tihentyneeseen virtsaamiseen: huonosti säädetyt diabeetikot erittävät paljon sinkkiä virtsaan[9, 11].
Epä-ravintoaineet kasviperäisissä elintarvikkeissa
Vaikka viljat, pähkinät ja palkokasvit sisältävät myös sinkkiä, ne sisältävät myös ns. epä-ravintoaineita. Ne estävät suolta imeytyttämästä sinkkiä normaalisti. Tähän ryhmään kuuluvat[17]:
- Fytaatti täysjyväviljoissa (poikkeus: hapanleipä)
- Fosfaatti kolassa, liha, kala
- Histidiini maitotuotteissa
- Oksalaatti pinaatissa, raparperissa, punajuuressa
- Tanniinit viinissä, mustassa ja vihreässä teessä
Fytaatti muodostaa liukenemattomia komplekseja sinkin kanssa, jolloin sinkki ei voi toimia elimistössä. Fytaatin pitoisuuden vähentämiseksi voit liottaa viljaa useita tunteja ennen valmistusta [4].
Hyvä tietää: Puhtaasti kasvipohjaista ruokavaliota käyttävien ihmisten sinkkivaatimus kasvaa 50 prosenttia. Kasviperäiset elintarvikkeet sisältävät epä-ravinteita, minkä vuoksi ne imeytyvät huonommin[9].
Mitä ovat sinkkipuutoksen oireet?
Sinkki toimii kaikkialla elimistössä, joten puutos aiheuttaa epämukavuutta kaikilla mahdollisilla alueilla. Jos elimistössä on liian vähän sinkkiä, hiuksesi voivat harventua ja kynnet voivat tulla hauraiksi. Muita oireita ovat[4]:
- Hidastunut haavan paraneminen
- Huonontunut pimeänäko ja hajuaisti
- Väsymys, masennus
- Lisääntynyt alttius infektioille, ripuli
- Vaikea laihtuminen, lihaskouristukset
- Erektiohäiriö
Sinkin puutos- Hoito
Sinkin optimaalinen saanti tapahtuu oikean ruokavalion kautta. Voit saavuttaa sen, jos tiedät, mitkä elintarvikkeet sisältävät sinkkiä ja mistä lähteistä elimistösi voi saada sitä. Asia muuttuu monimutkaisemmaksi, kun aletaan käyttää ravintolisiä. Laadussa on suuria eroja ja siitä johtuen eroja, kuinka hyvin keho hyödyntää valmisteita.
Erittäin tärkeää: Älä käytä valmisteita ennen kuin sinulla on todennettavissa oleva sinkkipuutos. Muussa tapauksessa sinulla on riski sinkin ylisaannista[4]!
Ravinteet, jotka auttavat sinkin imeytymistä:
Eläinproteiinit tukevat sinkin imeytymistä. Yhdessä ne muodostavat kompleksin, jota keho voi hyödyntää erittäin hyvin. Muita sinkin imeytymistä edistäviä ravintoaineita ovat[17]:
- Histidiini manteleissa, maapähkinöissä, naudanlihassa ja sianlihassa
- Metioniini rahkassa, manteleissa, turskassa, makrillissa, tonnikalassa
- Kysteiini manteleissa, maapähkinöissä, naudanlihassa ja sianlihassa
-
Sitruunahappo omenoissa, päärynöissä, marjoissa ja sitrushedelmissä
Sinkkivalmisteet
Jos sinulla on todettu sinkipuutos, sinkkivalmisteet voivat auttaa. Sinkkivalmisteita löytyy kaikissa kuviteltavissa olevissa muodoissa: Poretablettina, jauheena, kapseleina, imeskelytabletiteina, tippoina tai voiteina. Hyvää sinkkivalmistetta ei tee valmistusmuoto, vaan sen sisältämä sinkkiyhdiste. Sinkki on olemassa vain yhdessä muiden aineiden kanssa, joiden on tarkoitus parantaa sinkin imeytymistä.[7].
Tärkeää: Tavanomaisten valmisteiden lisäksi voit ostaa myös sinkkiä sisältäviä nenäsuihkeita. Niitä ei kuitenkaan suositella. Nämä sinkki-nenäsuihkeet voivat johtaa hajuaistin heikkenemiseen tai pahimmassa tapauksessa häviämiseen.[7].
Mitkä sinkkiyhdisteet ovat parhaita
Useat tutkimukset viittaavat siihen, että seuraavilla sinkkiyhdisteillä on optimoitu biosaatavuus [18–25]:
- Sinkkihistidiini - ainoa yhdiste, jolla ei ole tunnettuja sivuvaikutuksia
- Sinkkipikolinaatti
- Sinkkibisglysinaatti
- Sinkkiglukonaatti
- Sinkkisulfaatti - tehokas vain, kun se otetaan tyhjään vatsaan
Biosaatavuus kuvaa, kuinka hyvin elimistösi imeyttää ravinteita ja kuinka hyvin ne voivat myöhemmin toimia elimistössäsi.[4].
Vuorovaikutukset
Hivenaineet kilpailevat keskenään ja voivat estää toisiaan pääsemästä verenkiertoon ohutsuolen läpi. Sinkkivalmisteet voivat siten heikentää antibioottien , reumalääkkeiden, kuten penisilamiinien ja diureettien, kuten tiatsididiureettien, vaikutusta. Siksi on suositeltavaa odottaa sinkkivalmisteita muutama tunti ennen näiden lääkkeiden ottamista tai niiden jälkeen.[7].
Sinkki ja biotiini
Sinkkivalmisteita lisätään usein biotiiniin. Tämä vitamiini on mukana myös hiusten kasvussa, biotiinipuutos voi johtaa hiustenlähtöön. Sinkki lisää biotiinin aktiivisuutta, minkä vuoksi on järkevää ottaa niitä samaan aikaan. Ruokavalion kautta saat biotiinia täysjyvätuotteiden, sienien ja lihan mukana.[3].
Elimistä ei voi hyödyntää mitä tahansa hivenainemäärää kerrallaan, koska ne häiritsevät toistensa imeytymistä. Siksi sinun ei pidä ottaa seuraavia valmisteita samanaikaisesti: Rauta, kalsium ja kupari. Tutkijat ovat havainneet, että rauta ei imeydy pitkään aikaan, jos suuria määriä sinkkiä nautitaan samanaikaisesti.[11].
Sinkki ja iho-ongelmat
Sinkistä on tulossa hyvin suosittu dermatologiassa (ihotautioppi). Dermatologiset tutkimukset ovat osoittaneet, että sinkki auttaa hoitamaan ihosairauksia, kuten syyliä, aknea, ruusufinniä ja basaalisolukarsinoomaa. Sinkkiä käytetään ulkoisesti (paikallisesti), eli salvan ja voiteiden muodossa, tai suun kautta, eli tabletteina.[13].
Jopa kosmetiikkateollisuudessa käytetään sinkkiä: aurinkosuojatuotteet ja hilseshampoot sisältävät sinkkiä UV-suojana ja hävittämään hilsettä. Hivenaine vähentää myös ihon rasvantuotantoa. Rasvainen iho on ihanteellinen kasvualusta bakteereille, jotka voivat johtaa infektioihin - varsinkin jos sinkkipuutos heikentää immuunijärjestelmää.[26].
Hyvä tietää: Sinkkivoiteet, joissa on sinkkioksidia, voivat auttaa auringonpolttamiin. Sinkkioksidi auttaa vaurioituneen ihon uudistumista[7]!
Sinkin liikasaanti
Ei pelkästään sinkkipuutos aiheuta riskiä terveydelle. Sinkin liikasaanti voi myös vahingoittaa sinua. 25 milligramman päivittäistä ylärajaa pidetään turvallisena. Jos ylität tämän rajan usean päivän ajan, saatat jo kokea alkuvaiheen oireita. Tämä tapahtuu yleensä liian monien ravintolisien käytön vuoksi - on epätodennäköistä saada liikaa sinkkiä ruokavalion kautta[4].
Jos kerralla otetaan 225 - 450 milligrammaa, voi seurava pahaa oksentelua. Sinkin liikasaannin mahdolliset seuraukset ovat ruoansulatuskanavan ongelmat, munuaisten vajaatoiminta, ripuli, hiustenlähtö ja raudapuute anemia . Liiallinen sinkki estää raudan imeytymistä, jolloin veren muodostuminen ei enää tapahdu järkevästi: tästä seuraa verenpuute (anemia).
Kupari-hivenaine menettää myös tehonsa sinkin ylimäärän vuoksi. Tämän kuparin puutoksen seurauksena raajoissa esiintyy tunnottomuutta ja heikkoutta. Sama koskee kalsiumia ja magnesiumia, joiden kanssa sinkki kilpailee elimistössä: Kalsium- ja magnesiumpuutos voi johtaa luukatoon, viallisiin hermoärsykkeisiin ja merkittävään suorituskyvyn heikkenemiseen.[1, 3, 8, 27].
Sinkin liikasaanti voi johtaa HDL-kolesterolin vähenemiseen. Sitä pidetään terveellisenä kolesterolina. HDL-kolesteroli korjaa solumembraanien vauriot ja poistaa haitallista LDL-kolesterolia, joka aiheuttaa arterioskleroosia.[9].
Sinkkimyrkytys voi tapahtua ihmisille, jotka käyttävät hammasliimaa päivittäin. Se sisältää yleensä sinkkiä. Älä käytä yli 1,5 grammaa pastaa päivässä[9]!
Sinkkivalmisteen ja flunssa
Monet yritykset mainostavat sinkkiä ihmehoitona flunssaan. Mainoslupausten mukaan se vähentää ärsyttäviä oireita, kuten nenän vuotamista, kurkkukipua ja jatkuva aivastelua. Yksi asia on selvä: immuunijärjestelmäsi ei voi toimia ilman sinkkiä. Siksi oletetaan, että hivenaine voi karkoittaa flunssan.
Saksan ravitsemusyhdistyksen (DGE) mukaan sinkkitutkimukset siitä, voiko se vaikuttaa flunssaan, ovat kaukana selvästä. DGE suosittelee käyttämään sinkkivalmisteita flunssaan vain, jos sinulla on todistettu sinkkipuutos. Cochrane Collaborationin vuonna 2012 tekemässä tutkimuksessa todettiin, että 75 milligrammaa sinkkiä päivässä lyhensi yhdellä päivällä aikaa, joka kului flunssasta toipumiseen. Tämä tapahtui kuitenkin vain, jos tutkimukseen osallistuneet ottivat lääkkeen 24 tunnin kuluessa ensimmäisten oireiden alkamisesta.[7, 28].
Sinkin testaus
Sekä sinkin puutos että sinkin liikasaanti aiheuttavat ongelmia terveydellesi. Voit kuitenkin torjua molemmat testaamalla, onko sinulla optimaalinen sinkinsaanti . Voit testata sinkkitasosi esimerkiksi verikokeella.
Kuinka voin mitata sinkkitasoni?

Voit myös testata sinkkitason itse , esimerkiksi cerascreen®-hivenainetestin avulla. Tarvitset vain pienen pistoksen sormenpäähäsi täyttääksesi putken pienellä määrällä vertasi. Näytteesi analysoidaan sitten laboratoriossa ja saat tulosraportin. Se kertoo, onko sinulla puutosta ja miten parhaiten säilytät tasosi [29].
Jotkut yritykset mittaavat sinkkitasoja hiusten analyysin avulla. Kolmen vuoden tutkimuksessa on todettu, että tämä menetelmä voi myös antaa tietoa nykyisestä hivenainevarastosta. Erityisesti lapsilla, jotka syövät liian vähän, tämä menetelmä on osoittautunut sopivaksi kehittämään heille uusia terapeuttisia toimenpiteitä[30].
Sinkki: lyhyestiMiten sinkki toimii?Sinkki on välttämätön hivenaine, jota löytyy kaikkialla elimistössäsi, mutta erityisesti lihaksissasi. Tämä hivenaine on tärkeä solujen jakautumisen, haavan paranemisen, hiusten kasvun, verensokerin säätelyn ja immuunipuolustuksen kannalta. Missä ruuissa on sinkkiä?Osterit ovat erityisesti sinkkipitoisia. Sinkki eläinperäisistä elintarvikkeista, kuten juustosta, munista ja muista eläintenosista, pysytään hyödyntämään ihmiselimistössä paremmin kuin sinkki kasviperäisistä elintarvikkeista. Kenellä on erityisesti vaarana saada sinkkipuutosta?Urheilijoilla, raskaana olevilla ja imettävillä naisilla, kasvissyöjille ja vegaaneille sekä kroonisia tulehduksellisia suolistosairauksia sairastaville ihmisille on lisääntynyt riski sinkkipuutoksesta. He joko menettävät suuria määriä sinkkiä tai heidän suolistonsa eivät pysty imeyttämään sitä riittävästi. Mitkä ovat sinkkipuutoksen oireita?Hiustenlähtö, iho-ongelmat, ripuli ja hidas haavan paraneminen ovat sinkin puutoksen oireita. |
- Pabel, U.: Toxikologie Blei, Kupfer, Zink; Symposium „Alles Wild?“, (2013)
- Schuchardt, Dr.J.P.: Die Bedeutung von Eisen, Zink und Selen in der Ernährung des Menschen. Ernährungs Umschau 57. (2010)
- Die ganze Welt der Vitamine, Mineralstoffe und Enzyme. garant Verlag GmbH, Renningen (2016)
- Elmadfa, I.: Ernährungslehre. Verlag Eugen Ulmer Stuttgart (2015)
- Blakemore, L.J., Trombley, P.Q.: Zinc as a Neuromodulator in the Central Nervous System with a Focus on the Olfactory Bulb. Front. Cell. Neurosci. 11, (2017). doi:10.3389/fncel.2017.00297
- Zinc, https://www.aoa.org/patients-and-public/caring-for-your-vision/diet-and-nutrition/zinc
- Zinc, http://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-zinc/art-20366112
- Zink, https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/zink/
- Office of Dietary Supplements - Zinc, https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-Consumer/
- Lebensmitteltabelle für die Praxis; Der kleine Souci-Fachmann-Kraut. Wissenschaftliche Verlagsgesellschaft Stuttgart (2011)
- Wie viel Zink am Tag - Zinkmangel Symptome - Zink Bedarf Schwangerschaft - Zinkwerte im Blut - Zinkverluste - Zinküberschuss - Zinkpräparate - Zinkstoffwechsel- Freies Zink im Serum - Zinkbedarf pro Tag - Zink Funktion im Körper - UGB-Gesundheitsberatung, https://www.ugb.de/ernaehrungsplan-praevention/zink-multitalent/
- ZINC. International Zinc Association | Zinc in HealthZinc in Health - ZINC. International Zinc Association, https://www.zinc.org/health/
- Gupta, M., Mahajan, V.K., Mehta, K.S., Chauhan, P.S.: Zinc Therapy in Dermatology: A Review. Dermatol Res Pract. 2014, (2014). doi:10.1155/2014/709152
- CO2-Anstieg und Mangelernährung, https://www.bzfe.de/inhalt/pressemeldung-7136.html
- Global Diarrhea Burden | Global Water, Sanitation and Hygiene | Healthy Water | CDC, https://www.cdc.gov/healthywater/global/diarrhea-burden.html
- Kilic, M., Baltaci, A.K., Gunay, M., Gökbel, H., Okudan, N., Cicioglu, I.: The effect of exhaustion exercise on thyroid hormones and testosterone levels of elite athletes receiving oral zinc. Neuro Endocrinol. Lett. 27, 247–252 (2006)
- Gerald Rimbach, Jennifer Nagursky, Helmut F. Erbersdobler: Lebensmittel-Warenkunde für Einsteiger. Springer-Verlag
- Gandia, P., Bour, D., Maurette, J.-M., Donazzolo, Y., Duchène, P., Béjot, M., Houin, G.: A bioavailability study comparing two oral formulations containing zinc (Zn bis-glycinate vs. Zn gluconate) after a single administration to twelve healthy female volunteers. Int J Vitam Nutr Res. 77, 243–248 (2007). doi:10.1024/0300-9831.77.4.243
- Barrie, S.A., Wright, J.V., Pizzorno, J.E., Kutter, E., Barron, P.C.: Comparative absorption of zinc picolinate, zinc citrate and zinc gluconate in humans. Agents Actions. 21, 223–228 (1987)
- Keyzer, J.J., Oosting, E., Wolthers, B.G., Muskiet, F.A.: Zinc absorption after oral administration of zinc sulfate. Pharm Weekbl Sci. 5, 252–253 (1983)
- Blucker, A., Blucker, J.A.: The effect of total parenteral nutrition ( TPN ) on zinc ( Zn ) retention in the tissue of rats. Presented at the (2017)
- Lönnerdal, B.: Dietary factors influencing zinc absorption. J. Nutr. 130, 1378S–83S (2000). doi:10.1093/jn/130.5.1378S
- Zinc: health effects and research priorities for the 1990s., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1567081/
- Bioavailability of zinc from zinc-histidine complexes. I. Comparison with zinc sulfate in healthy men. - PubMed - NCBI, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3591728
- Zinc Deficiency, Malnutrition and the Gastrointestinal Tract | The Journal of Nutrition | Oxford Academic, https://academic.oup.com/jn/article/130/5/1388S/4686387
- Brandt, S.: The clinical effects of zinc as a topical or oral agent on the clinical response and pathophysiologic mechanisms of acne: a systematic review of the literature. J Drugs Dermatol. 12, 542–545 (2013)
- Schek, D.A.: Nahrungsergänzungsmittel im Sport. 8
- Vitamin C- und Zink-Tabletten verhindern oder heilen Erkältung nicht, https://www.dge.de/presse/pm/vitamin-c-und-zink-tabletten-verhindern-oder-heilen-erkaeltung-nicht/
- DrBayer-Mineralstoffbestimmung-im-Vollblut-Diagnostische-Relevanz.pdf, https://www.labor-bayer.de/laborinformationen_publikationen/mineralstoffe_spurenelemente/DrBayer-Mineralstoffbestimmung-im-Vollblut-Diagnostische-Relevanz.pdf
- Han, T.H., Lee, J., Kim, Y.J.: Hair Zinc Level Analysis and Correlative Micronutrients in Children Presenting with Malnutrition and Poor Growth. Pediatr Gastroenterol Hepatol Nutr. 19, 259–268 (2016). doi:10.5223/pghn.2016.19.4.259